Lívance, které budete milovat: Pravé kynuté, bez droždí i podle Vlasty Buriana

24. června 2021 • 14:00

Máte chuť na sladkou snídani, díky které se příjemně naladíte na celý zbytek dne? Vsaďte na lívance. Jsou synonymem dlouhých víkendových snídaní, kdy nemusíte spěchat. 

Video se připravuje ...

Lívance z droždí jsou klasika

Ty skutečně pravé lívance by měly být z kynutého těsta. Jsou trochu náročnější na čas, ale odměnou vám budou vynikající nadýchané placičky, které se doslova rozplývají na jazyku. Můžete je podávat s jahodami a smetanou, ale ty úplně klasické jsou lívance cukrem a skořicí. Z nakynutého těsta smažte malé lívanečky a hotové je pak obalte ve směsi skořice, moučkového a krupicového cukru. A pokud přeci jen nejste na sladké, nechte lívance k obědu. Podávejte je s vypečenou slaninou a lahodnou brynzou.

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

U kynutého těsta ještě zůstaneme. Tentokrát v podobě méně tradičních lívanců s borůvkami a medovou slaninou. Plátky slaniny potřete směsí medu, zázvoru a koření a vypečte v troubě dokřupava. Přidejte je k hotovým lívancům spolu s borůvkami a moučkovým cukrem. Nezvyklé sladko-slané spojení chutí si vás získá a stane se snídaní pro slavnostní dny. 

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Pokud se nechcete pouštět do zdlouhavé přípravy kynutého těsta, sáhněte po receptu na lívance z podmáslí. Těsto připravíte klasickým smícháním suchých a tekutých ingrediencí. Díky podmáslí budou i tyto nekynuté lívance krásně nadýchané a vláčné a servírovat je můžete během půl hodiny. Podávejte je s borůvkami a sladkým javorovým sirupem.

Video se připravuje ...

Lívanečky Vlasty Buriana

Slavný komediální herec Vlasta Burian si rád pochutnával na lívanečcích s kefírem. Kromě základních surovin přijde do těsta i hnědý rum, strouhaný kokos a na tenké plátky pokrájená jablka. Díky těmto netradičním a pro období první republiky až luxusním surovinám se jedná o opravdovou delikatesu. Těsto nemusíte nechávat kynout, droždí totiž nahradíte právě perlivým kefírem. Hotové lívance posypte skořicovým cukrem a dlouho neotálejte. Lívanečky Vlasty Buriana jsou nejlepší ještě teplé.

Pohankové lívance bez lepku

Moderní pohankové lívance vás potěší nejen lehce oříškovou chutí, ale i rychlostí přípravy. Nezaberou vám totiž déle než půl hodiny, takže jsou ideální variantou třeba na snídani. Jednoduše si připravte těsto ze základních surovin, kde bílou mouku nahradíte tou pohankovou. Nechejte jej chvilinku odstát a poté přidejte ještě prášek do pečiva prosetý se zbytkem mouky. Lívance osmažte na másle a podávejte s medem a nasekanými vlašskými ořechy.

Ricottové lívance s avokádovým dipem

Pokud sladkému neholdujete, nebojte se lívanců naslano. Ricottové lívance s avokádovým dipem jsou sytým jídem na rodinný brunch i romantickou snídani ve dvou. Doplnit je můžete plátkem uzeného lososa nebo kvalitním prosciuttem.

Nebojte se kynutých lívanců. Naučte se připravit kvásek neomylně podle našeho návodu ZDE >>>

Autor: TR