Proč nevyhazovat skořápky od vajíček? Vyrobte si z nich prášek, který nahradí tabletky z lékárny i hnojivo

31. března 2024 • 03:11

Co uděláte s vaječnou skořápkou po rozklepnutí vajíčka, když pečete třeba velikonočního beránka nebo mazanec? Většina lidí ji vyhodí do koše, případně na kompost. A to je možná chyba. Přečtěte si, jak můžete skořápky od vajíček využít nejen pro své zdraví. 

Pro většinu lidí jsou skořápky z vajíček jen odpad, který patří do koše. Někteří je skladují, aby je nasypali slepicím, kterým dodají vápník na „výrobu“ dalších vajíček. Skořápky ptačích vajec jsou totiž tvořeny uhličitanem vápenatým, který dobře poslouží ptákům. Ale nejen jim. Tato živina svědčí i lidským kostem, které pomáhá udržet pevné a zdravé. Přitom lidé pojídají vápník v tabletách, aby se chránili před onemocněním kostí, ale tento dostupný přírodní zdroj vyhazují. 

Víte, jak obarvit velikonoční vajíčka bez chemie?>>>

Video se připravuje ...

Kromě toho obsahují vaječné skořápky také velmi hodnotné stopové prvky, jako je jod, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. 

Nejezte je syrové!

Je samozřejmě jasné, že skořápky nelze pojídat jen tak, mohlo by dojít k otravě z jídla. Vejce jsou totiž po snesení ponechána na zemi, takže jsou skořápky často kontaminovány bakteriemi, jako je salmonela a E.coli. Vápník ze skořápek lze samozřejmě koupit ve formě tablet. V tomto případě skořápky prošly pasterizací, která škodlivé mikroby zabila. K tomu je potřeba teplota vyšší než 212 °C. Takové tablety se prodávají například v obchodech se zdravou výživou. Jenomže ty budou pravděpodobně stejné drahé jako vápník v tabletách v lékárně. Co tedy s tím?

Upečené skořápky rozdrťte v hmoždíři nebo v mixéru na prášek. Upečené skořápky rozdrťte v hmoždíři nebo v mixéru na prášek. • Autor: iStock

Jak vyrobit vápník ze skořápek

Začněte si prášek z vaječných skořápek připravovat doma. Nic to není, zvládne to každý. Budete potřebovat skořápky z alespoň 12 vajec – pokud možno z domácí produkce nebo bio chovu. Odstraňte razítka a nečistoty a důkladně je omyjte. Pak skořápky rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut. Skořápky tak zbavíte bakterií a zároveň je zkřehčíte – půjdou pak lépe drtit. Skořápky nechte vychladnout, pak je nasypte do mlýnku, mixéru či hmoždíře a rozemelte. Vzniklou drť prosejte přes jemné sítko. Výsledkem bude jemný bílohnědý prášek, který lze bez problému uchovávat v dobře uzavíratelné nádobě.

Jak můžete prášek využít? 

Rozdrcené skořápky můžete přidávat do svého oblíbeného nápoje či zamíchat do jídla, například jarní polévky. Prášek je ale nutné brát s potravinami, které neobsahují tuk, například med, suchý chléb a podobně, protože tuky by mohly minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla.

A k čemu vám bude prášek ze skořápek dobrý?

  • Chrání kosti

Jak už bylo zmíněno, vaječné skořápky jsou bohaté na vápník, což je minerál, který omezuje vznik kostních onemocnění a bolesti kloubů. Výzkumy dokonce ukázaly, že pravidelná konzumace vápníku minimalizuje bolest z osteoartrózy. Tato živina také udržuje klouby zdravé a zlepšuje pohyblivost.

  • Zabraňuje úbytku kostní hmoty

Zejména ženy po menopauze trápí úbytek kostní hmoty, který vede k řídnutí kostí a následným složitým a komplikovaným zlomeninám, například ke zlomenině krčku. Výzkum publikovaný už v roce 2003 v časopise International Journal of Clinical Pharmacology Research zjistil, že vápník ze skořápek dokáže tento úbytek kostní hmoty zastavit.

  • Prospěje i domácím zvířátkům

Pokud je vápník z vaječných skořápek dobrý pro lidské kosti, prospěje jistě také vašim domácím mazlíčkům. Přidejte rozdrcené vaječné skořápky do jejich krmiva, aby i oni dostali vápník nezbytný pro zdravé kosti. Nicméně i v tomto případě musíte skořápky sterilizovat v troubě, abyste zabránili otravě z jídla.

  • Odstraní kyselost kávy

Káva zakyseluje lidský organismus, ve kterém má panovat zásadité prostředí. Jenomže mnoho lidí si den bez šálku kávy vůbec nedokáže představit. Jaké je řešení? Přidávejte do kávy rozemleté vaječné skořápky, které kyselost odstraní. Stačí přidat trochu připraveného prášku ze skořápek do konvičky s kávou, překapávače nebo přímo do hrnku.

  • Udržuje zdravé rostliny

A až si vypijete kávu s přídavkem skořápek, lógr dejte ke květinám. Kombinace dusíku z mleté kávy a vápníku z vaječných skořápek je skvělé hnojivo, které jim moc prospěje!

  • Vyčistí a vypne pleť

Když smícháte trochu prášku s vaječným bílkem, můžete ho použít i jako pleťovou masku. Naneste směs na pleť, nechte působit asi 15 minut a pak jemně opláchněte vlažnou vodou. Minerály obsažené ve skořápkách pleť vyživí, zvláční a vyhladí. 

Velikonoční tip

Když budete mít doma zásobu vykoledovaných vařených vajíček, využijte je do skvělé pomazánky a skořápky nevyhazujte. Na přípravu výše zmíněného prášku se zdobená vajíčka sice nehodí, pokud jsou ale barvená přírodními barvami, můžete skořápky nasypat na záhonky, kde budou chránit rostliny před slimáky. Ti totiž přes ostré hrany skořápek neradi lezou a k rostlinám se tak nedostanou. 

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková