Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!

22. října 2023 • 00:00

Karamel je v poslední době v kurzu. Nejvíce frčí ve slané verzi, ale abyste ji mohli připravit, musíte mít v malíčku samotný základ. Poradíme vám, jak roztavit cukr tak, aby měl nádherně medovou barvu a hladkou konzistenci bez hrudek.

Protřepat, nemíchat!

Pro někoho může být příprava karamelu skutečně taková malá kuchyňská „bondovka“, ale v zásadě nejde o nic složitého. Působením tepla dojde ke karamelizaci, obyčejný bílý cukr se rozpustí, získá zlatavě hnědou barvu a intenzivnější nasládlou chuť. Zda míchat, nebo ne, to je otázka postupu, ale bez míchání se vám karamel snáz podaří a nevzniknou hrudky. Je ovšem potřeba cukr na začátku pokropit vodou. Jak přesně, to se dozvíte níže v receptu.

Takto se připravuje slaný karamel>>>

Video se připravuje ...

Tvrdý, nebo tekutý?

Hotový karamel můžete ještě horký vylít na máslem vymazaný pečicí papír, po ztuhnutí nalámat na „střepy“ a s nimi pak zdobit poháry či dorty. Druhou oblíbenou možností je, že do horkého karamelu přidáte smetanu, za stálého míchání a zahřívání necháte spojit a získáte karamelový sirup. No a nejoblíbenější verzí je karamelová omáčka. Na tu potřebujete kromě smetany ještě máslo.

Sůl nad zlato?

Hitem všech hipsterských kaváren, bister, zmrzlináren i výrobců potravin v posledních dvou letech je karamel slaný. Sůl dá karamelu zajímavý akcent a dotáhne výsledek k dokonalosti. Při přípravě slaného karamelu postupujte stejně jako při přípravě klasické verze, ale v posledním kroku přidejte buď slané máslo, anebo vločkovou sůl. Ta je lepší, protože dodá hladké omáčce lehkou křupavost.

Karamelovou polevu zvládnete raz dva

Dostali jste z toho všeho sladkého čtení na karamel chuť? Připravte si karamelovou omáčku:

Suroviny:

  • 200 g cukru krupice
  • trochu vody
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 90 g másla

Postup:

1. Cukr nasypte na pánev nebo do hrnce se silným dnem, pomocí vařečky jej rovnoměrně rozprostřete a pokropte vodou tak, aby byl všechen mokrý, ale „neplaval“. Na mírném ohni nechte cukr rozpustit. Do procesu nijak nezasahujte, nemíchejte, není to potřeba.

2. Postupně se cukr s vodou spojí do hustého čirého sirupu, který bude krásně probublávat. Nejdřív ve větších bublinách, ty se pak následně začnou zmenšovat, až zmizí úplně a rozvařený cukr začne zlátnout. V tu chvílí karamel odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Jde to ze začátku hůř, ale postupně se hustý sirup s máslem spojí.

3. Do máslového karamelu přilijte smetanu a dejte znova zahřát. Míchejte, dokud nevznikne hladká jemná omáčka. Pak odstavte a dle chuti můžete přidat i vločkovou sůl.

Jak na domácí karamel? Tohle (ne)dělejte a bude perfektní:


1. Nenahrazujte bílý cukr třtinovým, medem nebo jakýmkoliv sirupem. Nefungovalo by to.

2. Nenechávejte cukr zhnědnout moc. Chutnal by pak spáleně. Správná barva je zlatavě medová.

3. Nešetřete na tučnosti smetany. V tomto případě platí, že více je více. S nejtučnější verzí budete mít nejlepší výsledek.

4. Nepouštějte k této práci děti. Karamel je v určité chvíli zahřátý na vysokou teplotu a mohl by je popálit. Sami buďte také opatrní.

5. Neodcházejte od sporáku. Celá příprava trvá zhruba 15 minut, což není tak moc. Ale některé kroky se mění rychle, proto je potřeba být ve střehu.

 

Autor: red