Nejčastější chyby při vaření těstovin: Děláte je taky?

28. února 2024 • 00:15

Koupit těstoviny v sáčku, nasypat je do vroucí osolené vody, po uvaření slít a podávat. Zdá se to snadné, ale existuje hned několik věcí, ve kterých můžete při vaření těstovin šlápnout vedle. Pak máte na talíři jeden velký slepenec namísto klouzavých kousků se skvělou omáčkou. Pokud těstoviny správně uvaříte, žádnou omáčku navíc nebudete potřebovat! Budou naprosto skvělé i bez ní.

1. Nadbytečné množství těstovin

Polovina sáčku je málo, celý sáček je moc? Kolik těstovin uvařit, aby jich bylo tak akorát? Ideální porce těstovin pro jednu osobu je 75 g v suchém stavu (50 g pokud máte malý hlad a 100 g pokud jste velmi hladoví).

Naučte se správně uvařit těstoviny, aby se neslepily>>>

Video se připravuje ...

2. Malý hrnec a málo vody

K vaření těstovin pro dva potřebujete minimálně dva litry vody. Čím širší nádoba, tím lepší. Těstoviny pak nebudou ležet ve vysoké vrstvě a dáte jim větší prostor, aby se nelepily k sobě.

3. Sůl a olej do vody?

Sůl do vody k vaření těstovin rozhodně patří. Říká se, že voda by měla být slaná jako moře. Sůl přidejte ale až ve chvíli, kdy bude voda vřít. Tuk proti slepení těstovin je naopak mýtus, který způsobí jen jejich mastnost. Některé těstoviny se k sobě sice mohou lepit, ale při správném vaření se po chvíli přirozeně oddělí.

4. Načasování

Těstoviny by se po nasypání do vody neměly usadit na dně, budou pak lepkavé a gumové. Proto vyčkejte, až bude voda opravdu silně vřít. V tu chvíli pohyb vody zajistí i pohyb těstovin v hrnci. Doba vaření se liší u jednotlivých druhů a je vždy napsána na obalu. Nicméně měli byste těstoviny průběžně ochutnávat a vyndat je ve chvíli, kdy už nebudou tvrdé, ale ani úplně měkké. Říká se tomu al dente, tedy pevnější na skus.

5. Vodu nevylévejte

Vodu z těstovin nevylévejte, naopak si část ponechte, a jakmile těstoviny zamícháte do omáčky, přilijte i trochu vody, ve které se vařily. Voda obsahuje škrob, který pomůže těstoviny oddělit od sebe a zabrání jejich vysychání.

6. Omáčka jako nutnost?

Kvalitní těstoviny nemusíte zatížit hustou omáčkou. Zkuste je smíchat jen s bylinkami a olivovým olejem, třeba na způsob oblíbených aglio olio. U těstovin nikdy nešlápnete vedle se strouhaným parmezánem. Plněné těstoviny jsou zase skvělé polité rozpuštěným máslem, s čerstvými lístky šalvěje.

Špagety aglio olio Špagety aglio olio • Autor: iStock

7. Když je chcete s omáčkou

Když už se rozhodnete pro omáčku, neměla by být přidávána do těstovin. Je to právě naopak, těstoviny jsou ten zlatý hřeb, na který se čeká! Proto omáčku připravte včas a na dostatečně velké pánvi, abyste do ní mohli scezené těstoviny ihned vyklopit a ještě společně 30 sekund povařit, případně přidat trochu těstovinové vody.

8. (Ne) obyčejné těstoviny

Kdyby Italové slyšeli, že jsou pro nás těstoviny obyčejné a rychle hotové studentské jídlo, byli by zdrceni. V Itálii mají těstoviny zvláštní roli i ve vánočním menu a na svátečních stolech. Vždy s využitím kvalitních a čerstvých surovin. Tak tedy Buon Appetito!

Skvělé a jednoduché jsou špagety Carbonara>>>

Video se připravuje ...

Autor: red