Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den

  • 11. května 2024 • 04:21

    Mnoho z nás o snídani do postele sní, ale už jen málokdo si ji tam skutečně sní. Ve všední dny vstáváme ve spěchu do práce a o víkendu zase doháníme, co jsme v týdnu nestihli, nebo se staráme o celou rodinu. Tuto neděli je ale Den matek, a tudíž příležitost pro všechny maminky vyslovit přání a nechat si připravit snídani do postele, ať ještě dnes nebo klidně až příští víkend. Budete se tak mít na co těšit a můžete si vybrat, na co máte opravdu chuť.

    Snídaně je první jídlo dne a často se považuje i za to nejdůležitější, jelikož nám dodává energii do začátku celodenního fungování. Měli bychom si tak na jejím výběru nechat záležet, a to nejen pokud jde o suroviny, ale i samotnou přípravu. Snídaně do postele by vás ale měla v první řadě potěšit a zpříjemnit dlouhé klidné ráno, vybírejte tedy hlavně dle své chuti. Připravili jsme pro vás pomyslné meníčko, sestavené z těch nejoblíbenějších snídaní, kterým se můžete prolistovat a nechat se inspirovat tipy ze sladké i slané kuchyně.  

    Video se připravuje ...

  • Palačinky

    Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele • Autor: iStock

    Mezi nejoblíbenější sladké snídaně patří palačinky, které mají svůj původ ve francouzské kuchyni. Ikonickým receptem jsou pak tenké a nadýchané Crêpes Suzette s pomerančovým karamelem, které se ve Francii podávají výhradně jako dezert. My jsme si ale palačinky podobně jako lívance oblíbili natolik, že si je rádi dopřejeme k snídani, obědu i večeři. 

    Receptů na ně existuje snad nespočet. Od klasických z bílé mouky přes špaldové, pohankové s nutellou a banány a kokosové s jahodovo-reveňovým kompotem až po ty připravované naslano, jako jsou např. špenátové s houbovou náplní.

    Vybrali jsme pro vás recept na ty nejsladší se slaným karamelem:

    Video se připravuje ...

    Palačinky s jablky a slaným karamelem   

    Doba přípravy: 80 minut

    Počet porcí: 8 porcí

    Ingredience:

    • 540 ml mléka
    • 1 vejce
    • 40 g rozpuštěného másla
    • 270 g hladké mouky
    • 30 g moučkového cukru
    • ½ sáčku vanilkového cukru
    • olej na smažení
    • sůl
    • 100 g směsi ořechů
    • smetana ke šlehání k podávání

    Slaný karamel:

    • 70 g cukru krupice
    • 130 ml smetany
    • 15 g změklého másla
    • sůl

    Jablka:

    • 5 menších jablek
    • 40 g másla
    • skořice

     

    Postup:

    1. Ve velké míse v mléce rozšlehejte vejce a máslo. Vmíchejte mouku s oběma cukry a špetku soli. Umíchejte kompaktní těsto konzistence smetany, podle potřeby přidejte mouku nebo mléko. Nechte aspoň půl hodiny odstát. Pánev tence potřete olejem a do tenka na ni rozlijte malou naběračku těsta. Opečte a otočte na druhou stranu. Až se palačinka uvolní, nechte ji sklouznout na talíř. Takto pokračujte, olejem šetřete.

    2. Připravte karamel. Za mírné teploty a stálého míchání ode dna rozpusťte v rendlíku cukr. Vmíchejte smetanu a sůl, mírně zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Nechte ho vychladnout. Našlehejte máslo a vmíchejte ho do karamelu.

    3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte máslo a jablka opečte. Dochuťte skořicí.

    4. Ořechy nasucho orestujte a nahrubo nasekejte. Smetanu ušlehejte do tuha. Palačinky podávejte s jablky, přelité karamelovou omáčkou, posypané ořechy a s kopečkem smetany.

  • Snídaně na vidličku

    Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele • Autor: iStock

    Anglická snídaně je oblíbenou teplou snídaní tzv. na vidličku, kterou si můžete dopřát zejména na britských ostrovech. Rozšířená je ale i v mnoha dalších zemích. Jedná se o opravdu vydatnou snídani, skládající se z vajec, párečků či klobásek, slaniny, fazolí, žampionů a rajčat. To vše je doplněné o křupavé opečené toasty nebo dokonce bramborové placičky hash browns.

    Pokud holdujete slaným snídaním, vyzkoušet můžete také šakšuku, která je velmi populární v oblasti Blízkého východu, např. v Izraeli a Libanonu. Do základní receptury patří rajčata, papriky a vejce, a tak vám může zprvu trochu připomínat naše lečo. Setkat se ale můžete s mnoha obměnami jako např. s jarní šakšukou či zelenou, na kterou připojujeme recept níže.   

    Zelená šakšuka

    Doba přípravy: 30 minut

    Počet porcí: 4

    Ingredience:

    • 70 ml olivového oleje
    • 2 cibule
    • 4 stroužky česneku
    • 1 lžíce římského kmínu
    • 1 ks zázvoru, cca 5 cm
    • 1 chilli paprička
    • 2 cukety
    • 100 g brokolice, nejlépe stonkové
    • 250 g čerstvého špenátu
    • 2 listy kadeřávku
    • 1 salát little gem
    • 8 vajec
    • limetková šťáva z 1 limetky
    • 100 g listové zeleniny – směs listů (řepové, ředkvičkové...)
    • 1 hrst mníšků granátového jablka
    • sůl
    • mletý pepř
    • pečivo k podávání

    Ochucený jogurt:

    • 55 g másla
    • 3 lžíce čerstvé máty, nasekané
    • 3 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
    • 350 g řeckého jogurtu

    Postup:

    1. Na pánvi rozehřejte olej. Na něm restujte na středním plameni asi 10 minut cibuli nakrájenou na tenké plátky. Poté přidejte na plátky nakrájený oloupaný česnek, římský kmín, očištěný a nadrobno nasekaný zázvor a nasekanou chilli papričku. Restujte dalších 5 minut.

    2. Přihoďte na tenká půlkolečka pokrájenou cuketu a brokolici rozebranou na drobné růžičky. Podlijte asi 150 ml vody a duste na mírném plameni 5 minut. Občas zeleninu promíchejte. Nyní do pánve vhoďte dobře omytý špenát, nasekaný kadeřávek a pokrájený salát little gem. Duste ještě další 3 minuty.

    3. V zelenině vytvořte malé prohlubně a do nich vyklepněte vejce. Osolte, opepřete a nechte je na mírném plameni 12 minut ztuhnout.

    4. Připravte jogurt. Máslo pomalu rozpusťte v malém kastrolu. Zmírněte teplotu a nechte máslo pomalu pěnit, až zezlátne a začne vonět. Máslo s bylinkami vmíchejte do jogurtu, osolte a opepřete.

    5. Šakšuku pokapejte limetkou a olivovým olejem. Posypte lístky, zrnky granátového jablka a podávejte s jogurtem a křupavým pečivem.

  • Muffiny

    Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele • Autor: iStock

    Pokud patříte mezi milovníky šálku dobré kávy po ránu, chybět nesmí ani muffiny, moučník v podobě malých báboviček, který dostál velké obliby i v našich končinách. Připravuje se v mnoha obměnách od použitého druhu mouky až po další přísady. Připravit si tak můžete muffiny s čokoládou, rebarborové, jablečné, svěží citronovo-makové nebo mrkvové, na které naleznete recept níže.  

    Doplnit pořádnou čepicí lahodného krému lze i muffiny, neoddělitelnou součástí je ale mini dortíčků cupcakes, které svým vzhledem muffiny sice připomínají, ale ve skutečnosti se jedná o zcela odlišný dezert.

    Video se připravuje ...

    Mrkvové muffiny

    Doba přípravy: 50 minut

    Počet porcí: 24  

    Ingredience:   

    • 500 g mrkve
    • 5 vajec
    • 150 g třtinového cukru
    • 200 g mletých vlašských ořechů
    • 200 g hladké mouky
    • 1 lžíce prášku do pečiva
    • 1 lžíce jedlé sody
    • 1 špetka soli
    • mletá skořice
    • 200 ml slunečnicového oleje

    Krém:

    • 500 g čerstvého smetanového sýra
    • 100 g moučkového cukru
    • 4 lžíce změklého másla
    • 1 lžíce citronové šťávy

    Dohotovení:

    • baby karotka (nemusí být)
    • nasekané vlašské ořechy

    Další skvělé tipy na muffiny naleznete ZDE >>>

    Postup:

    1. Smíchejte ingredience na krém a dejte ho na 1 hodinu chladit do ledničky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.

    2. V míse smíchejte mleté ořechy, hladkou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici. Přidejte vyšlehaná vejce, olej a nastrouhanou mrkev a důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

    3. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a naplňte je do 1/3 těstem. Pečte 20 minut. Upečené muffiny nechte vychladnout na mřížce. Muffiny potřete krémem a ozdobte očištěnou mrkví s kouskem natě a nasekanými ořechy.

  • Frittata

    Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele Víkend je skvělá příležitost, kdy si užít dlouhé ráno se snídaní do postele • Autor: iStock

    Oblíbenou snídaní jsou také omelety a jim podobné frittaty pocházející z italské kuchyně. Jejich složení je však na ingredience mnohem bohatší a na výjimečnou snídani do postele se tak skvěle hodí.

    Frittata se také připravuje z vajec, přidat je však možné brambory nebo těstoviny, mnoho druhů zeleniny, sýrů a bylinek. Nejčastější formou přípravy je předsmažení v pánvi a dopečení v troubě, aby se lehce zpevnil i její povrch a vnitřek zůstal krásně vláčný. Skvělá je zatepla i zastudena, proto si ji můžete dopřát i jako odpolední svačinku. Frittatu lze snadno obměňovat, připravit si tak můžete např. frittatu s rýží, hráškem a žampiony, bramborovou se špenátem a fazolemi nebo s jarní cibulkou a hráškem, na kterou naleznete recept níže.

    Frittata s jarní cibulkou a hráškem

    Doba přípravy: 30 minut

    Počet porcí: 4

    Ingredience:

    • 6 menších brambor uvařených ve slupce
    • 4 jarní cibulky
    • 10 vajec
    • 200 g hrášku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 100 g čerstvého kozího sýra
    • sůl
    • mletý pepř

    Postup:

    1. Brambory nakrájejte na plátky a cibulky rozkrojte podélně. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou i hráškem a společně restujte zhruba 5 minut.

    2. Vejce rozklepněte do mísy, osolte je, opepřete a lehce vyšlehejte vidličkou. Vlijte do pánve k zelenině. Posypte nadroleným kozím sýrem a na mírném plameni opékejte 15 minut.

  • Zdravá snídaně

    Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele Víkend je skvělá příležitost, kdy si můžeme dopřát snídani do postele • Autor: iStock

    Na snídaňovém podnosu by neměla chybět ani zdravá a zároveň báječně chutná granola z ovesných vloček a mandlí, která vás nabije potřebnou energií a kterou můžete podávat s mlékem nebo jí doplnit oblíbený jogurt. Jestliže ale patříte mezi milovníky čokolády, připravit si můžete také granolu s kakaem a hořkou čokoládou, na kterou naleznete recept níže.    

    Pokud si nedovedete představit snídani bez ovesných vloček v podobě kaše, připravit si můžete ovesnou kaši s banánem, kaši z kokosového mléka s dračím ovocem nebo jahodovou kaši.  

    Skvělá je ale také krupicová kaše z mandlového mléka s jablky nebo kaše z quinoy.

    Video se připravuje ...

    Domácí čokoládová granola

    Doba přípravy: 30 minut

    Počet porcí: 4

    Ingredience:

    • 3 hrnky ovesných vloček
    • 1 hrnek nasekaných ořechů (pekanové nebo vlašské) či mandlí
    • ¼ hrnku strouhaného kokosu
    • 2 lžičky chia semínek
    • 3 lžičky třtinového cukru
    • 1 lžička mořské soli
    • 1/4 hrnku kakaa
    • 1/4 hrnku kokosového oleje
    • 1/4 hrnku javorového sirupu
    • 1/2 hrnku čokoládových hoblinek, 70% tmavá čokoláda

    Postup:

    1. Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte ovesné vločky, ořechy, kokos, chia semínka, třtinový cukr, sůl a kakao.

    2. V malé pánvi rozpalte kokosový olej a javorový sirup. Nasypte suché přísady, promíchejte a lehce osmahněte. Vysypte směs rovnoměrně na plech a pečte 17–24 minut, dozlatova. Během pečení kontrolujte a občas promíchejte, aby se müsli z jedné strany nepřipékalo.

    3. Po vystydnutí přidejte čokoládu dle vaší chuti. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – ideálně skleněné. Pokud chcete prodloužit její čerstvost, dejte ji do mrazáku.

Autor: red