Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Zatímco v roli britské panovnice ztělesňovala nedávno zesnulá královna Alžběta II. zažitou tradici a ani ve svém jídelníčku si nepotrpěla na změny, zdá se, že pokud jde o míchaná vejce, nebála se trochu experimentovat. Seznamte se s jejím receptem, který prý milovala.
Královna Alžběta II. neměla, pokud jde o jídlo, žádné přehnané požadavky. Stravovala se velmi skromně a zdravě a v jídle byla dost konzervativní. Léta se držela stejných jídel, která si dávala stále dokola. A také se nepřejídala, stačily jí jen malé porce. Nejvíc milovala ryby, mango, jahodový džem a čajové pečivo, které si dávala každé ráno ještě před snídaní, jako správná Angličanka samozřejmě spolu s šálkem horkého čaje Earl Grey nebo Darjeeling s trochou mléka.
Angličanka jako každá jiná
Snídaně královny Alžběty II. byla jednoduchá a kromě čerstvého ovoce, které jedla výhradně příborem, jak se na královnu sluší, si často dávala cereálie. Ovšem nic speciálního a už vůbec ne z misky poseté drahokamy za miliony liber, jak si někteří možná představují. Na stole měla, podobně jako spousta „obyčejných“ lidí, kartonovou krabici svých oblíbených lupínků britské značky Special K a sypala si je přímo z krabice do obyčejné misky.
Míchaná vejce podle královny
Královna občas s chutí posnídala i míchaná vajíčka, která jí byla ušita přesně na míru. Nechávala si je totiž dochutit dvěma nepříliš obvyklými ingrediencemi – citronem a muškátovým oříškem. Přestože to na první pohled může vypadat zvláštně, výsledek je prý překvapivě chutný.
Když tedy královna chtěla k snídani jídlo plné bílkovin, její kuchař vzal tři bio vejce a důkladně je prošlehal se lžící mléka. To proto, aby vejce zůstala nadýchaná a netvořila velké hrudky. Směs pak nalil do teplé pánve, ve které rozehřál lžíci másla, a na mírném ohni nechal vejce za průběžného míchání ztuhnout. Těsně před úplným ztuhnutím vajec přidal asi 1 lžičku nastrouhané citronové kůry a špetku muškátového oříšku. Hotová vajíčka pak posypal čerstvě mletým pepřem a pažitkou a ihned je naservíroval Jejímu Veličenstvu.
Co dalšího jedla královna přes den?
I další jídla Alžběty II. byla celkem skromná a dá se říct, že i dietní. K obědu mívala většinou rybu s přílohou v podobě dušené zeleniny. Odpoledne posvačila malé sušenky nebo sendviče. Večeře pak byla dost podobná obědu. Buď maso v jednoduché úpravě, nebo opět ryba, například losos, kterého královna obzvlášť milovala. Jako dezert si ráda dávala bílé broskve pěstované ve sklenících na hradě Windsor.