Tyto druhy ovoce a zeleniny nikdy neskladujte dohromady. Začnou se mnohem rychleji kazit!
Léto je obdobím, kdy můžeme sklízet úrodu ovoce a zeleniny nebo je pořídit za mnohem výhodnější cenu. A když je hned nesníme, nezavaříme nebo jinak nespotřebujeme, většinou je bez dlouhého rozmýšlení dáme do mísy na stůl nebo do lednice. Některé druhy ovoce a zeleniny by ale nikdy neměly být uložené v těsné blízkosti, protože se začnou mnohem rychleji kazit. Pokud budete vědět, které to jsou, ušetříte si spoustu starostí i peněz.
Za vším je etylen, pro člověka neškodný plyn, který urychluje proces zrání, a tedy i rychlejšího kažení. Některé druhy ovoce a zeleniny produkují etylenu více, jiné jsou naopak na etylen citlivější. A pokud budete vědět, které to jsou, můžete tím předejít situacím, kdy se vaše ovocné nebo zeleninové zásoby zkazí rychleji, než je stačíte spotřebovat.
Nenechte zbytečně zkazit okurky a udělejte si z nich třeba výborné tzatziki>>>
Hlavně pozor na jablka!
Jak vyplývá z výše uvedeného, neměli byste nikdy skladovat společně ovoce a zeleninu citlivé na etylen s druhy, které naopak etylen produkují ve větším množství.
Typickým příkladem ovoce, které produkuje velké množství etylenu, jsou jablka. Snažte se je udržet ve vzdálenosti alespoň 20 cm od ostatního ovoce a zeleniny. A nejen jich. V blízkosti jablek vám i rychleji zvadnou květiny.
Nejsou to jen jablka
Jablka sice urychlují dozrávání, sama jsou ale také citlivá, hlavně na různé pachy a vůně. Z toho důvodu byste je neměli skladovat společně s aromatickou zeleninou, jako je například cibule, česnek, zelí, květák nebo i brambory.
Jablka nejsou jediným ovocem, které produkuje větší množství etylenu. Stejně tak banány, broskve, hrušky, mango, avokádo nebo melouny. Ze zeleniny to jsou rajčata nebo brambory.
Udělejte z nevýhody výhodu
V určitých situacích ale můžete nadměrné produkce etylenu využít. Například tehdy, když potřebujete, aby nějaké ovoce nebo zelenina rychle dozrály. Třeba rajčata, která nestihla dozrát a sklidíte je ještě zelená. Stačí je dát do papírového sáčku nebo krabice od bot s víkem, přidat k nim jedno jablko a nechat je takto při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo. Během pár dní rajčata zčervenají.
Květák i salát dejte dál od rajčat
Je také dobré vědět, které ovoce a zelenina jsou na etylen obzvlášť citlivé, a pokud v jejich blízkosti umístíte zdroj jeho produkce, způsobí to jejich rychlé kažení. Je to například květák, brokolice, zelí, papriky, okurky, ředkvičky, špenát nebo hlávkový salát. Na etylen jsou citlivé i bylinky nebo houby. Ty jsou navíc náchylné na pohlcování pachů z okolí. Pokud se tedy vrátíte z lesa s plným košíkem a houby nestihnete spotřebovat, usušit nebo třeba zavařit nebo vám prostě jen zbydou kupované žampiony, uložte je do lednice v papírovém sáčku a ujistěte se, že v jejich blízkosti není něco aromatického, například zbytek grilovaného kořeněného masa, které není v pevně uzavřené krabičce.
Ne vždy je lednice záchrana
Etylen, který způsobuje dozrávání plodů, se v ovoci nebo zelenině vytváří jen při určité teplotě. Jeho produkci můžete zpomalit tím, že je dáte do chladu. Aby to ale nebylo tak jednoduché, ne každému ovoci a zelenině vyhovuje skladování v lednici. Obecně to platí pro všechny druhy, které dozrávaly na slunci. Lednice je pak tím nejhorším místem pro jejich uskladnění, protože v ní ztratí chuť a vůni. Platí to například pro měkké ovoce, jako jsou meruňky nebo broskve, dále citrusy, ananas, mango nebo banány. Také meloun, pokud není nakrájený, nebo nezralé avokádo. Ze zeleniny umístění v lednici nesvědčí hlavně rajčatům, která kromě ztráty chuti a vůně i moučnatějí, také okurkám, dýni nebo zázvoru. Cibuli a česnek je lepší umístit v papírovém nebo bavlněném sáčku na suché a tmavé místo, cukety nebo brambory zase do sklepa nebo chladnější spíže.
Mezi ovoce, které se nemusíte bát uložit do lednice, patří citrony, pomeranče nebo grapefruity, také jablka nebo hrušky, chcete-li zpomalit jejich dozrávání. Ze zeleniny jsou to hlavně listová a kořenová zelenina, zelí, květák nebo brokolice. Důležité ale je umístit je do šuplíků ve spodní části lednice, které jsou pro ně přímo určeny, protože se v nich udržuje ideální vlhkost i teplota pro jejich skladování.
Máte-li doma cuketu, uvařte si z ní výbornou polévku>>>