Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Ať už jim přezdíváte ražniči nebo špízy, jde o oblíbenou lahůdku, které jen tak někdo neodolá! Na přípravu můžete zvolit vepřové, kuřecí nebo i hovězí maso. V kombinaci s pečenou cibulí, cuketou, paprikou a voňavou anglickou slaninou si tuhle dobrotu zamilujete od prvního sousta!
Omrzel vás klasický přírodní řízek nebo pečené plátky v troubě? Připravte si dokonalé jednoduché a pestré špízy se zeleninou a lahodnou opečenou slaninou, kterým se říká také ražniči. Abyste si pochutnali, vyberte si na přípravu dobré maso, které nepotřebuje příliš dlouhou tepelnou úpravu. Ideální je vepřová panenka, kýta, ale můžete použít i vepřovou plec nebo krkovici. Vhodnou alternativou je také maso z kuřecích nebo krůtích prsíček, případně hovězí svíčková.
Příprava: 60 minut
Ražniči recept
Suroviny:
- 3 velké cibule
- 2 cukety
- 3 papriky
- grilovací koření (nebo ďábelské)
- 600 g vepřové plece nebo kýty, kuřecího nebo krůtího masa
- 6 špekáčků
- 200 g moravské nebo anglické slaniny
- sůl a pepř
- olej
- 5–8 ks dlouhých špejlí s hrotem 30 cm
- pečicí papír
Postup:
1. Maso pokrájíme na plátky a ty pak ještě na zhruba stejné kousky, stejně tak budeme krájet špekáčky, papriku, cuketu, cibuli a slaninu. Maso osolíme a opepříme. Na celou délku špejle (kousek necháme z obou stran prázdný, abychom mohli špízy dobře otáčet a nepopálili se) napichujeme střídavě všechny suroviny.
2. Plné špejle klademe na nízký plech vyložený pečicím papírem, pokapeme po celé délce olejem, posypeme kořením a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů ze všech stran dozlatova. Během pečení otáčíme dle potřeby. Aby se maso příliš nevysušilo, je dobré plech zakrýt alobalem a sundat ho na posledních zruba 10 minut.
TIP: Pokud byste chtěli špízy péct na grilu, položte je na rozpálený rošt potřený olejem a po přibližně pěti minutách je otočte.
S čím špízy podávat?
Jako příloha jsou ideální brambory (pečené, vařené, jako kaše...) nebo dobrý chléb. Doplnit je můžete tatarkou, kečupem, zeleninovým čatní nebo třeba rajčatovým dipem podle receptu Koko:
Rajčatový dip „bagnet“
Suroviny:
- 5 zralých rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku (nebo více, podle chuti)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1–2 lžíce červeného vinného octa
- minimálně 50 ml olivového oleje extra virgin
- sůl podle chuti
Postup:
1. Na bagnet si vyberte spíše větší a zralejší rajčata. Odtrhněte jim stopku a pod ní je lehce nařízněte do kříže. Dejte si vařit vodu a ponořte do ní rajčata na 40–45 vteřin, aby se dala lépe loupat. Potom je vložte do sítka a prolijte studenou vodou, aby byla loupací fáze ještě snazší.
2. Rajčata nechte v klidu chladnout a mezitím si připravte bylinky. Bazalku a hladkolistou petrželku nasekejte, prolisujte k nim stroužek česneku, vše trochu osolte a ještě jednou promíchejte; chutě se tak hezky spojí. Bylinky s česnekem přestěhujte do misky a přidejte dijonskou hořčici, vinný ocet, pepř a olivový olej.
3. Nyní oloupejte rajčátka – uvidíte, že některá půjdou skoro sama. Nakrájejte je na malé kousky a tam, kde jsou velké středy, můžete dužinu odebrat a ponechat jen tvrdší část pod slupkou. Konzistence tak bude plnější a méně vodová. Dresink ještě jednou promíchejte samostatně, pak přidejte rajčata a osolte je. Tentokrát promíchejte všechny ingredience pěkně dohromady a nechte proležet v misce přikryté potravinářskou fólií. V lednici vydrží až 48 hodin.
Zdroj: Videohub/Recepty.cz, F.O.O.D., Menutovka od Koko