Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?

23. září 2023 • 08:00

Šípky nejsou jenom krásnou přírodní dekorací, která na podzim lemuje polní a lesní cesty prakticky kdekoliv ve volné přírodě. Tyto červené plody mají neuvěřitelně blahodárné účinky díky obrovskému množství vitamínu C. Chcete-li posílit imunitu a snáze překonat období chřipek a nachlazení, pojďte s námi na sběr a vyzkoušejte naše zdravé dobroty! Uvidíte, že trocha práce se sběrem se vám vyplatí, i když mají keře trny.

 

Kdy sbírat šípky?

Nejvhodnější dobou pro sběr těchto červených plodů jsou měsíce září a říjen, ideálně během slunečného dne, kdy je obsah vitamínu C nejvyšší. Dávejte pozor na první mrazy, přemrzlé šípky k sušení nejsou vhodné a navíc obsažené látky v nich mají menší účinnost.

Video se připravuje ...

Sbírejte jenom zralé plody, které poznáte podle ostře červené barvy a pevné, lesklé slupky. Na dotek by šípky měly být stále tvrdé, přezrálé nebo nahnědlé plody nesbírejte. I jeden špatný kus by mohl zničit celou sklizeň. Při sběru dávejte pozor na velké množství trnů, které jsou poseté na větvičkách. Vezměte si proto s sebou nějaké silnější rukavice a nůžky, abyste se neporanili. Šípky sbírejte ideálně do plátěného sáčku nebo tašky. V igelitové tašce by se mohly rychle zapařit.

Dávejte pozor, aby šípky nebyly zmrzlé Dávejte pozor, aby šípky nebyly zmrzlé • Autor: iStock

Jak sušit šípky?

Nejdříve šípky pořádně přeberte a zbavte všech lístků a větviček. Poté je důkladně omyjte, osušte utěrkou a zbavte je stopek. Sušení by mělo být co nejšetrnější, aby nedošlo ke ztrátě vitamínu C. Nejlepší způsob zpracování šípků je jejich usušení v sušičce, která díky umělému teplu šípky usuší nejšetrněji i nejrychleji. Teplotu sušení nastavte maximálně na 40 °C. Pokud nemáte sušičku, zkuste tradiční metody našich babiček. Využijte slunečného dne a očištěné šípky dejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravené plody pak nechte usušit jen tak na slunci.

Šípek je plný vitaminu C Šípek je plný vitaminu C • Autor: iStock

Šípky lze usušit i v troubě, tu ale nastavte na co nejnižší teplotu, abyste šípky nespálili. Teplota by rozhodně neměla přesáhnout 70 °C. Dobře usušené plody poznáte podle oranžové až tmavě hnědé barvy, nakysle sladké chuti a ovocné vůně. Při doteku se velmi snadno drolí. Šípky nesmí být vlhké nebo vláčné, jinak mohou zplesnivět. Usušené šípky dejte do uzavíratelné sklenice. Měly by se skladovat maximálně jeden rok, tedy nejvýše do další sklizně. Po delší době se z nich totiž vitamín C vytrácí.

 

Jak se dají šípky zpracovat?

Usušené šípky se používají především na šípkový čaj, který zabraňuje únavě, nemocím jater a také tvorbě ledvinových kamenů. Abyste v čaji zachovali všechny cenné látky, je velmi důležitá jeho správná příprava. Nevíte, jak na něj? Připravte ho podle našeho receptu!

Šípkový čaj posiluje imunitu a je účinný proti únavě Šípkový čaj posiluje imunitu a je účinný proti únavě • Autor: iStock

Šípky ale rozhodně nemusíte konzumovat pouze sušené, výborná je třeba skvělá šípková marmeláda, kterou lze také používat jako léčebný prostředek proti chřipce a nachlazení. Šípková marmeláda je sice svou přípravou docela náročná, ale výsledek stojí za to!

Šípkový džem využijete do cukroví nebo do omáčky Šípkový džem využijete do cukroví nebo do omáčky • Autor: iStock

Pokud vás láká vyzkoušet šípky ve slané verzi, připravte kančí kýtu se šípkovou omáčkou. K nedělnímu obědu je výborná! Doporučujeme ji s kynutým knedlíkem, šlehačkou a brusinkami.

Právě dozrávají i jeřabiny>>>

Video se připravuje ...

Autor: red