12 praktických rad do kuchyně: Triky, co ušetří čas i námahu
Tipů a triků do kuchyně není nikdy dost! Tyhle vychytávky se každé kuchařce i kuchařovi vyplatí znát, protože ušetří nejenom pár minut navíc, ale také pomůžou s přesolenou nebo spálenou omáčkou. Přečtěte si!
Nepopraskaná vejce
Aby vejce při vaření nepraskla a bílek nevytekl do vody, do vařící vody spolu s vejcem přidáme i lžičku soli. I když skořápka praskne, bílek bude stále držet pohromadě.
Rychlé loupání brambor
Brambory nemusíte pracně loupat. Stačí je ještě horké vložit do mísy se studenou vodou a ledem. V této ledové lázni půjdou slupky dolů samy.
Přesolená polévka
Přesolenou polévku můžete zachránit, když do ní přidáte dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek totiž pohltí většinu soli. Polévku pak sceďte a bílek odstraňte.
Jak vyklopit bábovku
Na povrch formy přiklopte rovný talíř a formu obraťte. Pokud se bábovka nevyklopí, namočte utěrky ve studené vodě a povrch formy jimi zchlaďte. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a nepotrhá se.
Bábovka 13x jinak: kelímková, z banánu i z cukety
Snadné loupání česneku
Když vložíte stroužek česneku do vroucí vody, půjde vám už po chvíli snadno ze slupky vyloupnout, stačí na něj zlehka zatlačit. Pomoci může i mikrovlnka nebo opražení česneku na pánvi. Po pár vteřinách nahřívání se slupka odloupne sama.
Spálená omáčka
Nepříjemnou chuť spáleniny v omáčce zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem. Stačí deset minut, pak bramboru vyndejte a vyhoďte. Brambora připálenou chuť z omáčky nasaje.
Sraženiny v omáčce
Sraženiny ve smetanové omáčce nebo polévce rozpustí špetka prášku do pečiva. Je však třeba prášek do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu.
Jak rychle vyšlehat sníh
Jestliže chceme šlehání urychlit, můžeme přidat špetku soli, kapku citronové šťávy anebo jablečného octa. Pokud do bílků přidáváte cukr už při šlehání, použijte extra jemný krupicový, který předem přesně navažte a přidávejte ho postupně.
Jak rychle vyšlehat sníh z bílků? 6 triků, jak na to!
Strouhanka, která drží na pokrmu
Pokud rozšleháme do vajíčka na obalování několik kapek oleje, bude strouhanka na pokrmu lépe držet.
Odstranění rybiny z nádobí
Rybí aroma se bohužel dost dlouho drží nejenom na rukou, ale také na nádobí, ve kterém jsme ryby připravovali. Zbavit se ho můžeme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.
Příchuť u rozmrazeného masa a ryb
Rozmrazené příchuti u masa a ryb se zbavíte tak, že je rozmrazíte v mléce. Nejenom, že mražená příchuť zmizí, ale pokrmy z nich budou také mnohem jemnější.
Vyboulený povrch dortu
Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.
Pečení bez váhy: Stačí vám hrnek, lžička a velká lžíce