Kuskusový salát s avokádem, s pečenou mrkví i v syté omeletě aneb Rychlé jídlo, co má nápad

30. ledna 2020 • 00:00

Je rychle připravený, nestojí moc a navíc chutná dětem i dospělým. Připravit z něj můžete přílohu, hlavní jídlo a dokonce i dezert. Pokud jste ho ještě na svůj jídelníček nezařadili, určitě mu dejte šanci. Vybrali jsme pro vás pět receptů, v nichž právě kuskus hraje prim.

Omeleta s kuskusem

Máte rádi vaječnou omeletu? Pak vyzkoušejte sytější variantu s kuskusem a sušenými rajčaty. Je ideální k večeři nebo jako lehký oběd. Stydět se za ni ale rozhodně nemusíte ani na zahradní party. Rozkrájejte ji doprostřed stolu a vedle položte velkou mísu dobrého zeleninového salátu. Uvidíte, že tohle originální pohoštění bude mít úspěch. Do rozšlehaných vajec nezapomeňte přidat špetku římského kmínu, a chcete-li pokrmu dodat ještě o kousek víc nápadu, vyměňte pažitku v receptu za exotičtější koriandr.

Bylinkový salát s hráškem a avokádem

Osvěžující kuskusový salát s avokádem, hráškem a okurkou potěší nejen chuťové buňky, ale také krásně vypadá. Připravit ho můžete z čerstvého nebo mraženého hrášku, který stačí jen krátce zblanšírovat, aby si zachoval svěží zelenou barvu, ale i chuť. Zamíchejte ho do hotového kuskusu, přidejte jarní cibulku, salátovou okurku, čerstvou mátu, bazalku a petrželku, dobře promíchejte a přelijte jednoduchou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Jednotlivé porce pak nakonec dozdobte avokádem nakrájeným na tenké plátky. To nezapomeňte pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědlo.

Zeleninový kuskus s tofu

Pokud držíte dietu nebo jen chcete odlehčit svůj jídelníček, zkuste do něj zařadit tofu. Sojový sýr rostlinného původu je nabitý bílkovinami, které jsou navíc snadno stravitelné. Navíc je chuťově neutrální, rychle ale přejímá okolní chutě, takže si ho můžete dochutit dle libosti. Sehnat už se dá i v menších obchodech, a to jak v přírodní verzi, uzené nebo všelijak ochucené, je jen na vás, kterému dáte přednost. Vyzkoušet ho můžete třeba právě v receptu na kuskus s tofu a zeleninou. Servírujte ho posypaný nakrájenou zelenou natí z jarních cibulek, bylinkami nebo třeba nahrubo posekanými oříšky. Výborný je s oblohou z čerstvé zeleniny či sterilovanou řepou.

Rajčatový kuskus s pečenou zeleninou

Pokud máte doma dýni a polévka se vám už omrzela, zkuste ji i se slupkou nakrájet na měsíčky a spolu s proužky červené papriky potřít olejem, rozložit na plech a upéct v troubě. Mezitím si klasickým způsobem připravte kuskus, promíchejte ho s na malé kostičky nakrájenými rajčaty, nasekanou zelenou petrželkou a okořeňte podle chuti. Přidat můžete i na kolečka pokrájenou jarní cibulku. Podávejte ho s pečenou zeleninou, kterou můžete nakrájet a vmíchat přímo do něj. Celý recept na rajčatový kuskus s pečenou zeleninou najdete ZDE >>>.

Medová karotka s rozinkovým kuskusem

Příznivci asijské kuchyně určitě ocení recept, v němž se snoubí sladkokyselá chuť s vůní exotického koření. Jde o mrkev podušenou v omáčce z karamelu a čerstvé pomerančové šťávy, okořeněnou aromatickým zázvorem a badyánem. Ta se servíruje s kuskusem připraveným s rozinkami a špetkou římského kmínu. Na talíři medovou karotku s rozinkovým kuskusem nezapomeňte bohatě posypat nasekaným  čerstvým koriandrem, který je nedílnou součástí asijské kuchyně. Ne každému však jeho aromatická vůně a specifická chuť sedí, proto ho klidně nahraďte jemnější mátou.

Dobijte baterky zářivou brokolicovou polévkou se smetanou. Recept a přesný postup najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová