Co s jablky, když vás štrúdl omrzel? Vyzkoušejte těchto 6 receptů

7. ledna 2020 • 00:00

Voňavé, šťavnaté, plné chuti. Není divu, že moučníky z jablek patří k těm nejoblíbenějším. Máte plný sklep uložených jablíček nebo vám už delší dobu leží na dně lednice? Vybrali jsme pro vás méně známé recepty, které vás chytnou za srdce.

Smetanová bábovka s jablky a oříšky

Na populární moučník, který se hodí i na snídani nebo k svačině, je v každé domácnosti obvykle hned několik osvědčených receptů. Ten, který vám však dnes nabízíme, rozhodně stojí za vyzkoušení. Na přípravu poctivé smetanové bábovky s jablky, která je po upečení úžasně jemná a vláčná a vlhká, přitom ingredience určitě máte doma. Vystačíte si s vajíčky, máslem, hladkou moukou, cukrem, mletými oříšky a práškem do pečiva, chybět samozřejmě nemohou jablka a smetana. Nezbytností je také vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt, které každý moučník provoní.

Jablečný koláč s drobenkou na plech

Koláč z křehkého těsta vonícího máslem je sice trochu náročnější na přípravu, až ale uvidíte ten blažený výraz ve tvářích strávníků po prvním ochutnání, nebudete vynaložené energie litovat. Chutné křupavé těsto ze čtyř surovin zvládne i začátečník. Pak už ho jen stačí přenést na plech, poklást plátky jablek a ta posypat klasickou drobenkou. Tento lahodný jablečný koláč s drobenkou se navíc peče jen 30 minut, takže v kuchyni celý den nestrávíte.

Jablečný koláč s ořechy

Jablečný koláč s ořechy z jemného třeného těsta ovoněného skořicí uspokojí každého, kdo nemá rád suché dusivé koláče. Na nalité těsto se navrství nastrouhaná jablka s nahrubo mletými ořechy a tento základ se peče asi 15 minut. Na závěr se koláč polije směsí z vajíčka, cukru a smetany a peče se ještě dalších 20 minut.

Jablkové koblihy

Kdo by nemiloval nadýchané, dozlatova osmažené koblížky. Milují je děti i dospělí. Věděli jste ale, že místo marmelády se dají naplnit směsí podušených, na kostičky nakrájených jablek, cukru a skořice? Připravit jablkové koblihy vůbec není složité. Musíte ovšem počítat s hodinou na kynutí těsta a pak se samotným tvarováním koblížků před smažením. Nezapomeňte také pořádně zpracovat těsto. Dokonalým hnětením rozvinete lepek v mouce, koblihy tak budou nebesky nadýchané a vydrží jako čerstvé až do druhého dne, pokud je ovšem dřív nesníte.

Jablíčka v křupavém těstíčku

Pro dospělé je určený recept na smaženou verzi jablíček v županu. Ta se jen oloupou, speciálním vykrajovátkem zbaví středu a nakrájí na silnější plátky, které se nechají macerovat v calvadosu s cukrem. Následně se namáčejí v pivním těstíčku těstíčku a smaží dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Jablíčka v pivním županu podávejte poprášená moučkovým cukrem, s domácí zavařeninou. Přidat můžete i kopeček vanilkové zmrzliny.

Nepečené jablečné řezy

Řada lidí si oblíbila různé nepečené moučníky, které jsou lehké a osvěžující. Pokud patříte mezi ně, určitě vyzkoušejte nepečené jablečné řezy. Jsou jednoduché na přípravu a kombinace karamelových sušenek se směsí doměkka podušených jablíček s cukrem, zahuštěných vanilkovým pudinkem, je prostě božská. A když vychlazené řezy před podáváním ještě dozdobíte kopečkem neslazené, doma ušlehané šlehačky, nikdo neodolá. Počítejte ale s tím, že aby se moučník dobře proležel a dostatečně ztuhl, měl by zůstat nejlépe přes noc v chladničce.

Milujete jablka? V aktuálním lednovém čísle časopisu F.O.O.D. najdete recept na vláčnou jablečnou bábovku s mletými vlašskými ořechy včetně rad, jak na dokonalou čokoládovou polevu! Předplatné i jednotlivé číslo můžete koupit přímo ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová