Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly

22. října 2023 • 00:15

Perník pekly naše babičky, maminky a teď si ho můžete upéct i vy. Jde o velmi jednoduchý moučník, při jehož přípravě většinou stačí smíchat všechny suroviny, nalít je na plech a upéct. Další výhodou je, že se dá jednoduše obměňovat. Do těsta můžete přidat dýni, jablka či cuketu, ale také třeba ořechy, rozinky nebo kokos. Tak schválně, který si zamilujete vy?

Věděli jste, že perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře? Ano, nespletli jsme se, právě pepř dal vzniknout této aromatické oblíbené dobrotě, která po něm získala i jméno - peprník. Postupně se recepty na jeho přípravu začaly upravovat, pepř vymizel a dnes je perníkových variant opravdu spousta.

Na Vánoce se vám bude hodit i recept na perníčky měkké hned po upečení>>>

Video se připravuje ...

Vybrali jsme pro vás pět receptů na perník pečený na plechu, které stojí za vyzkoušení:

Rychlý hrnkový perník s dýní

Rychlý hrnkový perník s dýní Rychlý hrnkový perník s dýní • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek oloupané a nastrouhané dýně
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku oleje
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Všechny suroviny kromě moučkového cukru smíchejte v míse, až vznikne tekutější těsto.

2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení a stěrkou ho rovnoměrně rozhrňte po celé ploše. Dejte ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut.

3. Upečený perník nechte vychladnout a pak ho posypejte moučkovým cukrem. 

Perník s jablky a vlašskými ořechy

Perník s jablky a vlašskými ořechy Perník s jablky a vlašskými ořechy • Autor: iStock

Suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 3 větší jablka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

1. V míse smíchejte mouku s cukrem, kakaem, práškem do pečiva a kořením. Přidejte nahrubo nastrouhaná jablka, vejce, olej a mléko. Promíchejte a vmíchejte nasekané vlašské ořechy.

2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 25–30 minut.

Perník s kandovaným zázvorem

Perník s kandovaným zázvorem Perník s kandovaným zázvorem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrst kandovaného ovoce

Na dokončení:

Postup:

1. Do mísy nasypte mouku, cukr, prášek do perníku, kakao a promíchejte. Přidejte vejce a kandované ovoce, přilijte teplé mléko, ve kterém jste rozmíchali med, a důkladně promíchejte.

2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20-25 minut.

3. Upečený perník nechte lehce vychladnout, na ještě vlažný nasypte moučkový cukr, nakrájejte ho na kostky a každou ozdobte nakrájeným kandovaným zázvorem.

TIP: Místo posypání moučkovým cukrem můžete perník po upečení přelít bílkovou polevou, a než zaschne, ozdobit ho kandovaným zázvorem.

Cuketový perník s citronovou polevou

Cuketový perník s citronovou polevou Cuketový perník s citronovou polevou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2/3 hrnku krupicového cukru
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Postup

1. Nejdříve v míse smíchejte všechny suché suroviny, poté přidejte mléko, olej, vejce a promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu, ze které jste vymačkali vodu.

2. Připravte si hlubší plech nebo dvě formy na chlebíček a vyložte je papírem na pečení. Nalijte do nich připravené těsto, dejte ho do trouby vyhřáté na 175 - 180 °C a pečte asi 30 minut.

3. Zatímco se perník peče, připravte polevu. Moučkový cukr dvakrát prosejte, přidejte citronovou šťávu a míchejte vařečkou, dokud nevznikne lehce tekutá bílá poleva. Je-li moc hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.

4. Připravenou polevu nalijte na vlažný perník a nechte vychladnout. 

Perník s povidly a šlehačkou

Perník se šlehačkou Perník se šlehačkou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 lžíce povidel (švestkových, hruškových nebo jablečných)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 5 lžic kakaa
  • hrst rozinek

Na ozdobení:

  • čerstvě ušlehaná šlehačka
  • mletá skořice

Postup:

1. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse, rozinky přidejte až nakonec.

2. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut.

3. Hotový perník nechte vychladnout, nakrájejte ho na kostky a podávejte s kopečkem šlehačky a špetkou mleté skořice.

Autor: PL