Užijte si sladký hrášek naplno! Vyzkoušejte klasiku i neotřelé kombinace

11. července 2021 • 00:00

Zelený hrášek je vitamínovou bombou, na které si rádi pochutnáme jak za čerstva rovnou z lusků, tak v mnoha receptech studené a teplé kuchyně. Připravit z něj můžeme skvělý předkrm, polévku i hlavní chod. Proto na nic nečekejte a zpestřete si jídelníček s našimi 20 recepty, ve kterých si hrášek vychutnáte opravdu dosyta.

Hrášek lahodí nejen chuti, ale i oku

Sladké kuličky zeleného hrášku si rádi dopřejí děti i dospělí. Pokud vás tedy o prázdninách čeká vaření pro celou rodinu, hrášek je ideální surovinou, kterou pohrdne opravdu jen málokdo. Navíc díky své vynikající, avšak nikterak výrazné chuti skvěle ladí s širokou škálou mnoha jiných přísad. V receptech tak můžeme hrášek použít nejen jako hlavní ingredienci, ale snadno jím obohatíme i celou řadu receptů „jen tak na chuť“. Zpestřit jím lze např. saláty, guláše a zeleninové či masové směsi. Vyjímat se bude skvěle ale také v nádivkách, aspicích nebo masových roládách, které rozehraje svojí úchvatnou barvou.

Čerstvý, mražený, či sterilovaný?

Ať již zelený hrášek koupíme či vypěstujeme, můžeme jej snadno uchovat a dopřát si ho i mimo sezónu. Svoji lahodnou chuť i barvu si ve své nejlepší podobě zachová, když jej zamrazíme. Použít jej pak lze ve všech receptech namísto čerstvého a naopak, stejně jako v hráškové polévce, na kterou naleznete recept níže. Sterilované kuličky sice ztratí tepelnou úpravou trochu na své atraktivitě, jsou však vždy připravené k okamžité spotřebě. Všechno má své pro i proti, v našich receptech jej ale upotřebíte v každé podobě. A jak si nejraději vychutnáte hrášek vy? Je pro vás výhradně letní pochoutkou, nebo si jej rádi dopřejete po celý rok? Napište nám do komentáře pod článkem.  

Pikantní hrášková polévka s kokosovým mlékem podle časopisu F.O.O.D.

Doba přípravy: 20 minut

Rozpis na 4 porce

Ingredience:

  • 1 větší cibule
  • olivový olej
  • 600 g povoleného mraženého hrášku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl
  • mletý pepř

Také si v létě rádi dopřejete koprovku? Snadný recept najdete ZDE >>>

Pikantní pasta:

  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 svazek koriandru
  • 1 zelená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 5cm kousek čerstvého zázvoru
  • olivový olej

K podávání:

  • olivový olej
  • 1 limetka
  • 1 chilli paprička
  • hráškové výhonky
  • hráškové lusky
  • jedlé květy

1. Připravte pikantní pastu: Do mixéru dejte jarní cibulky pokrájené na větší kousky, koriandr i se stonky, očištěnou chilli papričku, oloupaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte olejem a rozmixujte na pastu.

2. Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji v hrnci na lžíci oleje, restujte ji asi 3 minuty, přidejte pikantní pastu a restujte další 3 minuty. Vsypte povolený hrášek, zalijte vývarem a kokosovým mlékem, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 5 minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem mixujte dohladka.

3. Polévku už jen krátce prohřejte, nalijte do misek, dochuťte trochou olivového oleje, limetové šťávy a nasekanou chilli papričkou. Ozdobit ji můžete hráškovými výhonky i lusky a jedlými květy.

Vyzkoušejte naše recepty a dopřejte si léto na talíři po celý rok:

Hrášek na smetaně s koprem

Hrášková sekaná

Losos s hráškem

Hrášková frittata

Těstoviny s hráškem a sýry

Flank steak s hráškem a fazolkami

Dušená mrkev s hráškem

Hráškový falafel s pečenými batáty

Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem

Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

Polévka ze špenátu a hrášku se sýrovými noky 

Jarní koláčky s hráškem

Dušený hrášek

Svěží hráškovo-česnekové gazpacho

Květáková polévka s hráškem

Treska se šťouchaným hráškem a kapustou

Autor: VDŠ