Sedm nejlepších marinád na maso. Která to vyhraje na vašem grilu?

  • 5. června 2021 • 00:00

    K teplým večerům grilování prostě patří, ať už jde o ryby, kuřecí maso, hovězí, nebo o obyčejné špekáčky. Co má ale člověk pořád vymýšlet, aby se s chutěmi neopakoval a také mohl překvapit hosty? Nemusíte dlouze dumat nad nejrůznějšími druhy masa, které byste mohli hodit na gril. Stačí znát pouze dostatek chutných marinád, do kterých maso naložíte. Je libo pivní, švestkovou, nebo sweet chilli? Prolistujte se naším článkem a vyberte si tu nejlepší marinádu pro svůj grilovací zážitek.

    video

  • Brazilská marináda

    Brazilská marináda Brazilská marináda • Autor: istock

    Tato marináda je vhodná hlavně na kotlety. Dodá masu chuť Jižní Ameriky a vy si tak budete moct dopřát exotickou radost z jídla. Co takhle udělat si latinsko-americké grilování a po výborné kotletě si dát lahodnou Margaritu nebo třeba ostřejší tequillu? 

    Budete potřebovat:

    • 3 polévkové lžíce kečupu (ideálně domácího)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 malou cibuli
    • 2 kávové lžičky červeného pepře
    • špetku drceného chilli
    • 2 kávové lžičky hnědého cukru
    • 1 lžíci citronové šťávy nebo balsamikového octa
    • sůl

    Postup:

    Smícháme pivo, kečup a citronovou šťávu. Česnek rozmačkáme, cibuli nakrájíme a oboje přimícháme do tekuté směsi. Následně přidáme zbytek ingrediencí, vše důkladně promícháme a ochucujeme dle naší chuti. Kotlety do směsi naložíme přes noc.

  • Bylinko-octová marináda

    Bylinko-octová marináda Bylinko-octová marináda • Autor: istock

    Tato marináda se hodí hlavně na bílé maso a podtrhne jeho jemnou chuť. Pak už pouze stačí dát si k jídlu skleničku dobrého bílého vína a o příjemný večer plný explozí chutí je postaráno.

    Budete potřebovat: 

    • 200 ml octa
    • 150 ml oleje, nejlépe olivového
    • 1 lžíci sekaných kapary
    • 1 lžíci sekané cibulky 
    • petrželovou nať
    • bazalku, kerblík, estragon a pažitku
    • pepř, sůl

    Postup:

    Slijte dohromady ocet a olej. Najemno nakrájejte petrželovou nať, kapary, cibulku, bazalku, kerblík, estragon a pažitku. Vše přimíchejte do oleje s octem a dochuťte dle potřeby. Maso do této marinády naložte na pár hodin.

  • Sweet chilli marináda

    Sweet chilli marináda Sweet chilli marináda • Autor: istock

    Pokud máte rádi pálivá sladká jídla, tak pro vás bude kuřecí maso naložené ve sweet chilli omáčce to pravé ořechové. Jemná chuť medu mísící se s ostrým chilli zaujme nejednoho strávníka.

    Budete potřebovat: 

    • 200 ml oleje
    • 1 lžičku šalvěje
    • 2 lžičky chilli
    • 1/2 lžičky pepře
    • trochu skořice
    • 2 protlaky (rajčatová pyré)
    • 2 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce medu
    • 5 polévkových lžic sójové omáčky
    • 1 polévkovou lžíci worcestru
    • větvičku tymiánu, rozmarýnu a majoránky

    Postup:

    Do oleje vmícháme šalvěj, chilli, pepř a skořici.  V druhé misce smícháme protlak, prolisovaný česnek, med, sójovou omáčku, worcestrovku a rozdrolíme bylinky. Obě směsi smícháme dohromady a maso do ní naložíme alespoň na 4 hodiny.

     


  • Francouzská marináda

    Francouzská marináda Francouzská marináda • Autor: istock

    Tato marináda je ideální na ryby nebo kuřecí maso. Marináda má jemnou chuť a hodí se na grilování během teplých letních večerů.

    Budete potřebovat:

    • 200 ml bílého vína
    • 1 chilli papričku
    • čerstvou bazalku
    • 1/2 lžičky dijonské hořčice
    • 1 lžíci olivového oleje

    Postup:

    Chilli papričku a bazalku nakrájíme na drobné kousíčky. V misce rozmícháme olivový olej a dijonskou hořčici a přilijeme víno. Vše smícháme dohromady a maso naložíme alespoň na pár hodin.

  • Pikantní marináda

    Pikantní marináda Pikantní marináda • Autor: istock

    Jestli se nebojíte ostřejších chutí, tak vám tato marináda přijde rozhodně vhod. Hodí se na pořádné steaky.

    Budete potřebovat:

    • 4 lžíce oleje
    • citronovou šťávu
    • petrželovou nať, bazalku, kopr a oregano
    • 3 chilli papričky
    • 3 stroužky česneku
    • bílý pepř
    • případně bílý jogurt

    Postup:

    Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme. Maso do této marinády nakládáme alespoň na pár hodin, ale ideálně přes noc.

  • Pivní marináda

    Pivní marináda Pivní marináda • Autor: istock

    Do pivní marinády můžete naložit v podstatě cokoliv. Pokud si chcete užít opravdu trampské grilování, zkuste špekáčky naložené v pivní marinádě. Zaručeně si pochutnáte!

    Budete potřebovat:

    • 4 lžíce světlého piva
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíci sójové omáčky
    • 1 lžičku chilli papriky
    • 1 lžičku plnotučné hořčice
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 cibuli
    • několik kapek tabasca

    Postup:

    Smícháme chilli, cukr, sůl, zalijeme pivem, olejem a sójovou omáčkou, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, hořčici a tabasco a maso nebo buřty přes noc naložíme do marinády.


  • Švestková pikantní marináda

    Švestková marináda Švestková marináda • Autor: istock

    Švestková marináda se hodí na vepřové maso, ale i na kachní prsa. Použít můžete buď čerstvé švestky, anebo povidla. 

    Budete potřebovat:

    • 12 švestek, nebo povidla
    • 1 hrnek pomerančové šťávy
    • 1 pálivou papričku
    • 1/2 hrnku pomerančové marmelády

    Postup:

    Pokud máme čerstvé švestky, nakrájíme je najemno. Papričku rozdrtíme. Vše dáme do hrnce, přidáme pomerančovou šťávu a marmeládu a vaříme pozvolna asi půl hodiny. Marinádou maso potíráme během grilování.



Autor: TR