Turecká vejce: Populární snídaně, která vás ohromí jednoduchostí i neobvyklou kombinací surovin

13. února 2025 • 04:49

Překvapivě lahodná, směšně jednoduchá! Právě tak označují turecká vejce ti, kteří je poprvé ochutnali. Jestli máte rádi vajíčka a jogurt, tato turecká specialita, která se podává k snídani nebo také jako předkrm, víc než mile překvapí i vás. Nebojte se ji vyzkoušet.

Vajíčka k snídani jsou skvělá. Míchaná, natvrdo, naměkko, jako volská oka nebo omeleta… A stejně tak jogurt, který si můžete dát s ovocem, vločkami, oříšky, kořením… A co když tyto dvě ingredience spojíte dohromady? Pro někoho nemyslitelné, pro ty, kdo specialitu zvanou turecká vejce ochutnali, velká slast. Nejspíš by vás tato kombinace doplněná ještě pikantním máslem nenapadla. Jakmile ji ale jednou zkusíte, nejspíš se stane vaším novým snídaňovým favoritem. Turecká vejce nazývaná çilbir (chill-burr) pocházejí z dob Osmanské říše. Údajně si na nich už v 15. století pochutnávali osmanští sultáni. A vy si na nich můžete pochutnat taky, ovšem v moderní verzi.

Z vajíček si můžete udělat také výbornou pomazánku:

Video se připravuje ...

Tři hlavní složky

Základem úspěchu při přípravě tureckých vajec jsou kvalitní suroviny. Měli byste tedy mít dobrá vajíčka a hodně důležité je, aby byla čerstvá. Jen taková budou při vaření ve vodě (pošírování) dobře držet tvar. Čím starší vejce jsou, tím vodnatější mají bílky, které se pak při vaření rozpadají. Další důležitou složkou je jogurt, který by měl být opravdu hustý. Pokud máte někde poblíž obchod s tureckými potravinami, zajděte si tam koupit tučný hustý jogurt s názvem Süzme. Výborný je i tučný řecký jogurt. Třetí důležitou složkou je máslo ochucené mletou paprikou. V Turecku se tradičně používá takzvaná aleppská paprika, kterou seženete v e-shopech nebo již zmiňovaných obchodech s tureckými potravinami. Je typická tím, že má jemnou, téměř sladkou pálivost a citronový nádech. Pokud ji nebudete mít, dá se nahradit klasickou lahůdkovou mletou paprikou a špetkou chilli. 

Turecká vejce Turecká vejce • Autor: iStock

Recept na turecká vejce

Co budete potřebovat:

  • 200 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičku aleppské papriky (nebo mleté sladké papriky se špetkou chilli)
  • 2 velká vejce (vychlazená v ledničce)
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 1 snítku čerstvého kopru
  • sůl

Postup:

1. Česnek utřete se solí, vmíchejte do jogurtu a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu. Můžete do něj přidat i trochu nasekaného kopru, ale u tradiční verze se to nedělá. 

2. Máslo dejte do rendlíku a nechte ho pomalu rozpustit. Pak stáhněte teplotu a máslo nechte za občasného zamíchání asi 5 minut lehce probublávat, až začne zlátnout. Dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Pak vmíchejte papriku a máslo stáhněte z ohně.

Turecká vejce Turecká vejce • Autor: iStock

3. Nyní připravte ztracená neboli pošírovaná vejce. V menším hrnci zahřejte vodu téměř k varu a přidejte do ní ocet a sůl. Voda nesmí začít klokotat, stačí, když se objeví první bublinky. Jedno vejce rozklepněte do hrníčku nebo ještě lépe jemného sítka a trochu jím zatřeste, aby odtekla tekutá část bílku. Vodu v hrnci vařečkou zamíchejte a vytvořte malý vír, do kterého vajíčko opatrně vylijte. Voda nesmí vařit a bublat, jinak by se bílek rozpadl. Vařte 3 minuty a pak vajíčko opatrně vyndejte děrovanou naběračkou, položte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat. Stejným způsobem připravte i druhé vejce.

4. Do misky nebo hlubšího talíře dejte ochucený jogurt. Nyní ho polijte teplým ochuceným máslem a pak na něj položte pošírovaná vejce. Nebo nejdříve na jogurt položte vejce a pak vše přelijte máslem. Lehce dochuťte solí a nakonec posypte nasekaným koprem.

Jak je podávat

Turecká vejce podávejte hned, dokud jsou teplá, nejlépe s opečeným kváskovým chlebem nebo s arabským pita chlebem, který do sebe dokonale nasaje směs jogurtu, vajec a másla. Místo kopru můžete použít i jiné čerstvé bylinky, například petrželku, v Turecku se používá také máta. Část másla lze nahradit olivovým olejem. A pokud nebudete mít vejce, existuje i vegetariánská verze tohoto pokrmu s vařenou cizrnou místo vajec.

Pošírovaná vejce budete potřebovat i na vejce Benedikt: 

Autor: Anna Kopečková