Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma

12. října 2023 • 00:00

Podzim je obdobím barevných listů, teplých svetrů a také časem, kdy si můžete opět po roce dát lahodné dýňové latte. Kavárna není ale jediným místem, kde si je lze vychutnat. Ukážeme vám, jak si doma připravit vlastní verzi tohoto sezónního nápoje, aniž byste se museli převlékat z hřejivého pyžama.

Protože se jmenuje dýňové latte, základní ingrediencí je samozřejmě dýně. Když si objednáte dýňové latte v kavárně, většinou mu dýňovou chuť dodá sirup. Je to jednoduché a rychlé. Ovšem vy se doma určitě nechcete šidit, a tak raději použijte dýňové pyré. To si snadno připravíte z pečené dýně a kromě kávového nápoje se vám bude hodit i do nejrůznějších slaných i sladkých jídel, od polévek, placek nebo lívanců až po koláče, bábovky nebo muffiny. Navíc se dá zmrazit do zásoby.

Naučte se připravit latte jako profesionál >>>

Video se připravuje ...

Připravte si voňavé koření

Lahodnou chuť a vůni dodává podzimnímu latte speciální voňavá směs koření zvaná pumpkin spice, kterou lze sehnat už i u nás. Dá se ale snadno a rychle vyrobit doma, což vás vyjde levněji a můžete si vyrobit jen takové množství, jaké budete potřebovat. A jak známo, čerstvé koření je nejvoňavější, a tudíž nejlepší. A kdyby vám snad nějaké dýňové koření zbylo, dá se přidat do nejrůznějších podzimních koláčů, sušenek, použít na ochucení šlehačky, ovesné kaše, dýňové polévky nebo třeba restované či pečené podzimní zeleniny.

Pumpkin spice neboli dýňové koření si můžete snadno vyrobit sami doma. Pumpkin spice neboli dýňové koření si můžete snadno vyrobit sami doma. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 a 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžičku mletého kardamomu (lze vynechat)

Všechno koření důkladně promíchejte a uchovávejte v uzavřené nádobě na tmavém místě.

Doma jako v kavárně

Kromě dýňového pyré a koření máte pravděpodobně všechny ostatní přísady na dýňové latte doma. Začněte uvařením čtvrti šálku horkého espressa nebo silné kávy. V misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte 1 šálek mléka, 1 lžíci cukru, 1/4 lžičky dýňového koření, 1/4 lžičky vanilkového extraktu a 2 lžíce dýňového pyré. Misku zakryjte plastovou fólií a propíchněte ji párátkem, aby mohla unikat pára. Misku dejte do mikrovlnné trouby na 1 až 2 minuty, dokud nebude směs horká. Pak ji intenzivně míchejte asi 30 vteřin, dokud nebude hezky napěněná a nadýchaná. Ideální je použít ruční napěňovač mléka nebo zkuste obyčejnou zavařovačku, ve které všechny přísady důkladně protřepete. Nyní přichází chvíle, kdy můžete předvést své baristické schopnosti. Do vyšší sklenice nebo hrnku nalijte připravené espresso, dolijte ho napěněným mlékem a zakončete kopečkem šlehačky, kterou ještě lehce posypte dýňovým kořením.

Tipy pro vás:

  • Mléko můžete použít klasické kravské nebo klidně rostlinné, například ovesné.
  • Latte nemusíte sladit jen klasickým bílým cukrem. Vyměňte ho za třtinový, výborný je i javorový sirup, který se k podzimu skvěle hodí. Nebo vyzkoušejte med.
  • Pokud nechcete používat mikrovlnnou troubu, zahřejte mléčnou směs v kastrůlku na plotně.

Máte-li rádi dýně, určitě si z nich uvařte polévku. Můžete do ní využít i dýňové pyré>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK