Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!

1. září 2023 • 12:00

Tento zeleninový pokrm s vejci je oblíbený v mnoha zemích po celém světě. Shakshouka nebo šakšúka, jak se také někdy nazývá, se údajně rozšířila ze severní Afriky a velmi populární je v oblasti Blízkého východu, například v Izraeli a Libanonu. Proto se jí někdy také říká arabské lečo. Šakšuku si můžete připravit k snídani, obědu i večeři. Základ je velmi jednoduchý, a proto ani náklady na přípravu nejsou nikterak vysoké. 

Co tedy je ta šakšuka? Do základní receptury patří rajčata, papriky a vejce. Velmi důležitou roli hraje také koření, jako je například koriandr, římský kmín, mletá paprika a chilli, ale i čerstvé bylinky, třeba petrželka nebo máta. Díky jednoduchosti tohoto vegetariánského pokrmu si lze základ receptu velmi snadno obohatit o další ingredience a doladit jej dle své chuti.

Šakšuka tak trochu připomíná naše lečo>>>

Video se připravuje ...

Dle sezónní dostupnosti můžete do šakšuky přidat třeba cuketu a mladý špenát nebo jako v našem receptu na šakšuku níže také jarní cibulku a mladý hrášek. Do hotového pokrmu se pak skvěle hodí balkánský sýr nebo feta, avokádo či olivy. Zkrátka si jej vylaďte, jak hrdlo ráčí. Toto jednoduché jídlo si nejvíce vychutnáte s jednoduchou přílohou, proto šakšuku servírujte nejlépe s opečeným bílým pečivem a hustým bílým jogurtem.

Klasická šakšuka

Šakšuku si vychutnáte k snídani i večeři Šakšuku si vychutnáte k snídani i večeři • Autor: iStock

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého chilli (nemusí být)
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 6 vajec
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvý koriandr a petrželka na posypání

Postup:

1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou papriku a cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte česnek a koření a dále restujte asi tři minuty, až koření začne vonět.

2. Do pánve přilijte konzervovaná rajčata, lehce je rozšťouchejte, osolte, opepřete a vařte, dokud se neodpaří přebytečná voda. 

3. Lžící vytvořte ve směsi jamky, do každé vyklepněte vejce a dále vařte asi 8 minut, dokud bílky neztuhnou.

4. Hotovou šakšuku posypte koriandrem a petrželkou.

Hrášková šakšuka

Hrášková šakšuka Hrášková šakšuka • Autor: F.O.O.D.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3

Suroviny:

Postup:

1. Cibulky pokrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na růžičky a ty pokrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a orestujte bílou část cibulek. Přidejte brokolici a hrášek. Restujte asi 5 minut a poté zalijte rajčaty z plechovky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí a duste dalších 5 minut.

2. Ve směsi na pánvi udělejte lžící tři důlky a do každého vyklepněte vejce. Opět přiklopte a nechte omáčku bublat, dokud bílky neztuhnou. Podávejte posypané zelenou částí cibulky.

Zkuste také tyto obměny:

Šakšuka v paprikách

Jarní šakšuka s mrkví, rajčaty a cizrnou

Zelená šakšuka s brokolicí a listovou zeleninou

Video se připravuje ...

Autor: red