Hroznové víno, které chutná jako cukrová vata? Splněný sen milovníků sladkého, kteří chtějí jíst zdravě!

10. září 2024 • 05:11

Jestli jste si někdy jako děti přáli, aby ovoce chutnalo jako bonbóny nebo jiné sladkosti, vaše přání bylo splněno. Hroznové víno s názvem Cotton Candy může někomu připadat jako nějaký nový ztřeštěný nápad Willyho Wonky, ale na tomto ovoci není smyšleného vůbec nic. Plody, které svou chutí připomínají cukrovou vatu, totiž skutečně existují, a když budete mít štěstí, seženete je v nejbližším supermarketu.

Kalifornské společnosti Grapery se podařilo něco, o čem sní spousta z nás – vyrobit ovoce, které chutná jako cukrovinka. Křupavé zelené kuličky hroznového vína s názvem Cotton Candy totiž svou chutí připomínají cukrovou vatu, přitom v nich není ani špetka něčeho umělého. Jak je to možné?

Klasická bublanina je skvělá i se švestkami. Nebo zkuste hroznové víno>>>

Video se připravuje ...

Tisíce pokusů a léta výzkumu 

Vše má na svědomí zahradník David Cain, který strávil roky křížením různých odrůd hroznového vína. Jeho cílem bylo najít způsob, jak vrátit hroznům zpět jejich pravou chuť, která byla v průběhu let pozměněna různým šlechtěním, aby ovoce vydrželo i delší přepravu a skladování. Nebylo to úplně jednoduché, trvalo to několik let a bylo nutné provést víc než 100 000 pokusů. David Cain byl naštěstí velmi trpělivý a vytrvalý a nakonec se mu podařilo zkřižit dvě odrůdy hroznů, které mají méně kyselou a jemnější chuť s nádechem vanilky. A výsledkem je odrůda, která není produktem žádného genetického křížení nebo využití umělých přísad, ale skutečným zázrakem klasického křížení. Hroznové víno Cotton Candy je tedy zdravé, přestože chutná jako oblíbená, ale hodně nezdravá pochoutka ze stánku na pouti. A ještě k tomu je krásně křupavé a většinou úplně bez jadérek.

Kuličkami hroznového vína můžete ozdobit také koláč nebo dort Kuličkami hroznového vína můžete ozdobit také koláč nebo dort • Autor: iStock

Sladké a zdravé zároveň

Klasické hroznové víno je zdrojem cenných vitamínů a minerálů, jako je například křemík, draslík, železo, mangan, hořčík, kyselina askorbová či vinná a vitamíny B,C nebo P, slupka je navíc plná vlákniny. A hroznové víno Cotton Candy není výjimkou. Má podobný obsah vitamínů a dalších živin, jako jeho kyselejší příbuzní, jen je v něm o trochu více cukru (asi o 12%). Jediný podstatný rozdíl tak spočívá v jeho neobvyklé chuti.

Jak si ho maximálně vychutnat

Hroznové víno Cotton Candy není potřeba ničím vylepšovat, skvěle chutná samo o sobě. Samozřejmě s ním ale můžete různě experimentovat a používat ho podobně, jako klasické hroznové víno. Hodí se do jogurtu nebo snídaňových kaší, jako ozdoba koláčů, dortů, jednohubek nebo doplněk k různým sýrům. Zkusit můžete i některý z následujících receptů:

Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy

Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy • Autor: F.O.O.D.

Recept najdete ZDE. 

Hroznové smoothie

Hroznové smoothie Hroznové smoothie • Autor: iStock

Recept najdete ZDE.

Kuře s hroznovým vínem

Co budete potřebovat

  • 4 porce kuřete
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 citron nakrájený na čtvrtky
  • 70 ml suchého bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 400 g drobných brambor nakrájených na silná kolečka
  • 150 g sladkého bílého hroznového vína
  • 150 g červeného hroznového vína
  • mletý pepř
  • sůl

Kuře s hroznovým vínem Kuře s hroznovým vínem • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Kuře osolte a opepřete. V pekáči zahřejte olej s máslem. Vložte porce kuřete a opečte je ze všech stran, až kůže zezlátne. Pak ke kuřeti přidejte oloupaný česnek, tymián a citron a ještě krátce opékejte.

2. Kuře podlijte vínem a vývarem a do pekáče ke kuřeti přidejte nakrájené brambory. Vše vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Podle potřeby kuře během pečení podlévejte vodou nebo vývarem.

3. Ke kuřeti přidejte kuličky hroznového vína a pečte dalších 30–40 minut, až kuře zcela změkne a víno bude chutnat jako rozinky.

Salát z divoké rýže a hroznového vína

Co budete potřebovat:

  • 400 g divoké rýže
  • 500 g hroznového vína
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 100 g řeřichových výhonků
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Salát z divoké rýže a hroznového vína Salát z divoké rýže a hroznového vína • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Divokou rýži propláchněte studenou vodou, přesypte ji do kastrolu, přidejte část oleje a sůl, zalijte vodou a a vařte doměkka. Uvařenou rýži slijte a nechte vychladnout.

2. Kuličky hroznového vína umyjte a nakrájejte na půlky. Řapíkatý celer nakrájejte na kostičky.

3. V pánvi zahřejte zbytek oleje, vmíchejte řapíkatý celer a minutu restujte. Pak přidejte nakrájené hroznové víno a uvařenou rýži, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí.

4. Salát rozdělte na talíře a každou porci posypte nasekanou petrželkou, výhonky řeřichy a čerstvě mletým pepřem.

Hroznové víno se hodí i k pomazánkám. Třeba k hermelínové>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková