Palačinky na plechu jsou hitem internetu: Připravíte je téměř bez práce a vždy se povedou
Pokud také potřebujete nakrmit dav lidí nebo jen zkrátka nechcete hodinu stát v kuchyni a péct na pánvi palačinky pro všechny ostatní, abyste si pak mohli dát tu poslední ze zbylého těsta, udělejte si to jednodušší. Zkuste upéct palačinky na plechu v troubě! Jsou krásně měkké, lehké, nadýchané a oproti klasickým palačinkám připravené za zlomek času i úsilí.
Palačinky milují děti i dospělí. A přestože jejich příprava není nijak náročná, potřebujete na ni mít čas. Obzvlášť když potřebujete udělat palačinek hodně. Proč si to tedy neusnadnit? Zapomeňte na dlouhé smažení a obracení těsta na pánvi. Při přípravě palačinek v troubě se vše dělá prakticky samo.
Pokud si přesto chcete připravit klasické palačinky, zkuste tyto, které se nepotrhají>>>
Přestože se jim říká palačinky na plechu, připomínají svou konzistencí po upečení spíš lívance nebo koláč. Nejsou tak tenké, zato chutnají skvěle a nemusíte se bát, že se vám těsto potrhá. Stačí ho po upečení nakrájet a dochutit tak, jak to máte rádi u klasických palačinek smažených na pánvi.
Aby se vám povedly
To, co dělá palačinky tak úžasnými, je jejich lehkost a nadýchanost. Toho lze dosáhnout i na plechu, pokud zvolíte správné ingredience a postup:
Prvním krokem je dostatečně vyhřátá trouba. Teplota v ní by měla být vyšší, asi 200 °C (u horkovzdušné trouby 180 °C), aby se těsto upeklo relativně rychle a nebylo vysušené.
Aby bylo těsto hezky nadýchané, přidává se do něj kromě prášku do pečiva ještě kukuřičný škrob. Případně můžete ještě místo přidání celých vajec vyšlehat bílky zvlášť a přimíchat je na závěr do těsta.
Do těsta se přidává také máslo, díky kterému jsou palačinky chutnější. A máslem můžete upečenou palačinku potřít i těsně před dopečením, aby byla ještě chutnější.
Těsto lze také ještě před vložením do trouby posypat podobně jako koláč. Například sušeným ovocem, čerstvými borůvkami, malinami nebo nakrájenými jahodami či banány, hoblinkami čokolády, nasekanými ořechy, kokosem...
Recept na palačinky na plechu
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 75 g kukuřičného škrobu
- 4 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mořské soli
- 2 velká vejce
- 500 ml podmáslí nebo mléka
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
- 8 lžic rozpuštěného másla (5 do těsta a 3 na potření)
Postup:
1. V jedné míse smíchejte mouku, cukr, škrob, prášek do pečiva a sůl.
2. V další míse vyšlehejte vejce s podmáslím (mlékem), vanilkovým extraktem a 5 lžícemi rozpuštěného másla.
3. K vaječné směsi přisypejte moučnou směs a metličkou vše rychle promíchejte. Dejte pozor, abyste těsto nepřemíchali, bylo by pak gumové a tuhé. Nevadí, když v těstu zůstanou malé hrudky.
4. Těsto nalijte na plech vyložený papírem na pečení a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy. Máte-li chuť, můžete těsto posypat například ovocem.
5. Plech s těstem dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 5-7 minut. Jakmile je těsto pružné na dotek, potřete ho svrchu zbylým rozpuštěným máslem, přepněte troubu na grilování, plech umístěte do horní části trouby a pečte ještě asi minutu, dokud povrch nezačne karamelizovat a mít zlatohnědou barvu.
6. Plech vyndejte z trouby, těsto nakrájejte na porce a podávejte.
Čím palačinky na plechu dochutit?
Palačinky pečené na plechu po nakrájení podávejte stejným způsobem jako klasické palačinky. Můžete je:
- potřít svou oblíbenou marmeládou
- přelít medem a poprášit moučkovým cukrem
- ozdobit čerstvým ovocem a šlehačkou
- ozdobit čokoládovou nebo karamelovou omáčkou
- přelít rozvařeným ovocem s cukrem
- ozdobit karamelizovaným ovocem
- přelít je javorovým sirupem a případně podávat s míchanými vejci a slaninou
Výborné budou i se slaným karamelem>>>