Vánoční recepty z perníku: Chaloupka, roláda i perníková bábovka

5. prosince 2017 • 06:00

Jak voní Vánoce? Hřebíčkem, skořicí a samozřejmě perníkem. Bez perníčků se většina z nás neobejde, a proto vám poradíme recept, jak upéct ty nejjemnější a jak si vychutnat perníkové koření jinak než jenom v cukroví. 

Měkké perníčky

Perníčky by se měly správně péct několik týdnů před Vánoci, aby stihly změknout. Existují ale i recepty, které vám ušetří čas a chutnají ještě lépe než vypadají. Zkuste tento recept na hned měkké perníčky nebo jemné medové perníčky.

Hřebíček, skořice, nové  koření, pepř, zázvor, anýz, badyán, citronová  kůra – perníčky potřebují hlavně pořádnou porci koření Hřebíček, skořice, nové koření, pepř, zázvor, anýz, badyán, citronová kůra – perníčky potřebují hlavně pořádnou porci koření • Autor: iStock

Perníková chaloupka i ozdoby na stromeček

Tradiční perníková chaloupka je krásná a když víte, jak postupovat, je jednodušší, než se může zdát. S dokonalým zdobením vám pomohou cukrářské sáčky s úzkým otvorem anebo si pořiďte speciální zdobičku na perníčky.

Pro lepší stabilitu můžete navíc ještě perníkovou chaloupku zevnitř spojit papírem Pro lepší stabilitu můžete navíc ještě perníkovou chaloupku zevnitř spojit papírem • Autor: iStock

Předtím, než se pustíte do zdobení, nechte perníčky alespoň dva dny odpočinout, poleva by jinak mohla opadat.Podívejte se, jak perníčky originálně ozdobit:

Video se připravuje ...

Perníková roláda

Rychlá perníková roláda je geniální recept na dezert, který bude mít úspěch a  zároveň nestrávíte jeho přípravou hodiny. Ačkoliv se do rolády hodí marmelády všech klasických příchutí, výborně vánočně a přitom trochu netradičně bude chutnat fíková nebo pomerančová.

Roládu můžete naplnit marmeládou, šlehačkou nebo tvarohem Roládu můžete naplnit marmeládou, šlehačkou nebo tvarohem • Autor: iStock

Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Po perníkových řezech s marcipánovým krémem se bude celá rodina olizovat až za ušima. Marcipán můžete navíc použít na dozdobení perníčků.

Marcipán můžete zkusit i domácí, připravit ho není složité Marcipán můžete zkusit i domácí, připravit ho není složité • Autor: iStock

Perníková bábovka

Perníková bábovka bude ještě lépe vonět i chutnat, přidáte-li sušené ovoce, brusinky, rozinky, švestky nebo datle. Chcete-li, aby se vám bábovka podařila ještě o kousek vláčnější, dopřejte bábovce trošičku jogurtu.

Bábovka je sázka na jistotu Bábovka je sázka na jistotu • Autor: iStock

Inspirujte se! Karolína Kamberská prozradila své tipy na nejlepší vánoční cukroví: 

Video se připravuje ...

Vánoční muffiny s čokoládovým krémem

Perníkové muffiny plněné čokoládovým krémem jsou doslova chuťová bomba. Pokud zvolíte hořkou čokoládovou náplň, oslaďte muffiny o trochu víc. Do čokoládové náplně zkuste přidat trochu mascarpone nebo mleté oříšky. Můžete se rozhodnout i pro „blondie“ variantu s kakaovějším těstem a vanilkovou náplní.

„Blondie“ „Blondie“ • Autor: iStock

Nepečené kuličky s perníkovým kořením

Na nejoblíbenější nepečené cukroví – kuličky se stejně dost možná letos chystáte, tak proč je také neokořenit perníkem. Zkuste náš recept na kuličky se sušeným ovocem a kapkou rumu.

Kuličky máte za dvacet minut hotové. Dozdobit je můžete kokosem Kuličky máte za dvacet minut hotové. Dozdobit je můžete kokosem • Autor: iStock

Perníková buchta

Nemůžeme samozřejmě vynechat ani naprostou klasiku perníkovou buchtu. Podle tohoto receptu bude ta vaše jemná. Ozdobit ji můžete kokosem nebo citronovou polevou. Těsto také osvěží, přidáte-li jablko.

Čokoláda, kokos, marmeláda, mandle, šlehačka, citronová poleva nebo karamel… Perníkové buchtě sluší všechno Čokoláda, kokos, marmeláda, mandle, šlehačka, citronová poleva nebo karamel… Perníkové buchtě sluší všechno • Autor: iStock
 

Autor: Kristina Hamplová