Podceňovaná červená řepa: Je skvělá pečená, v salátu, polévce i sladkém dortu

16. ledna 2024 • 00:15

Červená řepa je dost nedoceněná zelenina. Spousta z nás se s ní poprvé setká v konzervované podobě, která sice není vůbec špatná, ale tahle krásně zbarvená zelenina nabízí mnohem víc benefitů. Kromě toho, že je řepa zdravá, levná a chutná, je také velmi univerzální a ať ji připravíte jakkoli, vždy chutná skvěle. Můžete z ní dělat pomazánky, polévky, skvělé přílohy, burgery i sladké dorty. Tak toho využijte!

Červená řepa se může pochlubit řadou zdravotních benefitů. Je nabitá vitaminy a minerály, přitom má nízký obsah kalorií a tuků, což se jistě hodí nejen začátkem roku. Je skvělým zdrojem antioxidantů, napomáhá správnému trávení, snižuje krevní tlak, aktivuje tvorbu červených krvinek, brání kornatění tepen, významně posiluje obranyschopnost organismu, potlačuje záněty, má protirevmatické a protirakovinné účinky a také zvyšuje sportovní výkon.

Vyzkoušejte snadný recept na chutný salát s řepou>>>

Video se připravuje ...

Klíčem k tomu, abyste si dokázali červenou řepu dokonale vychutnat, je podívat se na ni trochu jinak. Zapomeňte na salát ze školní jídelny a dejte šanci na první pohled nevzhledným bulvám, které v obchodě míjíte bez povšimnutí. Řepa je lahodná téměř v jakékoli podobě – vařená, pečená, dušená nebo grilovaná. Nebojte se vyzkoušet různé způsoby přípravy, abyste našli ten, který vám vyhovuje. A pokud vás odrazuje dlouhé vaření či pečení nebo fakt, že řepa hodně barví, dejte si ji syrovou, anebo ji kupte předvařenou. I s tou se dá v kuchyni skvěle kouzlit.

Pozor, ať se neobarvíte

Při přípravě červené řepy je důležité mít stále na paměti, že šťáva, kterou obsahuje, obarví vše, čeho se dotkne, včetně oblečení nebo vašich rukou. Proto s ní zacházejte opatrně, používejte vhodnou zástěru, nejlépe omyvatelnou, případně i gumové rukavice, kuchyňskou linku zakryjte igelitem a na krájení použijte staré prkénko. Případné skvrny na rukou můžete vyčistit pomocí citronové šťávy a soli. Nejen kvůli výše zmíněnému je proto dobré řepu před tepelnou úpravou neloupat, případně z ní ani neodstraňovat kořínek nebo zbytek nati.

Červená řepa je velmi zdravá Červená řepa je velmi zdravá • Autor: iStock

 

Zkuste ji syrovou

Červenou řepu si můžete klidně vychutnat syrovou. Je sice trochu tvrdší, to lze ale snadno vyřešit tím, že ji nakrájíte nebo nastrouháte na hodně tenké plátky. Z těch lze připravit carpaccio, dají se přidávat do salátů, použít je můžete i na ozdobení chlebíčků. Nebo řepu „nakrájejte“ pomocí spiralizéru, který z ní vytvoří dlouhé, tenké a křupavé nudličky. Stačí je promíchat s dobrou zálivkou, ideálně z balzamikového nebo jablečného octa, případně ze zakysané smetany. A velmi zdravé je i smoothie z červené řepy.

Jak uvařit řepu

Díky vaření získá řepa ještě lepší chuť. Malou nevýhodou může být, že z ní voda vytáhne část barvy. Zabránit tomu můžete tím, že do vody, ve které se řepa vaří, přidáte lžíci octa.

Řepu omyjte, odřízněte z ní nať a kořínek, dejte ji do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Střední řepa by měla být měkká během půl hodiny, u větších kousků počítejte 45 minut až hodinu. Uvařenou řepu ihned zchlaďte ledovou vodou a oloupejte. Pokud ji neplánujete hned použít, dejte ji do vzduchotěsné nádoby a uložte do ledničky, kde vydrží několik dní.  

Řepa se dá vařit i v mikrovlnce. Nejlépe se na to hodí menší nebo střední bulvy. Očistěte je (neloupejte), slupku na několika místech propíchejte vidličkou, bulvy vložte do vhodné misky s trochou vody, zakryjte plastovým víkem nebo fólií a vařte při nejvyšším výkonu 12 až 15 minut. Během vaření řepu jednou otočte.

Hummus z červené řepy Hummus z červené řepy • Autor: F.O.O.D.

Jakmile je řepa uvařená, máte opravdu spoustu možností, jak ji použít. Je skvělá do salátů, k přípravě hummusu, lze ji přidávat do smoothie, pomazánek, dipů…

Zkuste některý z receptů s vařenou řepou:

Červená řepa s česnekem a rozmarýnem

Tarte tatin s řepou a cibulí

Špagety s pestem z červené řepy a kešú

Pečená řepa ve slanině s bylinkami

Řepný kečup

Quiche s červenou řepou a sýrem

Řepová polévka s koprem

Zeleninový boršč

Jak upéct řepu

Pečení je asi nejlepší možností, jak řepu připravit, protože díky němu řepa získá intenzivnější a příjemně sladkou chuť. Počítejte jen s tím, že pečení řepy v celku může trvat i hodinu. Řepu omyjte, osušte a odstraňte listy. Jinak nic neodkrajujte, jinak by z řepy během pečení vytékala šťáva. Potřete ji olivovým olejem ochuceným trochou soli a pepře. Bulvy pak zabalte každou zvlášť do alobalu, dejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte při
200 °C
v závislosti na velikosti – středně velké řepy potřebují asi 45 minut, větší bulvy 60 i více minut. Upečenou měkkou řepu nechte 20 minut vychladnout, pak ji opatrně rozbalte a oloupejte.

Když spěcháte, je lepší řepu před pečením nakrájet, například na klínky. Omytou řepu osušte, odřízněte z ní nať a kořínek a nakrájejte ji na měsíčky. V míse je promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 až 30 minut při 200 °C. Upečenou řepu nechte vychladnout a pak ji oloupejte.

Pečená řepa s česnekem Pečená řepa s česnekem • Autor: iStock

S pečenou řepou můžete naložit stejně jako s vařenou. Nebo zkuste tyto recepty:

Řepová pomazánka s brynzou

Salát z pečené červené řepy

Burgery z červené řepy

Pečená řepa s česnekem a fetou

Carpaccio z pečené řepy s granátovým jablkem

Hummus z červené řepy

Upečte z ní dort

I když se řepa nejčastěji připravuje na slano nebo na kyselo, výborná umí být i ve variantě na sladko. Nebojte se ji proto využít třeba do dortu, který díky ní bude mít krásnou barvu a těsto bude po upečení lehčí a vláčnější. Skvělá je kombinace s čokoládou v tomto dortu s krémem z mascarpone.

Listy nevyhazovat!

Červená řepa se dá zužitkovat celá, tedy včetně zelených listů, které mají lehce nahořklou chuť. Lze je přidávat do salátů, připravit se dají i jako příloha, podobně, jako se dělá špenát. Listy zbavte stonků, překrájejte a krátce orestujte na oleji s nasekaným česnekem. Lehce je podlijte kuřecím vývarem, asi 2 minuty poduste a dochuťte solí a pepřem. 

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková