Vánoční perníková chaloupka: Podrobný návod krok za krokem

2. prosince 2023 • 00:15

Co je tradičnější než vonící vánoční perníčky? Děti i dospělí je milují a kromě těch klasických se z těsta dá dělat spousta dalších věcí. Třeba sladká chaloupka. Můžete ji dát někomu jako dárek nebo ji použít jako krásnou dekoraci. A když do ní dáte světýlka, každý večer vám bude na stole nádherně svítit.

Nejdříve si připravte těsto na perníčky, které se musí odležet, nejlépe přes noc. Ideální je takové, které není po upečení hned měkké a také neobsahuje moc kypřidla, takže při pečení nezmění tvar. Zkuste recept podle časopisu F.O.O.D.

Video se připravuje ...

Základem je dobrá šablona

Na vykrojení jednotlivých částí chaloupky budete potřebovat šablonu, nejlépe z tvrdého papíru. Předlohy najdete na internetu, dají se koupit i speciální kovová vykrajovátka nebo si šablonu vyrobte sami. Na klasickou chaloupku budete potřebovat díl se štítem (2x), boční stranu (2x) a střechu (2x). Zde je rozpis na chaloupku menší velikosti:

díl se štítem: 10 x 13,5 cm

boční strana: 6 x 8,5 cm

střecha: 10 x 14 cm

Vše si nakreslete na tvrdší papír a vystřihněte.

Jednotlivé díly upečte

Odleželé perníčkové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3–4 mm (nedělejte plát moc tlustý), přiložte na něj vystřižené díly a vykrojte je ostrým nožem. Postupujte opatrně, aby se vám díly při vykrajování nedeformovaly a strany byly rovné (můžete si pomoci pravítkem). V této chvíli si také můžete nožem nebo vykrajovátky naznačit dveře a okna – ta jsou důležitá, pokud chcete dát dovnitř chaloupky světýlka. Otvory zatím nechte zakryté těstem a vyřízněte je až těsně po upečení. Díky naznačeným rýhám to půjde celkem snadno a otvory si díky tomu zachovají svůj tvar.

Ze zbylého těsta si vykrojte další tvary, třeba stromečky, které pak rozestavíte kolem chaloupky. A nezapomeňte na komín, který můžete vymodelovat jako kvádr rovnou z těsta.

Vše přeneste na vymazaný plech, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 8–10 minut.

Ze zbylého těsta si můžete upéct i miniaturní chaloupku k zavěšení na hrnek Ze zbylého těsta si můžete upéct i miniaturní chaloupku k zavěšení na hrnek • Autor: iStock

Aby se díly nezkroutily

Z upečeného a ještě teplého těsta vykrojte naznačené otvory na okna a dveře a nechte ho vychladnout. Abyste si pojistili, že se těsto nezkroutí, můžete ho zatížit druhým plechem.

Aby šla chaloupka dobře sestavit, je vhodné strany, které budete k sobě lepit, lehce sestrouhat pomocí struhadla do rovna a pak do šikma v úhlu přibližně 45 stupňů – kolmé strany bočních dílů, zadního a předního dílu, horní vodorovnou stranu u dílu střechy a spodek od komínu (hrany dílů pak budou zkosené).

Jde se zdobit a lepit

Připravené dílky chaloupky můžete začít zdobit bílkovou polevou. Neexistuje přesně daný recept na tuto polevu, ale počítejte, že na jeden vaječný bílek budete potřebovat 150–200 g dvakrát prosátého moučkového cukru (záleží na velikosti bílku). Konečné množství záleží na požadované konzistenci polevy. Ta by na zdobení perníčků měla být spíše hustší, aby namalované linky držely tvar a neroztékaly se, ale přesto šly lehce vymáčknout ze zdobicího sáčku a linka se netrhala. K zahuštění polevy se používá i bramborový škrob. Toho dejte ale maximálně dvě kávové lžičky. Bílek s cukrem třete vařečkou nejméně 15 minut, dokud nebude poleva krásně bílá, hustá a lesklá. Můžete ji nechat jen bílou nebo část obarvit potravinářskou barvou.

Hotovou polevu naplňte do igelitového sáčku a odstřihněte malý růžek. U zdobení se fantazii meze nekladou. Můžete obkreslit kontury dílků a oken a dozdobit je jen jednoduchými ornamenty. Ozdobte i zbývající části, které jste z těsta vykrojili, například stromečky. Bílkovou polevu pak nechte důkladně zaschnout. Okna můžete ještě vylepšit okenními tabulkami. Skvěle k tomu poslouží plátková želatina, kterou seženete v každém dobře zásobeném supermarketu. Nastříhejte ji na potřebnou velikost a nalepte z vnitřní strany oken pomocí polevy.

Část zbylé bílkové polevy ještě trochu zahustěte bramborovým škrobem. Vytvoříte tak „lepidlo“, kterým jednotlivé díly budete lepit k sobě. Tento krok vyžaduje trochu trpělivosti. Slepenou chaloupku nechte dostatečně uschnout, aby se vám při další manipulaci nerozpadla v ruce (nejlépe do druhého dne).

Lepení perníkové chaloupky Lepení perníkové chaloupky • Autor: iStock

Nakonec sníh a rampouchy

Zbylou část bílkové polevy si pro změnu trochu nařeďte, nejlépe citronovou šťávou, do tekutější formy. Jakmile bude slepená chaloupka zaschlá, polevu naneste na střechu jako napadaný sníh a přilepte komín. Na něj také nastříkejte trochu bílkové polevy. Vytvořte na koncích střechy rampouchy. Ty uděláte tak, že přiložíte špičku zdobicího sáčku k hraně střechy, vytlačíte kapku polevy a současně potáhnete špičkou sáčku směrem dolů. Postup opakujte, dokud nemáte celou střechu ozdobenou rampouchy. Nakonec můžete chaloupku ještě dozdobit podle vlastní fantazie, například barevným cukrovým sypáním, lentilkami nebo jinými barevnými bonbony, sušeným ovocem apod.

Tak trochu jiná chaloupka

Pokud chcete zkusit něco jiného než klasickou chaloupku, upečte si honosný městský dům:

Perníkový domeček Perníkový domeček • Autor: iStock

1. Nakreslete si na tvrdší papír jednotlivé díly a vystřihněte je.

Perníkový domeček – šablona Perníkový domeček – šablona • Autor: iStock

2. Jednotlivé díly položte na rozválené těsto na perníčky.

Perníkový domeček - vykrajování dílů Perníkový domeček - vykrajování dílů • Autor: iStock

3. Díly vykrojte podle šablon nožem a opatrně přeneste na vymazaný plech.  

Perníkový domeček - vykrojené díly Perníkový domeček - vykrojené díly • Autor: iStock

4. Díly upečte a nechte vychladnout.

Perníkový domeček - upečené díly Perníkový domeček - upečené díly • Autor: iStock

5. Pak díly ozdobte bílkovou polevou a nechte zaschnout.

Perníkový domeček - zdobení dílů Perníkový domeček - zdobení dílů • Autor: iStock

6. Hrany dílů, které budete k sobě slepovat, zarovnejte pomocí struhadla a slepte k sobě hustší bílkovou polevou.

Perníkový domeček - lepení Perníkový domeček - lepení • Autor: iStock

7. Po důkladném zaschnutí polevy můžete domeček naaranžovat například do větší sklenice s vrstvou cukru.

Chcete-li mít perníčky měkké hned po upečení, připravte si je podle tohoto videoreceptu>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková