Pučálka a liščí preclíky: Ochutnejte tradiční jídla, která se připravovala na první postní neděli

26. února 2023 • 00:00

Čtyřicetidenní doba před Velikonocemi je podle křesťanských tradic časem půstu a příprav na nejvýznamnější svátky v roce. Každé neděli během tohoto období dali naši předkové poetický název. Té první, která následuje hned po Popeleční středě, říkali Černá, Pučálná, Liščí nebo Pytlová. Odkud se tyto názvy vzaly a jaká tradiční jídla se v tento den připravovala a dodnes v některých rodinách připravují?

Název Černá získala první postní neděle proto, že se ženy v tento den oblékaly do černých šatů. Černá barva měla připomínat i ukřižování Krista. Název Pytlová neděle pocházel od druhu tkaniny postního roucha. Další dva názvy – Pučálná a Liščí, se týkaly tradičních jídel, která se na postní neděli připravovala – pučálka a liščí preclíky.

I taková hrachová kaše může období půstu zpříjemnit >>>

Video se připravuje ...

Pučálka (na Chodsku se jí říkalo také pálenec) je staročeské jídlo, které se připravuje z naklíčeného hrachu. Odtud i její název odvozený z klíčení neboli pučení hrachu. Naklíčený hrách se pražil či pekl, později se i smažil na tuku a podával se na slano či na sladko. Pučálka se na mnoha místech říkalo také slavnostem, které se konaly vždy od Popeleční středy do první postní neděle. Po vesnicích dříve chodíval také Pučálník, mladík oblečený do chlupaté beranice a kožichu naruby, který měl v ruce zástěru plnou sazí. Tloukl na dveře a hospodyni, která ho pustila do stavení, sazemi umazal a rozmetal je po celém domě. A existovaly dokonce i babky pučálnice, které přímo na ulici v malých kamínkách pražily naklíčená hrachová zrna a prodávaly je kolemjdoucím.

O pučálce existuje i krátká říkanka, kterou najdete v knize Prostonárodní české písně a říkadla Karla Jaromíra Erbena:

Pučala má milá pučálku,

nesla ji milému na šálku:

„Od lesa k lesu pučálku nesu,

pu – pu – pu – pu – pu – pu – pučálku,

nesu ji milému na šálku.“

Jak se dělá pučálka

Pučálka je sice velmi skromné, ale také velmi zdravé jídlo. V hrachu totiž během klíčení stoupne obsah vitaminů A, B a C. Kromě toho jsou klíčky bohaté na minerály, bílkoviny a enzymy.

Co budete potřebovat:

  • sušený celý hrách
  • sádlo
  • cibuli nebo česnek
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Hrách propláchněte, nasypte do sklenice, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte do druhého dne při pokojové teplotě nabobtnat. Pak hrách propláchněte čistou vodou, vraťte do sklenice, zakryjte mikrotenovou fólií nebo víčkem s několika dírkami, aby k hrachu mohl vzduch, a nechte semínka klíčit. Každý den je opatrně propláchněte vodou. Po dvou až třech dnech by měl mít hrách půl až centimetr dlouhé klíčky.

2. V pánvi rozehřejte sádlo, přisypte klínky cibule nebo česneku a naklíčený hrách, lehce osolte, opepřete a opékejte tři až pět minut. Hrách moc nemíchejte, jen ho lehce na pánvi prohazujte, aby se z něj neuvolnily slupky. Hotový hrách by měl být lehce křupavý. Před podáváním ho podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem a podávejte horký.

TIPY:  

  • Pokud si chcete pučálku připravit nasladko, připravte ji místo sádla na másle, vynechte cibuli, česnek a mletý pepř a opečený hrách ochuťte krupicovým cukrem. Můžete přidat i rozinky.  
  • Pučálku můžete také vylepšit slaninou a majoránkou.

Liščí preclíky

V noci před první postní nedělí napekly hospodyně tajně dětem preclíky z kynutého těsta. Podle toho, kolik měla hospodyně dětí, tolik si opatřila vrbových proutků. Na každý z nich navlékla preclík a zavěsila je na strom do zahrady. Ráno, ještě před východem slunce, děti vzbudila a poslala je do zahrady s tím, že tamtudy běžela liška a poztrácela preclíky. V některých krajích také chodila po vesnici žena v kožichu oblečeném naruby a ozdobeném barevnými pentlemi. V ruce měla košík s preclíky a kořalkou, kterou vždy nalila hospodáři a jeho ženě. Ti jí za to na oplátku dali mouku a pečivo.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • malou lžičku cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • žloutek na potření
  • mák se solí na posypání

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a na teplém místě nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo, sůl, vejce a vzešlý kvásek a zadělejte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, odebírejte z něj menší kousky, z každého vyválejte tenkou tyčinku a stočte ji do preclíku nebo jen do kroužku.

4. Preclíky pokládejte na plech s papírem na pečení a nechte ještě 15 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem smíchaným se solí a pečte při 180 °C do červena.  

Autor: AK