Superpotravina týdne: Švestky. Jsou nenápadné, o to víc umí překvapit svými pozitivními účinky

21. srpna 2024 • 05:49

Superpotraviny nemusíte hledat jen mezi exotickými surovinami. Jedna z nejlepších superpotravin vám možná právě teď dozrává na zahradě. Ano, řeč je o švestkách! Jsou sice nenápadné, o to víc ale umí překvapit, a to nejen svou chutí a širokými možnostmi využití, ale i mimořádnými pozitivními účinky na zdraví.

Ochrání vás před vážnými nemocemi

Švestky jsou bohaté na antioxidanty, zejména na polyfenoly, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a snižovat zánět. Některé výzkumy prokázaly, že švestky obsahují víc než dvojnásobné množství antioxidantů než jiné ovoce, například broskve nebo nektarinky. Tím, že tyto antioxidanty zabraňují poškození buněk, zároveň snižují riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes nebo i rakovina. 

Švestky jsou skvělé do knedlíků>>>

Podpoří trávení a regulují cukr v krvi

Švestky mají příznivé účinky na trávení a jsou známým prostředkem proti zácpě. Je to díky vysokému obsahu vlákniny a také přírodního cukru sorbitolu, který má mírné projímavé účinky. Vláknina a nízký glykemický index švestek také pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je klíčové pro prevenci cukrovky.

Udrží vaše kosti silné

Málokdo ví, že švestky mají pozitivní vliv i na zdraví kostí, a to zejména ty sušené. Studie ukazují, že pravidelná konzumace sušených švestek může výrazně zvýšit minerální hustotu kostí v páteři a předloktí a snižovat riziko osteoporózy, zejména u žen po menopauze. Bylo dokonce prokázáno, že sušené švestky nejen zabraňjí úbytku kostní hmoty, ale mohou i zvrátit úbytek kostní hmoty, ke kterému již došlo.

Sušené švestky jsou v některých případech ještě zdravější než čerstvé Sušené švestky jsou v některých případech ještě zdravější než čerstvé • Autor: iStock

Prospějí vašemu srdci

Díky tomu, že jsou švestky plné vlákniny, antioxidantů a draslíku, pomáhá jejich pravidelná konzumace snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění. 

Pro ostrý zrak a krásnou pleť

Díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů mají švestky také pozitivní vliv na pokožku. Pomáhají bojovat proti vráskám a udržují pleť svěží. Vitamin A, který obsahují, je zase klíčový pro zdravý zrak a může pomoci předcházet makulární degeneraci.

Čerstvé, sušené, pečené i zavařené

Švestky si lze vychutnat mnoha různými způsoby. Když je nesníte syrové, můžete si je usušit nebo zavařit. Podle stupně zralosti se z nich připravuje kompot, zavařují se ve vlastní šťávě, měkké plody se používají na marmelády a povidla. Skvělé jsou švestky jako náplň do koláčů, ovocných knedlíků nebo buchet. A výborně doplní i masové pokrmy. Lze s nimi například naplnit husu před pečením nebo z povidel připravit sladkou omáčku

Švestky 3x jinak

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem Švestkový koláč s vanilkovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • špetku soli

Na náplň:

  • 12–15 švestek
  • 3 žloutky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíci bramborového škrobu
  • 3 - 4 lžíce třtinového cukru

Postup:

1. Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a spolu s měkkým máslem prsty vypracujte drobenku. Přidejte vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby můžete trochu mouky přidat. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet v ledničce.

2. Švestky vypeckujte. Žloutky metličkou prošlehejte se smetanou. Přidejte semínka z vanilkového lusku, přes sítko prosátý škrob a třtinový cukr.

3. Vychlazené těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát a přeneste ho do formy vymazané kouskem másla. Urovnejte ho, na těsto položte pečicí papír a zasypte ho suchými fazolemi. Těsto dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut. Pak papír s fazolemi odstraňte a na těsto rozložte švestky řezem nahoru. Koláč vraťte do trouby a pečte ještě 5 až 7 minut.

4. Nakonec švestky zalijte připraveným krémem a pečte ještě asi 15 až 20 minut dozlatova.

Švestkové čatní podle Jamieho Olivera

Švestkové čatní si můžete dát ke krekrám se sýrem Švestkové čatní si můžete dát ke krekrám se sýrem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • rostlinný olej
  • 4 cibule šalotky
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 3 bobkové listy
  • 1 svitek skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 400 g hnědého cukru
  • 1 pomeranč
  • jablečný ocet
  • trochu soli

Postup:

1. Ve velké pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte najemno nakrájené šalotky a za občasného míchání opékejte, dokud nezačnou zlátnout. Mezitím vypeckujte švestky a nasekejte je nadrobno.

2. Do pánve přidejte bobkové listy a koření, orestujte asi minutu, aby se koření rozvonělo, pak vmíchejte švestky, přidejte cukr a jemně nastrouhanou kůru z pomeranče.

3. Šťávu z pomeranče vymačkejte do odměrky a dolijte ji jablečným octem na 450 ml. Směs nalijte do kastrolu, přiveďte k varu, snižte teplotu a pomalu vařte za občasného míchání, dokud se většina tekutiny neodpaří a čatní nezhoustne.

4. Hotové čatní dochuťte trochou soli, naplňte do horkých sterilizovaných skleniček, ihned je uzavřete a nechte vychladnout. Před konzumací nechte čatní několik týdnů rozležet.

Pálivá švestková omáčka na křupavém kuřeti

Pálivá švestková omáčka na křupavém kuřeti Pálivá švestková omáčka na křupavém kuřeti • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 500 g švestek
  • 700 ml červeného vína
  • 2 lžíce medu
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 celou skořici
  •  1 chilli papričku
  • 4 vykostěná kuřecí stehna
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g pórku nakrájeného na nudličky
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekaný čerstvý koriandr na posypání

Postup:

1. Švestky omyjte, vypeckujte a dejte do kastrůlku. Zalijte je červeným vínem, přidejte med a koření a pomalu vařte za občasného míchání asi 45 minut, dokud se tekutina skoro nevyvaří.

2. Mezitím osolte a opepřete kuřecí stehna. Každé rozkrojte na čtyři kousky, napíchněte je na špíz a opečte v pánvi na oleji. Pak je přeložte na plech vyložený papírem na pečení a dopečte asi 8 minut v troubě při 180 °C.

3. Do výpeku v pánvi nasypte nasekaný pórek a krátce ho orestujte.

4. Špízy rozdělte na talíře, přidejte k nim orestovaný pórek, posypte je koriandrem a podávejte se švestkovou omáčkou.

Autor: Anna Kopečková