Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Rebarbora je tak trochu záhadná surovina. Je to ovoce, nebo zelenina? Může se jíst syrová, nebo ne? Pravdou je, že rebarbora má spoustu zdravotních přínosů a kdybychom měli jmenovat jen jediný důvod, proč si ji právě teď užít, pak to zcela jistě budou skvělé koláče, kterým dodá rebarbora příjemně nakyslý šmrnc.
I když jí většinou říkáme rebarbora, správný název je reveň kadeřavá (existuje ještě reveň dlanitá, která se používá jako léčivá rostlina). A přestože se v kuchyni upravuje především nasladko, patří z botanického hlediska mezi lahůdkovou zeleninu. Její dlouhé oddenky se využívaly již ve starověku na podporu trávení, úpravu činnosti žaludku a jako laxativum. Do Evropy se dostala z Mongolska, Zabajkalí a Číny a jako zelenina se začala pěstovat až v 18. století. Dnes je nejrozšířenější v Anglii, odkud pochází více než polovina celosvětové produkce. Nejlahodnější je rebarbora brzy na jaře, zhruba od poloviny května do sv. Jana (24. června). Pak postupně ztrácí řapíky svou křehkost i aroma a prudce v nich narůstá obsah kyseliny šťavelové. Ta se nachází především v listech, které by se neměly konzumovat vůbec, a také ve slupce, kterou je nutné z řapíků oloupat. Přestože je rebarbora velmi zdravá, právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové bychom ji neměli jíst syrovou a příliš často (několikrát týdně). Také se nedoporučuje dětem, lidem trpícím revmatismem a onemocněními kostí nebo močových cest. Při konzumaci rebarbory v rozumné míře se ale žádných potíží obávat nemusíte.
Z rebarbory si můžete udělat třeba domácí sirup>>>
A proč je rebarbora tak zdravá?
Udržuje pevné kosti
Rebarbora je velmi dobrým zdrojem vitaminu K, který je důležitý pro srážlivost krve a také podporuje vstřebávání vápníku a pomáhá tak udržovat silné a zdravé kosti. Konzumace rebarbory je tedy dobrou prevencí osteopórozy. Právě proto se ji doporučuje kombinovat s potravinami bohatými na vápník. Ideální je například přidat ji do koláče s tvarohem nebo si ji podušenou s cukrem přidat do jogurtu či krupicové kaše.
Ochrání vás před infarktem
Rebarbora je vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a tím snižuje i riziko srdečních onemocnění a infarktu.
Podpoří trávení
Vláknina v rebarboře také pomáhá čistit tělo od škodlivých látek, předchází potížím se zácpou, zabraňuje křečím v břiše a váže na sebe tuky, takže je dobrým doplňkem redukčních diet.
Snižuje zánět v těle
Rebarbora je také bohatá na antioxidanty. Ty jsou schopné v těle bojovat proti zánětům, které mohou být příčinou různých bolestí, častých nachlazení, problémů s trávením a dalších nepříjemností. Studie také zjistily, že extrakt z rebarbory zlepšuje hojení ran.
Rebarbora 3x jinak
I když je rebarbora zelenina, používá se jako ovoce – nejčastěji na kompoty, marmelády, džemy, šťávy nebo vína, na koláče, jako náplň do moučníků a krémů. Lze ji využít itaké do omáček, zeleninových salátů nebo jako přílohu ke sladké kaši. Vyzkoušejte tři recepty s rebarborou, které možná ještě neznáte.
Rebarborový koláč s tvarohem
Co budete potřebovat:
- 500 g rebarbory
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 ml slunečnicového oleje
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
Na drobenku:
- 100 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
Postup:
1. Stonky rebarbory oloupejte škrabkou na brambory a nakrájejte na menší kousky.
2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, olej, tvaroh a opět vše prošlehejte, až získáte hladké těsto.
3. Těsto nalijte do kulaté formy vyložené papírem na pečení (nebo do pekáčku) a rozprostřete na něj nakrájenou rebarboru.
4. Cukr, mouku a nakrájené máslo zpracujte prsty na drobenku a nasypte ji na rebarboru. Koláč dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut. Zda je hotový, zkontrolujte pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu těsta a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je koláč hotový.
Rebarborové čatní
Co budete potřebovat:
- 1 kg rebarbory
- 2 řapíky celeru
- 200 g červené cibule
- asi 2 cm čerstvého zázvoru
- 200 g rozinek
- 200 g hnědého cukru
- 2 dl vinného octa
- 1 lžičku soli
- trochu pomerančového džusu
Postup:
1. Stonky rebarbory a řapíkatého celeru oloupejte škrabkou na brambory, nakrájejte na kostky a dejte do kastrolu. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka a nastrouhaný zázvor, zastříkněte trochou pomerančového džusu a povařte asi 10 minut. Přidejte omyté rozinky, cukr, ocet, sůl a vařte do zhoustnutí.
2. Čatní naplňte do čistých předehřátých skleniček, ihned uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pro delší uchování můžete čatní ještě sterilovat ve vodní lázni při 95 °C asi 20 minut. Chutná výborně například ke grilovanému masu.
Panna cotta s rebarborou
Co budete potřebovat:
- 4 plátky želatiny
- 400 ml smetany ke šlehání
- 300 ml plnotučného mléka
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžičku vanilkové pasty)
- špetku soli
- 150 g bílé čokolády, nasekané nadrobno
Na dokončení:
- 400 g očištěné rebarbory
- 50 g moučkového cukru
- šťávu z 1 citronu
Postup:
1. Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v kastrůlku smíchejte smetanu s mlékem, cukrem, semínky vydlabanými z rozkrojeného vanilkového lusku a špetkou soli a přiveďte k mírnému varu. Stáhněte teplotu, přidejte nasekanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak odstavte z ohně.
2. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do horké smetanové směsi a opět míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
3. Směs rozdělte do šesti skleniček nebo misek a nechte vychladnout a pak ještě vychladit v ledničce, nejlépe přes noc.
4. Rebarboru nakrájejte na kousky a dejte do kastrůlku. Přidejte moučkový cukr a šťávu vymačkanou z citronu a vařte za občasného míchání, dokud rebarbora nepustí šťávu a není měkká, ale ne rozvařená. Ještě teplou ji rozdělte do skleniček s vychlazenou panna cottou a ihned podávejte.