Hrníčkové knedlíky z pěti surovin podle Jiřiny Jiráskové

27. září 2020 • 00:00

Slavná herečka Jiřina Jirásková vařit uměla a její recepty byly vyhlášené. Jelikož s manželem Zdeňkem Podskalským často trávili léto na chalupě, měla vždy v rukávu jednoduché a rychlé recepty. Vyzkoušejte snadné hrnkové knedlíky podle jejího receptu.

Představte si knedlíky, které jsou nadýchané, vláčné, jemné, nemusíte při jejich přípravě čekat hodinu na nakynutí a nehrozí, že se rozpadnou. To jsou hrníčkové knedlíky, které s oblibou vařila i oblíbená herečka Jiřina Jirásková. Jejich základem jsou housky, mouka, vejce a trocha mléka. Oblíbené bývají také u dětí.

Suroviny na knedlíky z hrnku

1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 ks vajec
2 ks housky
1 lžička soli
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Nekynuté knedlíky krok za krokem

1. Vyšlehejte si sníh ze dvou bílků.

2. Nakrájejte na kostičky dvě housky, nejlépe den staré. 

3. Housky polijte mlékem a zamíchejte do nich také dva žloutky a sůl. Nechejte mléko trochu vsáknout.

4. Přimíchejte hrubou mouku a nakonec sníh z bílků.

Video se připravuje ...

5. Vymažte si hrnky máslem, vysypte hrubou moukou a plňte vytvořenou hmotou do dvou třetin. Snažte se rozdělit těsto do hrníčků rovnoměrně.

6. Hrnky vložte do kastrolu s vodou tak, aby byly ponořené do poloviny. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte zhruba 30 minut.

7. Po uvaření knedlíky z hrníčků vyklopte, nakrájejte na plátky a můžete podávat.

Ke knedlíku můžete připravit třeba pravé kuře na paprice. Pusťte se do něj podle pravého maďarského receptu ZDE >>>

Autor: KF