Užijte si sladký hrášek naplno! Vyzkoušejte klasiku i neotřelé kombinace
Zelený hrášek je vitamínovou bombou, na které si rádi pochutnáme jak za čerstva rovnou z lusků, tak v mnoha receptech studené a teplé kuchyně. Připravit z něj můžeme skvělý předkrm, polévku i hlavní chod. Proto na nic nečekejte a zpestřete si jídelníček s našimi 20 recepty, ve kterých si hrášek vychutnáte opravdu dosyta.
Hrášek lahodí nejen chuti, ale i oku
Sladké kuličky zeleného hrášku si rádi dopřejí děti i dospělí. Pokud vás tedy o prázdninách čeká vaření pro celou rodinu, hrášek je ideální surovinou, kterou pohrdne opravdu jen málokdo. Navíc díky své vynikající, avšak nikterak výrazné chuti skvěle ladí s širokou škálou mnoha jiných přísad. V receptech tak můžeme hrášek použít nejen jako hlavní ingredienci, ale snadno jím obohatíme i celou řadu receptů „jen tak na chuť“. Zpestřit jím lze např. saláty, guláše a zeleninové či masové směsi. Vyjímat se bude skvěle ale také v nádivkách, aspicích nebo masových roládách, které rozehraje svojí úchvatnou barvou.
Čerstvý, mražený, či sterilovaný?
Ať již zelený hrášek koupíme či vypěstujeme, můžeme jej snadno uchovat a dopřát si ho i mimo sezónu. Svoji lahodnou chuť i barvu si ve své nejlepší podobě zachová, když jej zamrazíme. Použít jej pak lze ve všech receptech namísto čerstvého a naopak, stejně jako v hráškové polévce, na kterou naleznete recept níže. Sterilované kuličky sice ztratí tepelnou úpravou trochu na své atraktivitě, jsou však vždy připravené k okamžité spotřebě. Všechno má své pro i proti, v našich receptech jej ale upotřebíte v každé podobě. A jak si nejraději vychutnáte hrášek vy? Je pro vás výhradně letní pochoutkou, nebo si jej rádi dopřejete po celý rok? Napište nám do komentáře pod článkem.
Pikantní hrášková polévka s kokosovým mlékem podle časopisu F.O.O.D.
Doba přípravy: 20 minut
Rozpis na 4 porce
Ingredience:
- 1 větší cibule
- olivový olej
- 600 g povoleného mraženého hrášku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- sůl
- mletý pepř
Také si v létě rádi dopřejete koprovku? Snadný recept najdete ZDE >>>
Pikantní pasta:
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 svazek koriandru
- 1 zelená chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 5cm kousek čerstvého zázvoru
- olivový olej
K podávání:
- olivový olej
- 1 limetka
- 1 chilli paprička
- hráškové výhonky
- hráškové lusky
- jedlé květy
1. Připravte pikantní pastu: Do mixéru dejte jarní cibulky pokrájené na větší kousky, koriandr i se stonky, očištěnou chilli papričku, oloupaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte olejem a rozmixujte na pastu.
2. Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji v hrnci na lžíci oleje, restujte ji asi 3 minuty, přidejte pikantní pastu a restujte další 3 minuty. Vsypte povolený hrášek, zalijte vývarem a kokosovým mlékem, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 5 minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem mixujte dohladka.
3. Polévku už jen krátce prohřejte, nalijte do misek, dochuťte trochou olivového oleje, limetové šťávy a nasekanou chilli papričkou. Ozdobit ji můžete hráškovými výhonky i lusky a jedlými květy.
Vyzkoušejte naše recepty a dopřejte si léto na talíři po celý rok:
Flank steak s hráškem a fazolkami
Hráškový falafel s pečenými batáty
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem
Polévka ze špenátu a hrášku se sýrovými noky
Svěží hráškovo-česnekové gazpacho
Treska se šťouchaným hráškem a kapustou