Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim i zimu

5. prosince 2019 • 00:00

Skvěle se hodí pro sychravé dny, když se vrátíte domů z venku promrzlí na kost. Obsahují vlákninu a jsou dobrým zdrojem bílkovin, tudíž zasytí a jsou zdravé. Vybrali jsme pro vás několik méně známých receptů na poctivé polévky z čočky, hrachu, fazolí i cizrny, které vám určitě zachutnají.

Polévka z fazolí a hub

Pokud jste si domů z lesa přinesli čerstvé houby, zapomeňte tentokrát na kulajdu, kyselo či bramboračku a uvařte si Itálií inspirovanou polévku z bílých fazolí a hub. Poctivý domácí zeleninový vývar s fazolemi a na másle orestovanými houbami s česnekem. Servírujte ho s topinkami z bílého chleba obloženými pečenými paprikami a sypanými strouhaným tvrdým sýrem, protože tak chutná naprosto skvěle. A pokud zapomenete namočit fazole předem, klidně použijte sterilované fazole z konzervy, které před přidáním do polévky jen propláchněte pod tekoucí vodou.

Exotická fazolová polévka

Dáváte-li přednost spíše asijské kuchyni, určitě si zamilujete další z luštěninových polévek. Ta je připravená z černých fazolí a kokosového mléka. Základem jsou propláchnuté a den předem namočené fazole, povařené s kouskem slaniny, cibulí, mrkví, bobkovým listem a aromatickým koriandrem, doplněné na česneku orestovanými rajčaty. Celá tato nádhera je zjemněná voňavým kokosovým mlékem s jemně sladkou chutí. Chybět samozřejmě nemůže čerstvý koriandr a chilli paprička, které jsou symbolem asijských chutí.

Polévka z konzervované cizrny

Z afrického kontinentu je pak recept na další chutnou polévku z luštěnin. I při přípravě nádherně voňavé severoafrické cizrnové polévky můžete ušetřit čas potřebný k namáčení a uvaření cizrny tak, že použijete tu z konzervy. Sehnat se dá už v každém supermarketu. Netradiční chuť polévce kromě čerstvého zázvoru, římského kmínu a mletého koriandru dodává také bílé víno, které se přidává k vývaru. Podává se s nasekaným čerstvým koriandrem. Pokud jste mu zatím na chuť nepřišli, nahraďte ho kolečky jarní cibulky.

Tradiční hrachovka

Typicky českou polévkou vonící majoránkou, kterou ještě naše babičky vařily alespoň jednou týdně, je hrachová polévka. Ta se dokonce v minulosti servírovala na Štědrý den, než ustoupila polévce rybí. Její příprava je snadná. Abychom ale ušetřili čas potřebný k namáčení a vaření hrachu, který navíc nemá velkou oblibu, sáhněte po mraženém mladém hrášku. Použít ale můžete i předvařený žlutý hrách, který je měkký za 10 minut. Polévku servírujte s křupavými chlebovými krutony opečenými na plechu v troubě a s proužky pršutu.

Polévka z červené čočky

Dalekou Indií je pak inspirovaná opravdu hustá a sytá polévka z červené čočky s dýní, která lahodí nejen chuťovým buňkám, ale svojí nádherně oranžovou barvou potěší i ty zrakové. Z přípravy této polévky nemějte obavy, není vůbec složitá. Potřebujete jen dýni, červenou čočku, zeleninový vývar, kokosové mléko, cibuli, česnek a mletou skořici, které polévce dodají neopakovatelné aroma. Před podáváním ji můžete ještě dozdobit hrstí dýňových semínek a zakápnout dýňovým nebo ořechovým olejem.

Další recepty na hřejivé polévky i hlavní chody najdete v prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky i rovnou do schránky a bez poštovného ZDE >>>
F.O.O.D. prosincové číslo F.O.O.D. prosincové číslo • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová