Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
-
Mnoho z nás o snídani do postele sní, ale už jen málokdo si ji tam skutečně sní. Ve všední dny vstáváme ve spěchu do práce a o víkendu zase doháníme, co jsme v týdnu nestihli, nebo se staráme o celou rodinu. Na dnešní Den matek je však příležitost vyslovit přání a nechat si připravit snídani do postele, ať ještě dnes nebo klidně až příští víkend. Budete se tak mít na co těšit a vybrat si, na co byste měla opravdu chuť.
Snídaně je první jídlo dne a často se považuje i za to nejdůležitější, jelikož nám dodává energii do začátku celodenního fungování. Měli bychom si tak na jejím výběru nechat záležet jak co do surovin, tak do přípravy. Ale jelikož snídaně do postele by vás měla v první řadě potěšit a zpříjemnit dlouhé klidné ráno, vybírejte hlavně dle své chuti. Připravili jsme pro vás pomyslné meníčko, sestavené z těch nejoblíbenějších snídaní, kterým se můžete prolistovat a nechat se inspirovat tipy ze sladké i slané kuchyně.
-
Palačinky
Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele
Mezi nejoblíbenější sladké snídaně patří palačinky, které mají svůj původ ve francouzské kuchyni. Ikonickým receptem jsou pak tenké a nadýchané Crêpes Suzette s pomerančovým karamelem, které se ve Francii podávají výhradně jako dezert. My jsme si ale palačinky podobně jako lívance oblíbili natolik, že si je rádi dopřejeme k snídani, obědu i večeři.
Receptů na ně existuje snad nespočet. Od klasických z bílé mouky přes špaldové, pohankové s nutellou a banány a kokosové s jahodovo-reveňovým kompotem až po ty připravované naslano, jako jsou např. špenátové s houbovou náplní.
Vybrali jsme pro vás recept na ty nejsladší se slaným karamelem.
Video se připravuje ...Palačinky s jablky a slaným karamelem
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8 porcí
Ingredience:
- 540 ml mléka
- 1 vejce
- 40 g rozpuštěného másla
- 270 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- ½ sáčku vanilkového cukru
- olej na smažení
- sůl
- 100 g směsi ořechů
- smetana ke šlehání k podávání
Slaný karamel:
- 70 g cukru krupice
- 130 ml smetany
- 15 g změklého másla
- sůl
Jablka:
- 5 menších jablek
- 40 g másla
- skořice
1. Ve velké míse v mléce rozšlehejte vejce a máslo. Vmíchejte mouku s oběma cukry a špetku soli. Umíchejte kompaktní těsto konzistence smetany, podle potřeby přidejte mouku nebo mléko. Nechte aspoň půl hodiny odstát. Pánev tence potřete olejem a do tenka na ni rozlijte malou naběračku těsta. Opečte a otočte na druhou stranu. Až se palačinka uvolní, nechte ji sklouznout na talíř. Takto pokračujte, olejem šetřete.
2. Připravte karamel. Za mírné teploty a stálého míchání ode dna rozpusťte v rendlíku cukr. Vmíchejte smetanu a sůl, mírně zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Nechte ho vychladnout. Našlehejte máslo a vmíchejte ho do karamelu.
3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte máslo a jablka opečte. Dochuťte skořicí.
4. Ořechy nasucho orestujte a nahrubo nasekejte. Smetanu ušlehejte do tuha. Palačinky podávejte s jablky, přelité karamelovou omáčkou, posypané ořechy a s kopečkem smetany.
-
Snídaně na vidličku
Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele
Anglická snídaně je oblíbenou teplou snídaní tzv. na vidličku, kterou si můžete dopřát zejména na britských ostrovech. Rozšířená je ale i v mnoha dalších zemích. Jedná se o opravdu vydatnou snídani, skládající se z vajec, párečků či klobásek, slaniny, fazolí, žampionů a rajčat. To vše je doplněné o křupavé opečené toasty nebo dokonce bramborové placičky hash browns.
Pokud holdujete slaným snídaním, vyzkoušet můžete také šakšuku, která je velmi populární v oblasti Blízkého východu, např. v Izraeli a Libanonu. Do základní receptury patří rajčata, papriky a vejce, a tak vám může zprvu trochu připomínat naše lečo. Setkat se ale můžete s mnoha obměnami jako např. s jarní šakšukou či zelenou, na kterou připojujeme recept níže.
Zelená šakšuka
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 70 ml olivového oleje
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 ks zázvoru, cca 5 cm
- 1 chilli paprička
- 2 cukety
- 100 g brokolice, nejlépe stonkové
- 250 g čerstvého špenátu
- 2 listy kadeřávku
- 1 salát little gem
- 8 vajec
- limetková šťáva z 1 limetky
- 100 g listové zeleniny – směs listů (řepové, ředkvičkové...)
- 1 hrst mníšků granátového jablka
- sůl
- mletý pepř
- pečivo k podávání
Ochucený jogurt:
- 55 g másla
- 3 lžíce čerstvé máty, nasekané
- 3 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 350 g řeckého jogurtu
1. Na pánvi rozehřejte olej. Na něm restujte na středním plameni asi 10 minut cibuli nakrájenou na tenké plátky. Poté přidejte na plátky nakrájený oloupaný česnek, římský kmín, očištěný a nadrobno nasekaný zázvor a nasekanou chilli papričku. Restujte dalších 5 minut.
2. Přihoďte na tenká půlkolečka pokrájenou cuketu a brokolici rozebranou na drobné růžičky. Podlijte asi 150 ml vody a duste na mírném plameni 5 minut. Občas zeleninu promíchejte. Nyní do pánve vhoďte dobře omytý špenát, nasekaný kadeřávek a pokrájený salát little gem. Duste ještě další 3 minuty.
3. V zelenině vytvořte malé prohlubně a do nich vyklepněte vejce. Osolte, opepřete a nechte je na mírném plameni 12 minut ztuhnout.
4. Připravte jogurt. Máslo pomalu rozpusťte v malém kastrolu. Zmírněte teplotu a nechte máslo pomalu pěnit, až zezlátne a začne vonět. Máslo s bylinkami vmíchejte do jogurtu, osolte a opepřete.
5. Šakšuku pokapejte limetkou a olivovým olejem. Posypte lístky, zrnky granátového jablka a podávejte s jogurtem a křupavým pečivem.
-
Muffiny
Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele
Pokud patříte mezi milovníky šálku dobré kávy po ránu, chybět nesmí ani muffiny, moučník v podobě malých báboviček, který dostál velké obliby i v našich končinách. Připravuje se v mnoha obměnách od použitého druhu mouky až po další přísady. Připravit si tak můžete muffiny s čokoládou, rebarborové, jablečné, svěží citronovo-makové nebo mrkvové, na které naleznete recept níže.
Doplnit pořádnou čepicí lahodného krému lze i muffiny, neoddělitelnou součástí je ale mini dortíčků cupcakes, které svým vzhledem muffiny sice připomínají, ale ve skutečnosti se jedná o zcela odlišný dezert.
Mrkvové muffiny
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 24
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 5 vajec
- 150 g třtinového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 špetka soli
- mletá skořice
- 200 ml slunečnicového oleje
Krém:
- 500 g čerstvého smetanového sýra
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce změklého másla
- 1 lžíce citronové šťávy
Dohotovení:
- baby karotka (nemusí být)
- nasekané vlašské ořechy
Další skvělé tipy na muffiny naleznete ZDE >>>
1. Smíchejte ingredience na krém a dejte ho na 1 hodinu chladit do ledničky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
2. V míse smíchejte mleté ořechy, hladkou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici. Přidejte vyšlehaná vejce, olej a nastrouhanou mrkev a důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
3. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a naplňte je do 1/3 těstem. Pečte 20 minut. Upečené muffiny nechte vychladnout na mřížce. Muffiny potřete krémem a ozdobte očištěnou mrkví s kouskem natě a nasekanými ořechy.
-
Frittata
Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele
Oblíbenou snídaní jsou také omelety a jim podobné frittaty pocházející z italské kuchyně. Jejich složení je však na ingredience mnohem bohatší a na výjimečnou snídani do postele se tak skvěle hodí.
Frittata se také připravuje z vajec, přidat je však možné brambory nebo těstoviny, mnoho druhů zeleniny, sýrů a bylinek. Nejčastější formou přípravy je předsmažení v pánvi a dopečení v troubě, aby se lehce zpevnil i její povrch a vnitřek zůstal krásně vláčný. Skvělá je zatepla i zastudena, proto si ji můžete dopřát i jako odpolední svačinku. Frittatu lze snadno obměňovat, připravit si tak můžete např. frittatu s rýží, hráškem a žampiony, bramborovou se špenátem a fazolemi nebo s jarní cibulkou a hráškem, na kterou naleznete recept níže.
Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 6 menších brambor uvařených ve slupce
- 4 jarní cibulky
- 10 vajec
- 200 g hrášku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého kozího sýra
- sůl
- mletý pepř
1. Brambory nakrájejte na plátky a cibulky rozkrojte podélně. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou i hráškem a společně restujte zhruba 5 minut.
2. Vejce rozklepněte do mísy, osolte je, opepřete a lehce vyšlehejte vidličkou. Vlijte do pánve k zelenině. Posypte nadroleným kozím sýrem a na mírném plameni opékejte 15 minut.
-
Zdravá snídaně
Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele
Na snídaňovém podnosu by neměla chybět ani zdravá a zároveň báječně chutná granola z ovesných vloček a mandlí, která vás nabije potřebnou energií a kterou můžete podávat s mlékem nebo jí doplnit oblíbený jogurt. Jestliže ale patříte mezi milovníky čokolády, připravit si můžete také granolu s kakaem a hořkou čokoládou, na kterou naleznete recept níže.
Pokud si nedovedete představit snídani bez ovesných vloček v podobě kaše, připravit si můžete ovesnou kaši s banánem, kaši z kokosového mléka s dračím ovocem nebo jahodovou kaši.
Skvělá je ale také krupicová kaše z mandlového mléka s jablky nebo kaše z quinoy.
Video se připravuje ...Domácí čokoládová granola
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek nasekaných ořechů (pekanové nebo vlašské) či mandlí
- ¼ hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžičky chia semínek
- 3 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička mořské soli
- 1/4 hrnku kakaa
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku čokoládových hoblinek, 70% tmavá čokoláda
1. Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte ovesné vločky, ořechy, kokos, chia semínka, třtinový cukr, sůl a kakao.
2. V malé pánvi rozpalte kokosový olej a javorový sirup. Nasypte suché přísady, promíchejte a lehce osmahněte. Vysypte směs rovnoměrně na plech a pečte 17–24 minut, dozlatova. Během pečení kontrolujte a občas promíchejte, aby se müsli z jedné strany nepřipékalo.
3. Po vystydnutí přidejte čokoládu dle vaší chuti. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – ideálně skleněné. Pokud chcete prodloužit její čerstvost, dejte ji do mrazáku.