Jak vybrat kvalitní maso? Všimněte si barvy i práce řezníka

17. srpna 2017 • 09:18

Někdy člověk koupí maso, se kterým nic moc nedělá, přesto si všichni u oběda pochutnají. Jindy maso nejde osmahnout, teče z něj voda nebo je staré a tvrdé. Jak vybrat chutné maso? 

A za skleněnou vitrínou nevystavuje kousky, které volají po kontejneru. Váš řezník má rád svoji práci, má rád maso a rád vás vidí. A když nevíte a zeptáte se, on ví. Že to zní nereálně? Možná jen trochu. Žijeme v době, kdy máme možnost volby.

Nemusíme nakupovat v obchodě, kde prodavačka sahá na zboží holou rukou a pak s ní odpočítává peníze, nemusíme kupovat věci, které se nám nelíbí a hlavně nám nevoní. Stačí popojít o kus dál a všechno může být jinak. Vaše rodina je to nejcennější, co máte, udělejte jí tu malou službu a servírujte jí poctivé suroviny.

Autor: iStock"

Jak vybírat

Nákres zvířete rozděleného na jednotlivé porce a jejich názvy jsou pro vás záhadou? Oponka, husička, květová špička, to zní opravdu tajemně. Ale vše je jen z masa a kostí a skončí to na talíři. Každý kus masa obsahuje tři důležité součásti: svalová vlákna, tuk a vazivo. To vše v různém poměru, podle určité části masa, ale všechno je logicky provázané a propletené.

Některé části obsahují více tuku, jindy je maso prorostlé blánami nebo klihovité. Takový kousek vyžaduje delší tepelné zpracování. Svíčková, panenka nebo roštěná, to jsou masa, kterým dlouhé tepelné zpracování naopak uškodí. Křehkost a šťávu zachráníte rychlou úpravou.

Autor: iStock"

Máte rádi klasickou kuchyni? Tady najdete recepty na klasické guláše, buřtguláš i segedín

Pozor na stáří zvířete

O kvalitě masa rozhoduje i stáří zvířete. Čím je starší, tím hůř se klihovité části rozpouští. Takové maso odhalíte u řezníka podle barvy. Žlutý tuk, který vypadá téměř jako vosk, vypovídá o tom, že byste dušením strávila víkend, a výsledek bude stejně marný. Na tepelnou úpravu má vliv také doba zrání masa. Pokud hovězí nebo zvěřina neprojde několik týdnů zráním, zůstane tuhé při všech tepelných úpravách. Také v tomto případě se svého řezníka ptejte, ptejte, ptejte.

Autor: iStock"

Autor: Redakce