Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!

video
5. května 2021 • 00:00

Ať už jim přezdíváte ražniči nebo špízy, jde o oblíbenou lahůdku, které jen tak někdo neodolá! Na přípravu můžete zvolit vepřovou plec, kýtu nebo klidně kuřecí prsa. V kombinaci s pečenou cibulí, cuketou, paprikou, ovoněné anglickou slaninou si tuhle dobrotu zamilujete od prvního sousta!

Omrzel vás klasický přírodní řízek nebo pečené plátky v troubě? Připravte si dokonalé jednoduché a pestré špízy se zeleninou a lahodnou opečenou slaninou

Příprava: 60 minut

Ražniči recept

Suroviny:

  • 3 velké cibule
  • 2 cukety
  • sůl a pepř
  • 3 papriky  
  • grilovací koření nebo ďábelské
  • 600 g vepřové plece nebo kýty, kuřecího nebo krůtího masa
  • 6 špekáčků  
  • 200 g moravské nebo anglické slaniny
  • 5–8 ks dlouhých špejlí s hrotem 30 cm
  • olej
  • pečicí papír

Postup:

1. Maso pokrájíme na plátky a ty pak ještě na zhruba stejné kousky, stejně tak budeme krájet špekáčky, papriku, cuketu, cibuli a slaninu. Maso osolíme a opepříme. Na celou délku špejle (kousek necháme z obou stran prázdný, abychom mohli špízy dobře otáčet a nepopálili se) napichujeme střídavě všechny suroviny.

2. Plné špejle klademe na nízký plech vyložený pečicím papírem, pokapeme po celé délce olejem, posypeme kořením a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů ze všech stran dozlatova. Během pečení otáčíme dle potřeby.

3. Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem a chlazeným pivem.

4. Podávat můžeme také s tatarkou, kečupem, zeleninovým čatní nebo skvělým rajčatovým dipem, jehož přípravou vás provede Koko ve videu níže.

Autor: DF