Superpotravina týdne: Hrášek. 4 důvody, proč si ho dopřát, plus šťavnaté recepty
Léto už pomalu klepe na dveře a s ním i sezona hrášku. No uznejte, kdo by nemiloval hrášek čerstvě utržený ze zahrádky přímo do pusy? Mladý hrášek je nejenom šťavnatý a křupavý, ale je doslova nabitý živinami, i proto je právem řazen mezi superpotraviny.
Hrášek, nebo hrách?
Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, rozdíl mezi hráškem a hrachem je nejenom v chuti. Jde sice o plody stejné rostliny, jenže v prvním případě jde o zeleninu, která má v sobě více vody, v tom druhém se pak sušením zralého semene mění v luštěninu. Podle toho se také mění obsah tělu prospěšných látek.
Připravte si lahodnou hráškovou polévku podle videa:
Z nutričního hlediska je sice hrášek hodnotnější, má více vitamínů a dalších ochranných látek. Luštěnina má ale zase vyšší energetickou hodnotu a více zasytí. S ohledem na rozmanitost látek, které hrách i hrášek obsahují, by se ovšem ve zdravém jídelníčku měly objevit oba. Jedlé jsou také bílé květy hrachu setého, které svou nasládlou chutí hrášek mohou připomínat.
Na hrachu si pochutnávali už naši předci
Hrách měli ve svém jídelníčku už naši předci v mladší době kamenné, tehdy šlo ale spíše o suchá zrna, která byla skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. V prvním století našeho letopočtu byl hrách jednou z nejoblíbenějších luštěnin, Římané jej rozšířili po celé Evropě. V Čechách byla později oblíbená tzv. pučálka, naklíčený a opražený hrách, který se často připravoval především před Velikonocemi. My se teď ale podíváme spíše na již zmiňovaný mladý hrášek:

Čím je hrášek tak výjimečný?
Pomáhá při hubnutí a únavě
Zelený hrášek patří z nutričního hlediska ke skutečným zeleninovým hvězdám, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů, a naopak velmi nízkou hladinu tuků. Je proto skvělý při hubnutí. Díky vysokému obsahu železa zažene hrášek únavu a díky draslíku se budete lépe soustředit.
Hrášek je doslova elixírem mládí
Malé zelené kuličky hrášku jsou díky kombinaci vitamínů, minerálů, bílkovin a nukleových kyselin balzámem pro naše buňky, tkáně, mozek i nervový systém. Podporují růst svalové hmoty a pevnost tkání, včetně kostí. Konzumace hrášku prospívá správné činnosti srdce, pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci ledvin. Rovněž zpomaluje proces stárnutí, udržuje pevnou a pružnou pleť a předchází tvorbě vrásek.
Chrání před rakovinou žaludku
Hrášek je doslova nabitý vitamíny. V jednom hrnku hrášku najdeme až 44 % denní dávky vitaminu K, který bychom do těla měli často doplňovat především pro správnou srážlivost krve a obnovu funkce jater. Rozpustná vláknina obsažená v luscích působí jako přírodní probiotika pro lidská střeva. A za zmínku jistě stojí i fytoestrogen zvaný kumestrol, který je skvělou prevencí rakoviny žaludku.

Blahodárně působí na oči i imunitní systém
Hrášek je plný antioxidantů a protizánětlivých látek, které pomáhají posilovat správné fungování našeho imunitního systému. Karoteny v hrášku obsažené chrání náš zrak a napomáhají obnově sliznic. Co se týče nadýmání, zelený hrášek nadýmá méně než jeho luštěninový „bratříček“, protože má menší obsah oligosacharidů.
Čerstvý, mražený, nebo konzervovaný?
Nejhodnotnější je samozřejmě hrášek čerstvý, za ním následuje mražený, který se zpracovává jen pár hodin po utržení, a je proto podobně sladký jako ten čerstvý, a nakonec konzervovaný, u kterého může být úbytek vitamínů až 50 %. Čerstvé a mladé lusky cukrového hrášku lze konzumovat celé.
Hrášek 3x jinak
Z hrášku můžete připravit nejen skvělou polévku, hodí se i do rizota, těstovin, k masu a rybám nebo třeba do omelety či frittaty. Vyjímat se bude ale i v nádivkách, aspicích nebo masových roládách.
Pikantní hrášková polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:
- 1 větší cibule
- olivový olej
- 600 g zeleného hrášku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- mletý pepř
- sůl
K podávání:
- 1 limetka
- 1 chilli paprička
- hráškové výhonky
- hráškové lusky
- jedlé květy
Pikantní pasta:
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 svazek koriandru
- 1 zelená chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- olivový olej
Postup:
1. Připravte pikantní pastu: do mixéru dejte jarní cibulky pokrájené na větší kousky, koriandr i se stonky, očištěnou chilli papričku, oloupaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte olejem a rozmixujte na pastu.
2. Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji v hrnci na lžíci oleje, restujte ji asi 3 minuty, přidejte pikantní pastu a restujte další 3 minuty. Vsypte povolený hrášek, zalijte vývarem a kokosovým mlékem, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 5 minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem mixujte dohladka.
3. Polévku už jen krátce prohřejte, nalijte do misek, dochuťte trochou olivového oleje, limetové šťávy a nasekanou chilli papričkou. Ozdobit ji můžete hráškovými výhonky i lusky a jedlými květy.
Hráškový falafel s pečenými batáty

Ingredience:
- 4 batáty
- 120 g zeleného loupaného půleného hrachu
- 350 g zeleného hrášku
- 1 hrst čerstvého, najemno nasekaného koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka chilli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce škrobové moučky
- olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Hrách rozmixujte v suchém mixéru na jemnou mouku. Přidejte zelený hrášek, koriandr, římský kmín, olej, citronovou šťávu, chilli a prolisovaný česnek a ještě krátce promixujte, až bude hrášek rozmixovaný nahrubo. Do směsi vmíchejte škrob, osolte a opepřete.
2. Namočenýma rukama tvořte malé placičky asi 1,5 cm silné a opékejte je na rozpáleném grilu nebo pánvi po obou stranách dozlatova. Můžete použít i friťák.
3. Batáty dobře omyjte a nakrájejte na měsíčky. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut. Podávejte s hummusem.
Bylinkový salát s hráškem a avokádem

Ingredience:
- 1 šálek kuskusu
- 300 g zeleného hrášku
- 1 svazek sladkolisté petrželky
- 1 svazek máty
- 1 svazek bazalky
- 2 jarní cibulky
- polovina salátové okurky
- 1 avokádo
- 1 hrst hráškových výhonků
Zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- drcený pepř
- sůl
Postup:
1. Kuskus nasypte do rozehřátého hrnce, krátce nasucho orestujte a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Nechte přejít varem, přiklopte a stáhněte z ohně. Nechte asi 10 minut nabobtnat. Hrášek nasypte do hrnce s vroucí vodou, nechte přejít varem, sceďte a zchlaďte.
2. Bylinky nasekejte, cibulku pokrájejte na kolečka, okurku podélně rozkrojte, lžičkou vydlabejte semínka a pokrájejte ji na půlkolečka. Avokádo rozpulte, zbavte pecky, dužninu vyndejte pomocí lžíce a pokrájejte na plátky.
3. Smíchejte suroviny na zálivku, dochuťte ji solí a pepřem. V míse promíchejte kuskus, bylinky, hrášek, cibulku a okurku, dobře promíchejte a přelijte zálivkou. Rozdělte do misek, ke každé porci přidejte pokrájené avokádo a výhonky hrášku. Chuť můžete doladit trochou citronové šťávy.
Zkuste i další hráškové recepty:
Chřestovo-hráškový salát s japonskými špízy
Linguine s cuketou, hráškem, fetou a mátou