Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Rohlíčky s ořechovou náplní jsou sladkou klasikou, která neomrzí. Recept na ně je jednoduchý a zvládne je upéct úplně každý. Jestli tedy ještě nevíte, co letos upéct sladkého na svatého Martina, s tímto receptem rozhodně neprohloupíte.
Svatomartinské rohlíčky s náplní se tradičně pečou 11. listopadu, kdy se dříve uzavíral hospodářský rok a čeládce končila služba. Rohlíčky svým tvarem mají připomínat podkovy koně, na kterém přijíždí svatý Martin a přiváží s sebou první sníh. Říkalo se jim martiny, ale také roháče, rohy, zahýbáky nebo jednoduše podkovy. Lehoučké rohlíčky s ořechovou náplní se vám rozplynou na jazyku jako nic. Už se vám sbíhají sliny? Není se čemu divit.
Místo ořechů můžete použít i jiné náplně>>>
Nekynuté svatomartinské ořechové rohlíčky
Co budete potřebovat:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml smetany (30 % tuku)
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetku soli
Na náplň:
- 175 g mletých vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžičku vanilky
Kromě toho:
- hladká mouka na vál
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, nakrájené změklé máslo, žloutky, smetanu, cukr a sůl. Rukou uhněťte těsto, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici.
2. Na přípravu náplně smíchejte mleté ořechy, cukr, bílky a vanilku a opět zpracujte.
3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na kruhový plát a nakrájejte ho na trojúhelníčky jako pizzu.
3. Na širší okraj každého trojúhelníčku dejte trochu ořechové náplně, těsto srolujte do tvaru rohlíčku a stočte do obloučku. Rohlíčky nakládejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete vajíčkem.
4. Rohlíčky dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Zchladlé rohlíčky nezapomeňte před podáváním pocukrovat pořádnou vrstvou moučkového cukru.