Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Ať už jim přezdíváte ražniči nebo špízy, jde o oblíbenou lahůdku, které jen tak někdo neodolá! Na přípravu můžete zvolit vepřovou plec, kýtu nebo klidně kuřecí prsa. V kombinaci s pečenou cibulí, cuketou, paprikou, ovoněné anglickou slaninou si tuhle dobrotu zamilujete od prvního sousta!
Omrzel vás klasický přírodní řízek nebo pečené plátky v troubě? Připravte si dokonalé jednoduché a pestré špízy se zeleninou a lahodnou opečenou slaninou.
Příprava: 60 minut
Ražniči recept
Suroviny:
- 3 velké cibule
- 2 cukety
- sůl a pepř
- 3 papriky
- grilovací koření nebo ďábelské
- 600 g vepřové plece nebo kýty, kuřecího nebo krůtího masa
- 6 špekáčků
- 200 g moravské nebo anglické slaniny
- 5–8 ks dlouhých špejlí s hrotem 30 cm
- olej
- pečicí papír
Postup:
1. Maso pokrájíme na plátky a ty pak ještě na zhruba stejné kousky, stejně tak budeme krájet špekáčky, papriku, cuketu, cibuli a slaninu. Maso osolíme a opepříme. Na celou délku špejle (kousek necháme z obou stran prázdný, abychom mohli špízy dobře otáčet a nepopálili se) napichujeme střídavě všechny suroviny.
2. Plné špejle klademe na nízký plech vyložený pečicím papírem, pokapeme po celé délce olejem, posypeme kořením a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů ze všech stran dozlatova. Během pečení otáčíme dle potřeby.
3. Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem a chlazeným pivem.
4. Podávat můžeme také s tatarkou, kečupem, zeleninovým čatní nebo skvělým rajčatovým dipem, jehož přípravou vás provede Koko ve videu níže.