Jak dlouho vydrží maso v lednici? Nejcitlivější je mleté, choulostivá je i drůbež

  • 17. srpna 2017 • 21:48

    V pátek nakoupíme na víkend, někdy dokonce už ve čtvrtek, abychom páteční večer měli volný. Do neděle to jsou ale tři dny. Jaké maso vybrat, aby vydrželo, případně, jak ho zpracovat? 

  • Drůbež

    Chlazené kuřecí, kachní, krůtí a další drůbeží maso podléhá zkáze nejrychleji. Je opravdu háklivé na změny teplot a světlo. Nejlepší je ho proto domů donést v chladicí tašce. V lednici vám pak v syrovém stavu vydrží jen den až dva. Skladovat byste ho měli při maximální teplotě od dvou do čtyř stupňů Celsia.

    Nejvhodnější je proto uložit ho hned na první poličku nad šuplíkem na zeleninu. Právě tam je totiž teplota nejnižší. A udělejte to hned, jak ho přinesete z obchodu domů. Pokud není dobře zabalené, dejte ho do nějaké uzavíratelné nádoby. Po manipulaci s ním si pak důkladně umyjte ruce, předejdete tak kontaminaci dalších potravin nebezpečnými bakteriemi.

    Autor: iStock"


    Zmrazené drůbeží maso vydrží v mrazničce až rok. Záleží ale na druhu masa a jeho zpracování. Například celé, neporcované kuře můžete uchovávat až dvanáct měsíců, porcované části pak přibližně měsíců šest. Nezapomeňte ale, že maso musí být správně zabalené, aby se předešlo poškození povrchu, zachovaly se všechny živiny a nedošlo k jeho vymrzání. Drůbež také nikdy opakovaně nerozmrazujte a znovu nezamrazujte, došlo by tak k znehodnocení masa.

  • Mleté maso

    Mělněné maso je na tom s trvanlivostí podobně. I to byste měli zpracovat nejpozději do dvou dnů od jeho nákupu. Teplota skladování by ale na rozdíl od drůbežího neměla přesáhnout dva stupně Celsia. Ideální je proto spotřebovat ho ještě ten samý den. Pokud ovšem vaše lednice není vybavena takzvanou "nulovou" zónou. Tedy místem, kde se teplota pohybuje na bodu mrazu. Bylo totiž prokázáno, že právě při této teplotě se trvanlivost potravin prodlužuje.

    Autor: iStock"


    V mrazničce vám pak mleté vydrží tři až šest měsíců. Záleží na obsahu tuku. Čím tučnější je, tím kratší dobu ho tam nechávejte. Předpokladem je i teplota nižší než osmnáct stupňů Celsia.

  • Vepřové a hovězí maso

    Hovězí maso může v létě v lednici zůstat až pět dnů. Pokud je ovšem skutečně čerstvé. A v zimě dokonce až osm. U telecího je doba skladování kratší. V letním období ho zpracujte nejpozději do dvou dnů, v zimě pak do čtyř. To samé platí pro vepřové.

    Autor: iStock"


    V mrazničce pak telecí a hovězí maso vydrží až rok, vepřové zhruba osm měsíců. Záleží ale také na tom, zda jde o bůček či krkovici. Všeobecně platí, že čím víc tuku maso obsahuje, tím se doba vhodná pro pobyt v mrazáku snižuje. Nejtučnější kousky proto neskladujte déle než dva až tři měsíce. A nezapomeňte, že čerstvé maso je třeba zamrazit nejpozději do dvou dnů od koupi.

  • Ryby a mořské plody

    Ryby jsou na skladování ještě náročnější. Jejich maso totiž obsahuje velké množství bílkovin, a proto se rychle kazí. Navíc většina "čerstvých" ryb prodávaných v České republice byla zamrazena už na moři a následně rozmrazena. Nikdy je proto nemějte v lednici déle než jeden den.

    Mořské ryby si nejlépe zachovávají čerstvost při minus jednom až plus dvou stupních Celsia. Ty sladkovodní snesou teplotu až pět stupňů Celsia. Rybám také svědčí již zmiňovaná nulová zóna. Neztrácejí v ní svou chuť jako v mrazáku a na zpracování si klidně počkají i dva dny.

    Jak skladovat vajíčka v lednici, se dozvíte ZDE.

    Autor: iStock"


    Zmrazené mořské ryby vydrží až rok, ty sladkovodní však maximálně čtyři měsíce. Po delší době jejich maso po rozmrazení ztrácí chuť a získává "blátivou" konzistenci. Velkou pozornost je třeba věnovat i skladování mořských plodů. Ty rychle podléhají zkáze.

    Náš tip:

    Pokud máte v rodině rybáře a chcete zamrazit čerstvý úlovek, ponořte ho do studené vody a tu nechte na povrchu zmrznout. A zopakujte to několikrát, aby se na povrchu vytvořila ledová krusta. Ryby si uchovají svou čerstvost a skvělou chuť. Led jemné rybí maso navíc chrání a při rozmrazování rychle praskne, takže jsou rychle připravené ke kuchyňské úpravě.

Autor: Redakce