Jak pěstovat papriky: Víme, jak dosáhnout nejlepší úrody na balkoně i na zahradě

10. května 2023 • 00:00

Už vás nebaví utrácet za drahé papriky, které navíc často bývají pomlácené a chuťově nevýrazné? Je snadný způsob, jak tento problém vyřešit. Vypěstujte si papriky sami na zahradě, na balkoně nebo na parapetu. S našimi radami to zvládne každý!

Papriky patří do čeledi lilkovitých a jsou původem z tropické Ameriky. V 16. století je do Evropy přivezli Španělé, kteří je rychle začali pěstovat v teplejších oblastech. Dnes jsou papriky oblíbenou zeleninou po celém světě a lze je nalézt v mnoha různých variantách. Díky tomu si zajisté najdete odrůdu, která se hodí právě pro vás.

A co z paprik uvařit jako první? Zkuste klasické lečo >>>

Video se připravuje ...

Pokud máte zahradu nebo ještě lépe skleník, máte vyhráno. Tam můžete pěstovat skoro vše. Pokud ale nedisponujete větším prostorem, podívejte se po menších odrůdách, jako jsou:

  • Minibell: malá sladká paprika, která se velmi snadno pěstuje a hodí se jako ozdoba na talíři, do salátů nebo jako svačina.
  • Cherry Bomb: malá pálivá paprika, která se hodí na grilování nebo jako ingredience do sals a omáček.
  • Patio Star: středně velká sladká paprika, která se snadno pěstuje a je vhodná na konzervování.

Jak předpěstovat papriky

Pokud chcete předpěstovat sazeničky, zvolte pro jejich umístění slunné místo Pokud chcete předpěstovat sazeničky, zvolte pro jejich umístění slunné místo • Autor: iStock.com

Vlastně je to snadné. Buď to můžete risknout a vysadit semínka nebo koupené sazenice rovnou do hlíny a čekat… nebo si je předpěstovat. Jak tedy na to?

  • Sběr semínek: Semínka lze koupit nebo použít semena z paprik, které jste již snědli. Pokud zvolíte druhou variantu, nechte semena usušit několik dní i se zbytkem papriky, dokud zcela nevyschnou. Poté je můžete vysypat z plodu a uložit do sáčku.
  • Příprava půdy: Pro předpěstování paprik použijte vhodnou směs půdy, kterou lze zakoupit v zahradnických obchodech. Půda by měla být propustná a dobře odvodněná.
  • Výsev: Na dno proděravělé nádoby (například kelímku od jogurtu) umístěte malé kamínky nebo kameny pro zajištění dobrého odvodnění. Následně na ně přidejte substrát a vysypte semena. Přikryjte je tenkou vrstvou půdy a navlhčete.
  • Umístění: Nádobu s paprikami umístěte na teplé a světlé místo, ale mimo přímé slunce. Papriky by měly být udržovány při teplotě kolem 20 - 25 °C.
  • Zálivka: Snažte se udržovat substrát vlhký, ale ne přemokřený. Při zálivce použijte převařenou nebo aspoň dvě hodiny odstátou vodu.
  • Růst rostlin: Po několika dnech by se měly papriky začít probíjet na povrch a po asi třech týdnech by měly být připraveny na přesazení do větších květináčů nebo rovnou ven.
  • Přesazení: Počkejte, až se papriky stanou silnými a zdravými. Pokud papriky přesadíte příliš brzy, mohou být slabé, po přesazení tzv. „vystresované“ a mohou přestat růst.

Jak pěstovat papriky na balkoně nebo terase

Pro pěstování v květináči zvolte odrůdy s menšími plody Pro pěstování v květináči zvolte odrůdy s menšími plody • Autor: iStock.com

Papriky jsou ideální zelenina pro pěstování na balkoně, protože nevyžadují příliš mnoho prostoru a lze je pěstovat i v květináčích a truhlících.

  • Vyberte vhodný květináč nebo truhlík: Papriky vyžadují nádobu s minimálním objemem 10 litrů. Je důležité zvolit květináč s dostatečnou hloubkou, aby kořeny měly prostor.
  • Zvolte vhodné stanoviště: Papriky potřebují minimálně 6 hodin slunce denně, takže podle toho umístěte květináče.
  • Připravte si kvalitní půdu: Půda je klíčová pro úspěšné pěstování. Smíchejte rašelinu, kompost a zahradní půdu v poměru 1:1:1.
  • Pravidelně zalévejte: Papriky potřebují dostatečnou zálivku, aby zůstaly vlhké. Zalévejte je přibližně 2- až 3krát týdně a dbejte na to, aby půda nevysychala.
  • Hnojení: Použijte organické hnojivo a aplikujte ho podle návodu. Díky tomu dosáhnete nejlepší úrody a velkých masitých plodů.
  • Snižte riziko škůdců: Škůdci, jako jsou například mšice, mohou být pro papriky nebezpeční. Pokud se vyskytnou, použijte neškodné repelenty, například roztok vody a mýdla.
  • Sbírejte papriky pravidelně: Plody sbírejte, když jsou zralé. To podpoří další růst a vývoj nových paprik.

Pamatujte, že papriky jsou citlivé na chlad, takže je nechte na balkoně pouze do chvíle, než jsou plody zralé. Poté by měly být skladovány v chladničce.

Jak pěstovat papriky na zahradě

Pěstování na zahradě je vždy snazší, ale důležitá je zálivka a kvalitní hnojení rostlin Pěstování na zahradě je vždy snazší, ale důležitá je zálivka a kvalitní hnojení rostlin • Autor: iStock.com

Výběr místa: Vyberte slunné místo, kde papriky dostanou alespoň 6 hodin slunce denně. Půda by měla být dobře odvodněná a pestrá.

Příprava půdy: Připravte si půdu tím, že ji vyhrabete a přimícháte hnojivo, které obsahuje dusík, fosfor a draslík. Papriky rostou nejlépe v půdě s pH 6,0 až 6,8.

Sazenice nebo semínka: Můžete použít sazenice, které jste předpěstovali, nebo vysévat semena přímo do země. Pokud zvolíte přímý výsev, udělejte dírku hlubokou asi 2,5 cm a do ní vložte 3 - 4 semínka. Po vyklíčení ponechte pouze nejsilnější rostlinu.

Zálivka: Papriky potřebují pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Je nejlepší zalévat papriky intenzivně jednou týdně, aby kořeny mohly růst hlouběji.

Hnojení: Papriky potřebují občas přihnojit, aby mohly růst a vytvářet plody. Dusík je potřebný pro růst rostlin, fosfor pro vytváření kořenů a květů a opět draslík pro zdravé plody. Papriky hnojte pravidelně každé 2 - 3 týdny.

Ochrana před škůdci: Stejně jako nám papriky chutnají především slimákům a mšicím. Aby z úrody neměli víc než my, používejte chemické nebo přírodní prostředky na ochranu před škůdci. Ty se dají koupit v běžných zahradnictvích nebo v některých drogeriích.

Sklizeň: Papriky mohou být sklízeny, když dosáhnou plné velikosti a začnou se barvit. Pokud budete sbírat plody pravidelně, samotné rostliny budou více produktivní.

Jak skladovat papriky

Skladování paprik závisí na tom, zda jsou již zralé, nebo nezralé. Zralé papriky mohou být uloženy v lednici po dobu až několika týdnů. Nezralé papriky nechte při pokojové teplotě dobarvit a poté s nimi buď do pusy, do dobrého jídla, do lednice nebo nakrájet a zamrazit.

Poradíme vám, jak co nejjednodušeji nakrájet papriku bez zbytečných ztrát >>>

Video se připravuje ...
Autor: TR