Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace

18. srpna 2023 • 00:00

Grilovaná vepřová žebra patří mezi skutečné lahůdky. Jejich chuti se skutečně nic nevyrovná. A i když jejich příprava zabere poměrně dost času, pustit se do ní musíte alespoň den předem. Stojí to za to, odměnou vám totiž bude nepřekonatelně dobré a křehké maso odpadávající od kosti.

Nejsou žebra jako žebra

Aby byl výsledný efekt dokonalý a hosté vaší BBQ party nemuseli jen olizovat kosti, je důležité dobře nakoupit. Nejsou totiž žebra jako žebra. Pokud si z masny domů přinesete ta s označením plochá nebo nízká, která jsou nejlevnější, nepočítejte s žádnou opulentní hostinou. Vznikají seříznutím kostí z bůčku, ale mohou být seříznutá i z kotlety nebo krkovičky, obvykle na nich však moc masa nezůstane.

Ideální přílohou k žebírkům je grilovaná zelenina>>>

Video se připravuje ...

Vhodnější jsou žebra označovaná jako vysoká. I ta jsou samozřejmě také odříznutá z bůčku, je na nich však nechána také část masa. Pokud máte „svého“ řezníka, můžete si je dát seříznout na přání a zbytek masa si nechat třeba umlít. Maso by samozřejmě mělo být co nejčerstvější. Poznáte to tak, že je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné.

Aby se maso jen rozsýpalo

Žebra samozřejmě můžete po naložení v marinádě dát rovnou na gril, počítejte ale s tím, že to bude trvat dlouho a nakonec se může stát, že zvenčí už se budou připalovat, ale uvnitř budou stále tuhá. Abyste z grilu sundali skutečně šťavnatá žebra, která se budou jen rozsýpat, je rozhodně lepší předpřipravit si je, a to buď podušením, nebo předpečením.

Pro podušení je naskládejte do velkého hrnce, osolte a podlijte vodou tak, aby sahala asi 1–2 centimetry nad ně. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl. Podušená žebra pak můžete namarinovat a pustit se do grilování. Pokud se rozhodnete žebírka předpéct, předehřejte troubu na 180 °C, okořeňte si je, zabalte do alobalu, dejte na plech a nechte péct zhruba 2 hodiny. Pak už je jen důkladně potřete marinádou a šup s nimi na gril.

Marináda na žebra

Konečnou typickou chuť žebírkům ale dodá až marináda. Receptů na ní je celá řada. Obvykle v ní nechybí kečup, hořčice a koření. Součástí bývají také bylinky, třtinový cukr, vinný ocet, jablečný džus, černé pivo či whisky, přidat ale samozřejmě můžete třeba česnek, worchester, chilli a podobně. Oblíbené jsou také marinády s medem, díky němuž maso získá zajímavou chuť. Do marinády je také dobré přidat trochu čerstvé citrusové šťávy, maso díky ní lépe zkřehne. Sáhnout můžete po citronu, limetě či pomeranči. Zajímavá jsou i žebírka ochucená na asijský způsob.

Žebírka vždy nechte marinovat v lednici alespoň 24 hodin. Přibližně hodinu před grilováním je vyndejte z chladu a nechte srovnat teplotu masa s teplotou vzduchu. Vyzkoušejte třeba brazilskou marinádu s pivem a červeným pepřem, pikantní marinádu na žebra se zázvorem a chilli nebo BBQ marinádu s fíky, kterou ale maso na grilu musíte potírat až cca 2–3 minuty předtím, než ho budete servírovat. Důležité je, aby omáčka na mase jen zkaramelizovala, ale nepřipálila se.

Video se připravuje ...

Autor: red