10 potravin, díky kterým se budete cítit i vypadat mladší

22. února 2024 • 05:08

Stárnutí je přirozený proces a neměli bychom se ho bát. Ale co si budeme povídat, asi každý z nás se ho snaží co nejvíc oddálit. Elixír věčného mládí bohužel zatím neexistuje. I když... Pokud do svého jídelníčku zařadíte alespoň jednu z následujících potravin, je to, jako byste jedli jednu z ingrediencí elixíru mládí.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce Bobulovité ovoce • Autor: iStock

Důležitým klíčem ke zpomalení stárnutí je konzumace potravin bohatých na antioxidanty. Je to proto, že vaše tělo prochází procesem zvaným oxidace, který vytváří molekuly známé jako „volné radikály“, které mohou poškodit vaše buňky a přispět k většímu riziku chronických onemocnění. A právě s těmito volnými radikály mohou pomoci bojovat antioxidanty. Doslova nabité je jimi bobulovité ovoce. Pokud je budete pravidelně zařazovat do jídelníčku, budou antioxidanty v něm obsažené bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům v těle a ochrání před stárnutím i vaši pokožku. Konkrétně borůvky jsou plné antioxidantů zvaných antokyany, které se z nich velmi snadno vstřebávají a přispívají ke snížení výskytu vrásek a podpoře mladistvé pleti. Další úžasnou výhodou konzumace bobulovitého ovoce je, že podporuje dobrou paměť a koncentraci, které se s postupem věku zhoršují.

Zkuste tento recept: Salát s ořechy a bobulemi

Tučné ryby

Video se připravuje ...

Existuje více než jeden důvod, proč jíst tučné ryby. Jednak jsou bohaté na zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které udržují srdce a mozek v kondici a také snižují riziko vzniku onemocnění souvisejících s věkem.

Kromě toho, že se vaše srdce a mozek budou s přibývajícím věkem cítit lépe, vám tučné ryby, například losos, pomohou udržet i mladistvější pleť.

Zkuste tento recept: Losos s restovanou zeleninou

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka Ořechy a semínka • Autor: iStock

Nyní už víte, jak důležité jsou v boji proti stárnutí antioxidanty a zdravé tuky. A svačinka v podobě ořechů nebo semínek vám poskytne obojí najednou. Například mandle jsou výborným zdrojem vitaminu E, což je antioxidant, který pomáhá udržet pružnou a hydratovanou pleť a tím redukuje známky stárnutí. Vlašské ořechy nebo lněná semínka patří mezi jedny z nejbohatších zdrojů rostlinných omega-3 mastných kyselin a jejich pravidelná konzumace může přispět ke zpomalení stárnutí.

Zkuste tento recept: Supersušenky

Listová zelenina

Listová zelenina Listová zelenina • Autor: iStock

Špenát, rukola nebo třeba mangold vás zásobí vitaminy A, C a K a dodají vám i důležité minerály, jako je železo nebo vápník. Všechny tyto živiny podporují produkci kolagenu a chrání kůži před poškozením způsobeným UV zářením. Vitamin K (pokud je doplněn vitaminem D) je také spojován se snížením rizika onemocnění souvisejících s věkem, jako je například osteoporóza.

Zkuste tento recept: Indický špenát se sýrem halloumi

Avokádo

Avokádo Avokádo • Autor: iStock

Již tu byla zmínka o vitaminu E, což je silný antioxidant spojovaný se zdravou pokožkou. Obsahují ho nejen mandle a ořechy, ale tělu ho můžete dodat například i v podobě guacamole. Jeho základ – avokádo – je bohaté na vitamin E i zdravé tuky a společně pomáhají vyživovat a hydratovat pokožku, snižují hladinu špatného cholesterolu a udržují zdravé srdce.

Zkuste tento recept: Vrstvený salát do sklenice

Sladké brambory

Batáty Batáty • Autor: iStock

Zatímco borůvkám nebo malinám dodávají barvu antioxidanty zvané antokyany, o jejichž pozitivním omlazujícím účinku už tu byla řeč, u sladkých brambor neboli batátů je to zase beta-karoten. Ten dodává batátům krásně oranžovou barvu a poskytuje i spoustu zdravotních výhod, z nichž mnohé souvisejí i se zdravou pokožkou a omezením výskytu vrásek. Kromě toho sladké brambory obsahují i vitamin C a E, které také pomáhají bojovat proti volným radikálům.

Zkuste tento recept: Pečené batáty se zelným salátem a pestem

Rajčata

Rajčata Rajčata • Autor: iStock

Rajčatům dodává jejich krásně červenou barvu sloučenina zvaná lykopen. Ten má i silné antioxidační vlastnosti, chrání pokožku před poškozením sluncem a zmírňuje známky stárnutí. Výhody lykopenu se ale netýkají jen zdravě vypadající pokožky. Pravidelná konzumace rajčat vám také pomůže snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšit stav vašich cév a snížit riziko osteoporózy a zlomenin. Vaše tělo využije lykopen ještě lépe, když si dáte rajčata tepelně upravená, například pečená nebo v podobě polévky.

Zkuste tento recept: Jarní šakšuka

Hořká čokoláda

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa srdci prospívá Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa srdci prospívá • Autor: iStock

Mnohé jistě potěší, že i čokoláda má omlazující účinky, ovšem jen ta kvalitní hořká, s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje totiž flavonoidy, konkrétně flavonoly, které mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a činí z čokolády zdatného protivníka v boji proti stárnutí. Kromě toho čokoláda obsahuje také kofein a teobromin, které pomáhají odbourávat tuky a snižují zadržování tekutin v pokožce. Díky tomu je pak pleť hezky pevná a vypnutá. I přes tyto výhody zacházejte s čokoládou jako s lékem a dávkujte si ji pravidelně, ale střídmě.

Zkuste tento recept: Čokoládová panna cotta

Jogurt

Bílý jogurt Bílý jogurt • Autor: iStock

Je dobře známo, že základem zdravého těla i mladistvého vzhledu jsou dobře fungující střeva. A existuje naštěstí spousta chutných potravin, které můžete přidat do svého jídelníčku a tím podpořit zdravý a dostatečně rozmanitý střevní mikrobiom, který má vliv na mnoho funkcí v našem těle – od trávení přes imunitu až k naší psychice. Jednou z těchto potravin je jogurt, ideálně řecký bílý. Obsahuje probiotika, která podporují trávení a napomáhají vstřebávání živin. Jogurt také obsahuje bílkoviny nezbytné pro udržení zdravých svalů a kůže a důležitý je i obsah dobře vstřebatelného vápníku, nezbytného pro naše kosti.  

Zkuste tento recept: Sladký jogurt s kořením

Zelený čaj

Zelený čaj Zelený čaj • Autor: iStock

Přestože jde o nápoj, a nikoli jídlo, má zelený čaj v tomto seznamu své oprávněné místo. Důvodem jsou jeho silné schopnosti zpomalit stárnutí. Obsahuje polyfenoly se silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, které zlepšují elasticitu pokožky, chrání před škodlivými účinky UV záření a tím snižují známky stárnutí kůže. Zelený čaj vám ale nepomůže jen k mladistvějšímu vzhledu. Výzkumy ukazují, že vám může i prodloužit život. Chcete-li tedy vypadat i cítit se mladší, zkuste do svého každodenního programu zařadit i šálek zeleného čaje. Jen mějte na paměti, že obsahuje kofein, takže je lepší dát si ho ráno nebo dopoledne.

Zkuste tento recept: Zmrzlina ze zeleného čaje

Z avokáda si můžete udělat výbornou pomazánku>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková