Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!

8. listopadu 2023 • 11:00

Rohlíčky s ořechovou náplní jsou sladkou klasikou, která neomrzí. Recept na ně je jednoduchý a zvládne je upéct úplně každý. Jestli tedy ještě nevíte, co letos upéct sladkého na svatého Martina, s tímto receptem rozhodně neprohloupíte. 

Svatomartinské rohlíčky s náplní se tradičně pečou 11. listopadu, kdy se dříve uzavíral hospodářský rok a čeládce končila služba. Rohlíčky svým tvarem mají připomínat podkovy koně, na kterém přijíždí svatý Martin a přiváží s sebou první sníh. Říkalo se jim martiny, ale také roháče, rohy, zahýbáky nebo jednoduše podkovy. Lehoučké rohlíčky s ořechovou náplní se vám rozplynou na jazyku jako nic. Už se vám sbíhají sliny? Není se čemu divit. 

Místo ořechů můžete použít i jiné náplně>>>

Video se připravuje ...

Nekynuté svatomartinské ořechové rohlíčky

Co budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany (30 % tuku)
  • 2 lžíce moučkového cukru 
  • špetku soli

Na náplň:

  • 175 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru 
  • 2 bílky
  • 1 lžičku vanilky

Kromě toho:

  • hladká mouka na vál
  • moučkový cukr na posypání

Kruhový plát těsta nakrájejte na výseče, na vnější okraj dejte trochu náplně a stočte směrem do středu do rohlíčku Kruhový plát těsta nakrájejte na výseče, na vnější okraj dejte trochu náplně a stočte směrem do středu do rohlíčku • Autor: iStock

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, nakrájené změklé máslo, žloutky, smetanu, cukr a sůl. Rukou uhněťte těsto, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici.

2. Na přípravu náplně smíchejte mleté ořechy, cukr, bílky a vanilku a opět zpracujte.

3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát a nakrájejte ho na trojúhelníčky jako pizzu.

3. Na širší okraj každého trojúhelníčku dejte trochu ořechové náplně, těsto srolujte do tvaru rohlíčku a stočte do obloučkuRohlíčky nakládejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete vajíčkem.

4. Rohlíčky dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Zchladlé rohlíčky nezapomeňte před podáváním pocukrovat pořádnou vrstvou moučkového cukru.

Autor: red