Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Tento zeleninový pokrm s vejci je oblíbený v mnoha zemích po celém světě. Shakshouka nebo šakšúka, jak se také někdy nazývá, se údajně rozšířila ze severní Afriky a velmi populární je v oblasti Blízkého východu, například v Izraeli a Libanonu. Proto se jí někdy také říká arabské lečo. Šakšuku si můžete připravit k snídani, obědu i večeři. Základ je velmi jednoduchý, a proto ani náklady na přípravu nejsou nikterak vysoké.
Co tedy je ta šakšuka? Do základní receptury patří rajčata, papriky a vejce. Velmi důležitou roli hraje také koření, jako je například koriandr, římský kmín, mletá paprika a chilli, ale i čerstvé bylinky, třeba petrželka nebo máta. Díky jednoduchosti tohoto vegetariánského pokrmu si lze základ receptu velmi snadno obohatit o další ingredience a doladit jej dle své chuti.
Šakšuka tak trochu připomíná naše lečo>>>
Dle sezónní dostupnosti můžete do šakšuky přidat třeba cuketu a mladý špenát nebo jako v našem receptu na šakšuku níže také jarní cibulku a mladý hrášek. Do hotového pokrmu se pak skvěle hodí balkánský sýr nebo feta, avokádo či olivy. Zkrátka si jej vylaďte, jak hrdlo ráčí. Toto jednoduché jídlo si nejvíce vychutnáte s jednoduchou přílohou, proto šakšuku servírujte nejlépe s opečeným bílým pečivem a hustým bílým jogurtem.
Klasická šakšuka
Šakšuku si vychutnáte k snídani i večeři
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého chilli (nemusí být)
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 6 vajec
- mletý pepř
- sůl
- čerstvý koriandr a petrželka na posypání
Postup:
1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou papriku a cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte česnek a koření a dále restujte asi tři minuty, až koření začne vonět.
2. Do pánve přilijte konzervovaná rajčata, lehce je rozšťouchejte, osolte, opepřete a vařte, dokud se neodpaří přebytečná voda.
3. Lžící vytvořte ve směsi jamky, do každé vyklepněte vejce a dále vařte asi 8 minut, dokud bílky neztuhnou.
4. Hotovou šakšuku posypte koriandrem a petrželkou.
Hrášková šakšuka
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 3
Suroviny:
- 1 jarní cibulka
- 1 brokolice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 200 g povoleného mraženého hrášku
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- 3 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
1. Cibulky pokrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na růžičky a ty pokrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a orestujte bílou část cibulek. Přidejte brokolici a hrášek. Restujte asi 5 minut a poté zalijte rajčaty z plechovky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí a duste dalších 5 minut.
2. Ve směsi na pánvi udělejte lžící tři důlky a do každého vyklepněte vejce. Opět přiklopte a nechte omáčku bublat, dokud bílky neztuhnou. Podávejte posypané zelenou částí cibulky.
Zkuste také tyto obměny:
Jarní šakšuka s mrkví, rajčaty a cizrnou
Zelená šakšuka s brokolicí a listovou zeleninou
Jestli máte přebytek rajčat, udělejte z nich pečenáče!>>>