Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!

15. dubna 2021 • 00:00

Tento zeleninový pokrm s vejci je oblíbený v mnoha zemích po celém světě. Shakshouka nebo šakšúka, jak se také někdy nazývá, se údajně rozšířila ze severní Afriky a velmi populární je v oblasti Blízkého východu, například v Izraeli a Libanonu. Šakšuku si můžete připravit k snídani, obědu i večeři. Základ je velmi jednoduchý, a proto ani náklady na přípravu nejsou nikterak vysoké. Při nákupu surovin se tak snadno vejdete do 50 Kč.

Co tedy je ta šakšuka? Do základní receptury patří rajčata, papriky a vejce. Velmi důležitou roli hraje také koření, jako je například koriandr, římský kmín, mletá paprika a chilli, ale i čerstvé bylinky, třeba petrželka nebo máta. Díky jednoduchosti tohoto vegetariánského pokrmu, který vám může vzdáleně připomínat tak trochu naše lečo, si lze základ receptu velmi snadno obohatit o další ingredience a doladit jej dle své chuti.

Dle sezónní dostupnosti můžete přidat třeba cuketu a mladý špenát nebo jako v našem receptu na šakšuku níže také jarní cibulku a mladý hrášek. Do hotového pokrmu se pak skvěle hodí balkánský sýr nebo feta, avokádo či olivy. Zkrátka si jej vylaďte, jak hrdlo ráčí. Avšak jednoduché jídlo si nejvíce vychutnáte s jednoduchou přílohou, proto šakšuku servírujte nejlépe s opečeným bílým pečivem a hustým bílým jogurtem.

Hrášková šakšuka

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3

Suroviny:

Zkuste také tyto obměny – jarní šakšuku s mrkví, rajčaty a cizrnou nebo zelenou šakšuku plnou brokolice a listové zeleniny!

Postup:

1. Cibulky pokrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na růžičky a ty pokrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a orestujte bílou část cibulek. Přidejte brokolici a hrášek. Restujte asi 5 minut a poté zalijte rajčaty z plechovky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí a duste dalších 5 minut.

2. Ve směsi na pánvi udělejte lžící tři důlky a do každého vyklepněte vejce. Opět přiklopte a nechte omáčku bublat, dokud bílky neztuhnou. Podávejte posypané zelenou částí cibulky.

Další skvělé recepty a inspiraci do vaší kuchyně najdete v dubnovém čísle časopisu F.O.O.D. Můžete ho zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE>>>.

Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: VDŠ, F.O.O.D.