7 základních chyb, které děláme při přípravě masa

24. září 2018 • 23:30

Vaření není jen o samotném kuchařském umu dochutit dokonale každý pokrm, je potřeba znát také několik základních pravidel. Krájíte maso a zeleninu na tomtéž prkénku nebo necháváte zmrzlé maso ležet na kuchyňské lince celý den, dokud nepovolí? Tyhle věci už příště nedělejte.

Krájení masa i zeleniny na stejném prkénku

Krájíte všechno na jednom oblíbeném kuchyňském prkénku? Příště už to nedělejte. Špatně omyté kousky syrového masa mohou být živnou půdou pro nežádoucí mikroorganismy, které by pak mohly kontaminovat syrovou zeleninu nebo pečivo. Nejlepší je používat jiné prkénko na krájení masa, ryb a jiné na krájení potravin, které neprocházejí tepelnou úpravou. Jste-li na chalupě, kde máte omezené množství nádobí, začněte krájet nejprve zeleninu a až na konec se pusťte do přípravy masa. Prkénko, na kterém krájíte maso a ryby také pravidelně dezinfikujte alespoň obyčejným octem.

Rozmrazování masa v pokojové teplotě

Necháváte rychle rozmrazit maso v horké vodě nebo vyndáte z mrazáku maso zabalené v sáčku před odchodem do práce a necháváte ho na kuchyňské lince "povolit", dokud se večer nevrátíte domů? Zmrazené potraviny jsou chráněny nízkou teplotou, stoupne-li ale teplota nad 4 °C, mohou se bakterie, které byly přítomné již před zmrazením, začít množit. Pokud tedy necháváte maso ležet celý den v pokojové teplotě, jeho vnější vrstvy se pomalu ohřívají na rozmezí teplot, kde se bakterie intenzivně množí.

Rozmrazujte maso ve studené vodě, kterou každých 30 minut vyměníte, nebo ho nechte pomalu odtávat 24 hodin v lednici. Při pomalém rozmrazování se také většina odtávající vody vrátí zpátky do buněk masa, nevyteče z něj a maso nebude tolik vysušené. Pokud se rozhodnete rozmrazit maso pomocí mikrovlnné trouby, mějte na paměti, že v některých částech započne proces vaření, a maso tak ihned tepelně upravte a spotřebujte.

Maso v mrazáku necháváte příliš dlouho

Tuk obsažený v mase žlukne i při mrazírenských teplotách, i když mnohem pomaleji. Méně tučné maso a ryby, jako jsou třeba drůbež, králičí maso nebo treska, vydrží v mrazáku v té nejlepší kondici zhruba půl roku. Tučnější druhy, jako jsou hovězí, vepřové, losos nebo kapr spotřebujte ideálně do tří měsíců.

Pečení masa rovnou z lednice

Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso, nebo ryby, nikdy byste neměli tepelně upravovat maso rovnou z ledničky. Než se ledové maso z lednice propeče ve středu, jeho povrch se zbytečně vysuší a příliš si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout v pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.

Skladování masa v lednici déle než dva dny

Nevakuované mleté maso, drůbež, ryby a většinu mořských plodů byste měli v lednici chladit po dobu nejvýše dvou dnů. Maso, jako jsou steaky a kotlety (hovězí, telecí, jehněčí i vepřové), může sice zůstat v ledničce až po dobu pěti dnů, ale jen v případě, že je opravdu čerstvé. Pokud jste si ale jisti, že ho nebudete připravovat hned, je nejlepší, abyste ho zmrazili. Jednou rozmrazené maso dlouho neskladujte ani znovu nezamrazujte, snažte se ho zpracovat hned.

Balení masa ledabyle nebo do špatných obalů

Až si příště přinesete maso od řezníka nebo ze supermarketu, nedávejte ho do mrazáku tak, jak jste ho koupili, nebo v tenkých či potrhaných igelitových sáčcích. Maso zabalte do kuchyňské fólie a zavřete do igelitového sáčku určeného k mrazení potravin. Zabráníte tak spálení mrazem i přebírání okolních pachů.

Upečené maso nenecháte odpočinout

Pokud se pustíte do právě upečeného steaku hned po vyndání z pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy do právě upečeného masa zakrojíte, všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

Hotové maso nechte odpočívat zakryté alobalem při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), aby mělo dostatek času rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa, než byste čekali.

Nová pravidla můžete rovnou vyzkoušet. Inspirujte se některým masovým receptem ZDE >>>

Autor: Redakce, Karolína Fourová