Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?

19. ledna 2023 • 14:00

Je vám jasné, jaké „vitamínové bomby“ byste měli jíst, ale za žádnou cenu nepozřete třeba kapustu, vnitřnosti nebo luštěniny? Vitaminy k životu nutně potřebujeme. Podílí se třeba na tom, jestli přibíráme, nebo hubneme, na naší imunitě nebo kvalitě vlasů, nehtů či pleti. Inspirujte se několika radami, jak snadno a nenásilně obohatit jídelníček o důležité látky!

Multivitamin z lékárny, nebo pestrá strava?

Multivitaminy jsou výhodné hlavně pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou naplnit své potřeby obyčejnou stravou. Mezi ně patří například lidé po operaci, lidé s vysokou fyzickou či psychickou zátěží nebo s mnoha potravinovými alergiemi. Z běžné stravy, pokud bude dostatečně pestrá a v kombinaci se zdravým životním stylem, však získáme pevný základ pro své zdraví.

Aby byla zelenina skutečně zdravá, je třeba dodržovat jistá pravidla >>>

Zelená zelenina

V rostlinné říši najdete třeba vitaminy C, K, E nebo kyselinu listovou. Většině lidí bude asi dělat největší potíž listová zelenina. Obzvlášť v té tmavé je vitaminů hodně. Pokud váš jídelníček postrádá cokoliv zeleného a při pohledu na růžičkovou kapustu volíte útěk, zkuste tam nějaké to listí propašovat. Kapustové karbanátky vás mile překvapí a klidně je můžete namíchat i s mletým masem! Z velkého množství listových salátů jistě vyberete nějaký, který v kombinaci s dobrým dresingem zvládnete. Špenát nebo kadeřávek se skvěle ztratí ve vaječné omeletě a na pizze pod hromadou sýra ho zbaští i děti.

Kvašení čili fermentace

Že je zelenina zdravá? A co teprve ta kvašená! Fermentace neboli kvašení se využívá od pradávna. Bakterie při něm vytváří prospěšné látky, jako jsou organické kyseliny, vitaminy i enzymy. Už jste zkoušeli domácí pickles nebo klasické kvašené zelí? Stačí malá porce výborné kvašené zeleniny a podpoříte tak svou imunitu i zažívání. A pokud nemáte rádi kyselé, příjemně vás překvapí vodní kefír z tibetské houby, který chutná jako perlivá limonáda!

Vitamíny v luštěninách

Luštěninový pokrm už dávno nepředstavuje jen hrachová kaše ze školní jídelny. Možností je mnoho, často ani nezjistíte, že jste snědli luštěninu. Až zkusíte tuhle cizrnovou pomazánku, budete se dušovat, že šlo o škvarkovku! Červená čočka vás zase překvapí tím, že nemá výraznou luštěninovou chuť a nenadýmá. Vařené luštěniny se skvěle ztratí jako základ pomazánky, polévky nebo dezertu a rodině o tom říkat nemusíte. Polévka z červené čočky nebo fazolové brownies, to už je úplně jiná liga.

Zkuste vynikající polévku z červené čočky podle pana Cuketky:

Vnitřnosti a zdraví

Jsou skvělým zdrojem vitaminů, minerálních látek a mají málo tuku. Při výběru dbejte na to, odkud pochází. Špatná výživa zvířat se projeví i na kvalitě jejich masa a vnitřností. Ne každý si dá s chutí játra s omáčkou a rýží nebo kuřecí srdíčka. Zkuste ale vzít na milost játrové knedlíčky nebo paštiku. Případně se pusťte alespoň do vývaru a kromě vnitřností použijte i kosti. Po vyvaření ještě poslouží jako dobrota pro psa nebo kočku.

Bez masa to (ne)jde?

Pro dostatek některých vitaminů, třeba B12, potřebujeme živočišné produkty. Pokud však vy nebo kdokoliv z rodiny nejíte maso, žádnou paniku. B12 najdete i ve vejcích, mléčných výrobcích nebo v droždí. Vejce navíc patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a je výborně stravitelné. Způsoby přípravy a pokrmy, do kterých můžete vejce použít, bychom nejspíš ani nespočítali. A jestli jste ještě neměli drožďovou pomazánku, určitě ji zkuste!

Vitamíny v tucích

Nezapomeňte na dostatek tuků v jídelníčku. Jsou nutné pro vstřebávání některých vitaminů a dodají vám cenné mastné kyseliny. Nedostatkem živočišných tuků lidé obecně netrpí, ale ty rostlinné, s důležitými nenasycenými mastnými kyselinami, často chybí. Myslete na ně při přípravě jídel a přidejte panenský olej do salátů, ale i pomazánek, těstovin nebo na jakýkoliv hotový pokrm. Skvělé složení mají třeba oleje konopný a lněný. Důležitý vitamin D, obsažený především v mořských rybách, nám chybí hlavně v zimě, kdy nevystavujeme kůži slunci. Lžička rybího tuku denně se doporučuje už od pradávna, nejen dětem ve vývoji. Nejíte-li moc ryb, vajec a vnitřností, alespoň přes zimu zvažte doplnění vitaminu D doplňkem stravy. A nemusíte se bát, odporný rybí tuk už seženete schovaný v kapslích anebo ochucený například skořicí, aby ho zvládly i děti.

Podívejte se, jak si sestavit pestrý jídelníček na celý den! Tipy na zdravé menu najdete ZDE >>>.

Autor: red