Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty

8. května 2024 • 04:16

Rebarbora je tak trochu záhadná surovina. Je to ovoce, nebo zelenina? Může se jíst syrová, nebo ne? Pravdou je, že rebarbora má spoustu zdravotních přínosů a kdybychom měli jmenovat jen jediný důvod, proč si ji právě teď užít, pak to zcela jistě budou skvělé koláče, kterým dodá rebarbora příjemně nakyslý šmrnc. 

I když jí většinou říkáme rebarbora, správný název je reveň kadeřavá (existuje ještě reveň dlanitá, která se používá jako léčivá rostlina). A přestože se v kuchyni upravuje především nasladko, patří z botanického hlediska mezi lahůdkovou zeleninu. Její dlouhé oddenky se využívaly již ve starověku na podporu trávení, úpravu činnosti žaludku a jako laxativum. Do Evropy se dostala z Mongolska, Zabajkalí a Číny a jako zelenina se začala pěstovat až v 18. století. Dnes je nejrozšířenější v Anglii, odkud pochází více než polovina celosvětové produkce. Nejlahodnější je rebarbora brzy na jaře, zhruba od poloviny května do sv. Jana (24. června). Pak postupně ztrácí řapíky svou křehkost i aroma a prudce v nich narůstá obsah kyseliny šťavelové. Ta se nachází především v listech, které by se neměly konzumovat vůbec, a také ve slupce, kterou je nutné z řapíků oloupat. Přestože je rebarbora velmi zdravá, právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové bychom ji neměli jíst syrovou a příliš často (několikrát týdně). Také se nedoporučuje dětem, lidem trpícím revmatismem a onemocněními kostí nebo močových cest. Při konzumaci rebarbory v rozumné míře se ale žádných potíží obávat nemusíte. 

Z rebarbory si můžete udělat třeba domácí sirup>>>

Video se připravuje ...

A proč je rebarbora tak zdravá?

Udržuje pevné kosti

Rebarbora je velmi dobrým zdrojem vitaminu K, který je důležitý pro srážlivost krve a také podporuje vstřebávání vápníku a pomáhá tak udržovat silné a zdravé kosti. Konzumace rebarbory je tedy dobrou prevencí osteopórozy. Právě proto se ji doporučuje kombinovat s potravinami bohatými na vápník. Ideální je například přidat ji do koláče s tvarohem nebo si ji podušenou s cukrem přidat do jogurtu či krupicové kaše. 

Ochrání vás před infarktem

Rebarbora je vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a tím snižuje i riziko srdečních onemocnění a infarktu. 

Rebarbora Rebarbora • Autor: iStock

Podpoří trávení

Vláknina v rebarboře také pomáhá čistit tělo od škodlivých látek, předchází potížím se zácpou, zabraňuje křečím v břiše a váže na sebe tuky, takže je dobrým doplňkem redukčních diet.   

Snižuje zánět v těle

Rebarbora je také bohatá na antioxidanty. Ty jsou schopné v těle bojovat proti zánětům, které mohou být příčinou různých bolestí, častých nachlazení, problémů s trávením a dalších nepříjemností. Studie také zjistily, že extrakt z rebarbory zlepšuje hojení ran.

Rebarbora 3x jinak

I když je rebarbora zelenina, používá se jako ovoce – nejčastěji na kompoty, marmelády, džemy, šťávy nebo vína, na koláče, jako náplň do moučníků a krémů. Lze ji využít itaké do omáček, zeleninových salátů nebo jako přílohu ke sladké kaši. Vyzkoušejte tři recepty s rebarborou, které možná ještě neznáte.

Rebarborový koláč s tvarohem

Rebarborový koláč s tvarohem Rebarborový koláč s tvarohem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g rebarbory
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu

Na drobenku:

  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla

Postup:

1. Stonky rebarbory oloupejte škrabkou na brambory a nakrájejte na menší kousky.

2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, olej, tvaroh a opět vše prošlehejte, až získáte hladké těsto.  

3. Těsto nalijte do kulaté formy vyložené papírem na pečení (nebo do pekáčku) a rozprostřete na něj nakrájenou rebarboru.

4. Cukr, mouku a nakrájené máslo zpracujte prsty na drobenku a nasypte ji na rebarboru. Koláč dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut. Zda je hotový, zkontrolujte pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu těsta a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je koláč hotový.

Rebarborové čatní

Rebarborové čatní Rebarborové čatní • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rebarbory
  • 2 řapíky celeru
  • 200 g červené cibule
  • asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 200 g rozinek
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 dl vinného octa
  • 1 lžičku soli
  • trochu pomerančového džusu

Postup:

1. Stonky rebarbory a řapíkatého celeru oloupejte škrabkou na brambory, nakrájejte na kostky a dejte do kastrolu. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka a nastrouhaný zázvor, zastříkněte trochou pomerančového džusu a povařte asi 10 minut. Přidejte omyté rozinky, cukr, ocet, sůl a vařte do zhoustnutí.

2. Čatní naplňte do čistých předehřátých skleniček, ihned uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pro delší uchování můžete čatní ještě sterilovat ve vodní lázni při 95 °C asi 20 minut. Chutná výborně například ke grilovanému masu.

Panna cotta s rebarborou

Panna cotta s rebarborou Panna cotta s rebarborou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky želatiny
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžičku vanilkové pasty)
  • špetku soli
  • 150 g bílé čokolády, nasekané nadrobno

Na dokončení:

  • 400 g očištěné rebarbory 
  • 50 g moučkového cukru
  • šťávu z 1 citronu

Postup:

1. Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v kastrůlku smíchejte smetanu s mlékem, cukrem, semínky vydlabanými z rozkrojeného vanilkového lusku a špetkou soli a přiveďte k mírnému varu. Stáhněte teplotu, přidejte nasekanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak odstavte z ohně.

2. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do horké smetanové směsi a opět míchejte, dokud se želatina nerozpustí.

3. Směs rozdělte do šesti skleniček nebo misek a nechte vychladnout a pak ještě vychladit v ledničce, nejlépe přes noc.

4. Rebarboru nakrájejte na kousky a dejte do kastrůlku. Přidejte moučkový cukr a šťávu vymačkanou z citronu a vařte za občasného míchání, dokud rebarbora nepustí šťávu a není měkká, ale ne rozvařená. Ještě teplou ji rozdělte do skleniček s vychlazenou panna cottou a ihned podávejte.

 

Autor: Anna Kopečková