Superpotravina týdne: Chřest. Proč byste neměli propásnout jeho sezonu plus recepty, které budete chtít zkusit

15. května 2024 • 04:37

Chřest neboli špargl je bezesporu česká superpotravina. Šťavnatý, křehký, křupavý, plný chutí a ještě k tomu zdravý. Je to jedna z mála lahůdek, které si můžeme užít jen tehdy, když má sezonu. Od poloviny dubna přibližně do svatého Jana, právě v tu dobu je chřest v té nejlepší kondici. Tak ho nepropásněte!

Jedlých odrůd chřestu existují asi dvě desítky. Nejlepší je orientovat se podle barvy. Bílý chřest se pěstuje zakrytý fólií a má ze všech druhů nejjemnější chuť. Zelený chřest se pěstuje na světle a právě díky sluníčku má svou charakteristickou zelenou barvu a oproti bílému je jeho chuť výraznější. Třetím druhem je fialový chřest. Ten je obdobou zeleného, má nafialovělou barvu a ovocnou stopu, proto je nejlepší s lehkou zálivkou do salátů.

Video se připravuje ...

A proč byste si měli chřest dopřát? 

Pomůže vám zhubnout

Díky vysokému obsahu vody má chřest velmi nízký obsah kalorií, na druhou stranu obsahuje velké množství cenných minerálních látek (zejména draslík, vápník a hořčík), vitaminů (zvláště vitamin B1, vitamin B2 a kyselinu listovou) a také rozpustné i nerozpustné vlákniny. Kromě toho má diuretické účinky, takže vás zbaví přebytečné vody v těle.

Má omlazující účinky

Už francouzský král Ludvík XIV. nebo Madame de Pompadour věděli, že chřest je nejen účinné afrodiziakum, ale také má schopnost omlazovat a vlévat sílu do tělesných buněk. Říká se, že pokud budete chřest konzumovat každý den, už po týdnu pocítíte nárůst vitality. Díky obsah vitaminů skupiny B, beta-karotenu, zinku a biotinu, kterému se říká vitamin krásy, můžete po chřestových lahůdkách i lépe vypadat, protože se vám zlepší pleť a kvalita vlasů a nehtů. 

Sezona chřestu trvá od půlky dubna do konce června Sezona chřestu trvá od půlky dubna do konce června • Autor: iStock

Chrání před rakovinou

Chřest je plný antioxidantů. Za zmínku stojí zejména glutathion, který je mnoha vědci považován za nejúčinnější antioxidant. Významnou roli hraje hlavně v imunitním systému, kde dokáže bojovat s volnými radikály. A spolu s vlákninou je dobrým ochráncem před rakovinou střev, jater nebo i kostí.  

Ochrání srdce i nenarozená miminka

Chřest je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která je během těhotenství (hlavně v prvním trimestru) velmi důležitá pro vývoj plodu. Také má příznivé účinky při snižování rizika onemocnění srdce a rakoviny tlustého střeva.

Jak poznat, že je čerstvý

Nejchutnější je chřest právě sklizený. Proto když na něj narazíte na farmářských trzích, ideálně hned ráno, neváhejte a berte. Že je chřest čerstvý, poznáte na první pohled. Má zavřené špičky a tenkou slupku. Pokud máte možnost, vyzkoušejte si jeden výhonek neboli pazoch ohnout. Čerstvý se snadno odlomí, a když lehce zatlačíte na řeznou plochu, uroní kapku mízy. Konce pazochů by také měly být jen lehce oschlé, ne dřevnaté. A také můžete zkusit, zda uslyšíte chřest „zpívat“. Pokud je skutečně čerstvý, vydá po ťuknutí dvou pazochů o sebe tichý tón, a když je budete třít o sebe, uslyšíte vrzání.   

Zelený a bílý chřest Zelený a bílý chřest • Autor: iStock

S vařením neotálejte

Když si chřest přinesete domů, zpracujte ho nejlépe hned ten samý den. Stačí ho omýt pod studenou tekoucí vodou, odlomit dřevnatou část stonku a  zbytek oloupat od hlavičky směrem dolů (zelený loupat nemusíte). Pak už stačí jen krátká tepelná úprava. Ideální je blanšírování, grilování nebo rychlé orestování na tuku na pánvi. Odlomené kousky nemusíte vyhodit, lze je přidat do krémové polévky nebo omáčky. A pokud chřest nestihnete spotřebovat, skladujte ho maximálně týden v nejchladnější části ledničky zakrytý vlhkou utěrkou, aby nevysychal. A kdyby vám trochu oschnul, jeho křehkost a sladkost alespoň zčásti obnovíte hodinovým pobytem v mírně oslazené ledové vodě.

Chřest 3x jinak

Chřest s holandskou omáčkou

Chřest s holandskou omáčkou Chřest s holandskou omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g bílého chřestu
  • 180 g másla
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce vody
  • šťávu ze 1/4 citronu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve připravte omáčku. Máslo rozehřejte v kastrůlku a dejte stranou. V nerezové nebo skleněné misce rozšlehejte žloutky s vodou a špetkou soli.

2. V kastrůlku svařte vinný ocet s vodou na poloviční množství, lehce osolte a opepřete. Za stálého šlehání metličkou tuto směs přidejte do misky ke žloutkům.

3. Do rendlíku nalijte asi 2 cm vysokou vrstvu vody, přiveďte ji k varu a teplotu stáhněte na minimum. Misku se žloutky dejte na rendlík tak, aby se dno misky nedotýkalo vody, a za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud žloutky nezačnou houstnout.

4. Misku odstavte ze zdroje tepla a do žloutkové směsi postupně tenkým pramínkem přilijte za stálého míchání horké máslo. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a omáčku dochuťte solí.

5. Chřest očistěte, bílý povařte 5–10 minut (podle tloušťky) v osolené vodě se špetkou cukru, zelený asi 2 minuty v osolené vodě. Rozdělte ho na talíře a podávejte s teplou holandskou omáčkou.

Holandskou omáčku si můžete připravit i podle videa>>>

Rýžový salát s kuřecím masem a chřestem

Rýžový salát s chřestem a kuřecím masem Rýžový salát s chřestem a kuřecím masem • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 320 g vařené rýže basmati
  • 2  jarní cibulky
  • 400 g zeleného chřestu
  • 2 kuřecí prsa
  • olivový olej
  • mletou papriku
  • nastrouhanou citronovou kůru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa nakrájejte na silnější plátky a potřete je marinádou ze dvou lžic olivového oleje smíchaného s trochou mleté papriky a citronové kůry, solí a pepřem. Maso pak opečte z obou stran na grilovací pánvi dozlatova.

2. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Chřest omyjte, dejte na 2 minuty do vroucí osolené vody, ihned zchlaďte v ledové vodě a nakrájejte na menší kousky.

3. Zeleninu promíchejte s rýží a trochou olivového oleje, podle potřeby osolte a nakonec vmíchejte kuřecí maso natrhané na kousky.

Toasty s chřestem a rukolou

Toasty s chřestem a rukolou Toasty s chřestem a rukolou • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 300 g polotučného tvarohu
  • 100 g chřestu
  • 60 g rukoly
  • 2 lžičky olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Plátky chleba opečte v toastovači nebo na plechu v troubě dokřupava. Omytý chřest vložte asi na 2 minuty do vroucí osolené vody a ihned zchlaďte v ledové vodě. Tvaroh utřete se solí a pepřem.

2. Na opečené chleby namažte ochucený tvaroh, přidejte chřest a rukolu a lehce zakápněte olivovým olejem.

TIP: Chleby můžete ozdobit ještě hoblinkami parmazánu nebo do tvarohu přidat nasekané čerstvé bylinky či šunku.

Zkuste i další chřestové recepty:

Chřestové Caprese

Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou

Grilovaný chřest s pečenými bramborami

Slaný chřestový koláč

Chřestová omeleta

Chřestová polévka s pestem

Autor: Anna Kopečková