Droby jako delikatesa! S našimi recepty si jistě pochutnáte

  • 28. května 2021 • 00:00

    Mnohými milované, ale často i zatracované, takové jsou pokrmy z vnitřností zvířat souhrnně označované jako droby. Pravdou však je, že při správném kuchyňském zpracování, i přes to, že jsou považovány spíše za vedlejší produkt při zpracování masa, si na nich můžeme skutečně pochutnat.

    Mezi běžně konzumované vnitřnosti patří játra, srdce, ledvinky nebo třeba plíce. Pod pojmem drůbky však nalezneme v nabídce i „méně hodnotné“ části, které byly při bourání masa odstraněny, jako jsou například kuřecí krky či vepřové ocásky, na kterých si k obědu obzvlášť často, jako na lahodné pečínce, pochutnáme. A že bychom jedli něco podřadného, o tom nemůže být ani řeč. Vždyť co třeba takový kaviár? V mnoha zemích je vyhledávaným a vysoce ceněným produktem, o kterém nikdo ani nezapochybuje. Na jakých dalších delikatesách si tedy můžeme vlastně pochutnat? Prolistujte si náš článek a jistě si minimálně jeden recept vyberete.

  • Játrová omáčka

    Video se připravuje ...

    drůbežích drobů patří mezi nejoblíbenější pochoutku játra. Jsou snadná na přípravu a mají velmi jemnou chuť, která skvěle ladí s mnoha bylinkami. Jedna z nejvíce pasujících bylin je tymián, kterým jsou ovoněna i ve výtečném receptu na játrovou omáčku. Tu můžete doplnit rýží či těstovinami. Jako předkrm či skvělou svačinku si jistě vychutnáte také delikátní domácí paštiku z kachních jater.

    Omáčku z jater si můžete vychutnat s rýží, těstovinami i knedlíky Omáčku z jater si můžete vychutnat s rýží, těstovinami i knedlíky • Autor: iStock

  • Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

    vepřových drobů si tradičně rádi pochutnáme zejména při domácí zabíjačce na mozečku či jazyku. V kuchyni jsou však často neprávem opomíjenou surovinou také např. vepřové ocásky, jejichž nízká cena je až neúměrná k chuti, kterou tento lahodný kousek vepřového nabízí. Dopřát si je můžete například při nedělním obědě v podobě pečínky s kořenovou zeleninou. Z uzených vepřových ocásků si ale lze uvařit také výbornou česnečku.  

    Na pečeni z vepřových ocásků si  jistě pochutnáte Na pečeni z vepřových ocásků si jistě pochutnáte • Autor: iStock

     

  • Guláš z hovězího srdce

    Gulášek z hovězích srdcí je skvělou obměnou tradiční verze s masem Gulášek z hovězích srdcí je skvělou obměnou tradiční verze s masem • Autor: iStock

    Do hovězích drobů vhodných ke kuchyňskému zpracování patří i srdce, ze kterého můžeme připravit kromě mnoha druhů omáček také skvělý guláš. A i když si na něj budete muset počkat o chvilku déle, jelikož srdce vyžaduje časově náročnější tepelnou úpravu, až jej ochutnáte – provoněný uzeným špekem a česnekem, jistě si najde místo i ve vašem receptáři.

    Pokud chcete hovězí zužitkovat opravdu do poslední kosti, nevynechejte pořádný vývar, který se hodí mít do zásoby >>>

  • Telecí líčka na víně

    Dušená líčka na víně se vám rozplynou na jazyku Dušená líčka na víně se vám rozplynou na jazyku • Autor: iStock

    telecích drobů patří k těm nejčastěji zpracovávaným dršťky, ze kterých můžeme kromě dobře známé dršťkové polévky připravit mnoho dalších skvělých jídel, jako jsou např. pekelné dršťky či dršťky obalované. Avšak ještě donedávna neprávem opomíjenou delikatesou byla líčka. V obchodech je sice povětšinou nutné si je předem objednat, ale věřte, že až je ochutnáte v podobě líček na víně, velmi rádi si nějaký ten den navíc počkáte.

    Pokud vnitřnostem neholdujete, ale přesto máte rádi dršťkovou polévku, zkuste ji připravit z hlívy >>>

  • Polévka Halászlé

    Rybí polévka nejen zasytí, ale také dodá mnoho potřebných vitamínů Rybí polévka nejen zasytí, ale také dodá mnoho potřebných vitamínů • Autor: iStock

    Rybí droby nejčastěji využijeme do lahodného vývaru, který je základem mnoha skvělých rybích polévek. Celou rybu od hlavy až po ocas zpracujeme také do vynikající maďarské rybí polévky Halászlé, která je plná čerstvé letní zeleniny v podobě paprik, rajčat a cibule. Do polévky se však často přidávají také brambory a těstoviny, podává se s čerstvým pečivem, a jedná se tak o opravdu sytou polévku, která hravě nahradí hladní chod.    

Autor: VDŠ