Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady

5. května 2023 • 12:00

Jakmile se v květnu oteplí a nehrozí už ranní mrazíky, je ideální čas pro výsadbu sazenic jahodníku! A pokud nemáte zahradu, neznamená to, že si musíte úrodu vlastních čerstvých slaďoučkých jahod odepřít. Dají se totiž vypěstovat i v domácích podmínkách na balkoně či terase. Máme pro vás pár tipů, jak na to!

Odrůda

Vybrat si můžete mezi několika odrůdami. Chystáte-li se na pěstování jahod v domácích podmínkách, doporučuje se využít převislé odrůdy, které můžete umístit do truhlíků nebo květináčů na balkon či terasu. Sazenice by měly být na pohled svěží a jejich listy bez jakéhokoliv náznaku skvrn či plísně.

Video se připravuje ...

Substrát

Výsadba jahod je vhodná na podzim i na jaře. Myslete na to, že se vyplatí investice do kvalitního substrátu pro jahody, který je vhodný pro pěstování bio ovoce a obsahuje organické hnojivo.

Nádoba

Při volbě nádoby mějte na paměti, že by truhlík či květináč měly být hluboké minimálně 20 cm, aby měly kořeny jahodníku dostatek místa. Doporučuje se zvolit také takový typ nádoby, který je samozavlažovací, a chrání tak sazenice před přelitím.

Péče

Dostatek vláhy je důležitý, a proto zalévejte pravidelně každý den a udržujte kořeny stále vlhké. Zalévejte nejlépe zespodu do misky nebo do truhlíku mimo listy. Vždy jahodám dopřejte dostatek světla a slunce. Ideální je tedy orientace na jih nebo západ. Jahody patří mezi trvalky, proto vám v truhlících přečkají i zimu. Dbejte však na správné zazimování a zjara obměňte půdu.

Jak postupovat při sázení jahod do truhlíků?

1. Do zvolené nádoby nasypte substrát a zasaďte sazenice jahod tak, aby mezi nimi byla malá mezera.

2. Umístěte květináč nebo truhlík na místo, kde je hodně světla, a důkladně zalijte vodou.

3. V případě, že chcete svým jahůdkám trochu pomoct, můžete před dozráním plodů využít přírodní hnojivo na jahody.

Inspirujte se báječnými recepty!

Dopřejte si při hojné úrodě jahodové dobroty. Pusťte se do pečení minivětrníků se šlehačkou a jahodami z odpalovaného těsta nebo do jahodové bublaniny. Ta vás mile překvapí svým nadýchaným těstem a jednoduchou přípravou. V letních měsících příjemně osvěží tvarohové knedlíky s jahodami a tvarohem i rychlý špenátový salát s jahodami, který se skvěle hodí k nejrůznějším hlavním chodům.

Nemůžeme zapomenout ani na klasickou zavařeninu >>>

Video se připravuje ...

Autor: red