12 praktických rad do kuchyně: Triky, co ušetří čas i námahu

8. února 2018 • 00:00

Tipů a triků do kuchyně není nikdy dost! Tyhle vychytávky se každé kuchařce i kuchařovi vyplatí znát, protože ušetří nejenom pár minut navíc, ale také pomůžou s přesolenou nebo spálenou omáčkou. Přečtěte si!

Nepopraskaná vejce

Aby vejce při vaření nepraskla a bílek nevytekl do vody, do vařící vody spolu s vejcem přidáme i lžičku soli. I když skořápka praskne, bílek bude stále držet pohromadě.

Do vody s vejci přidejte i lžičku soli. Tak vejce nepopraskajíDo vody s vejci přidejte i lžičku soli. Tak vejce nepopraskají • Autor: istock

 

Rychlé loupání brambor

Brambory nemusíte pracně loupat. Stačí je ještě horké vložit do mísy se studenou vodou a ledem. V této ledové lázni půjdou slupky dolů samy.

Brambory nemusíte pracně loupat. Stačí je ještě horké vložit do mísy se studenou vodou a ledemBrambory nemusíte pracně loupat. Stačí je ještě horké vložit do mísy se studenou vodou a ledem • Autor: istock

Přesolená polévka

Přesolenou polévku můžete zachránit, když do ní přidáte dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek totiž pohltí většinu soli. Polévku pak sceďte a bílek odstraňte.

Do přesolené polévky dejte bílek. Ten slanost z polévky vytáhneDo přesolené polévky dejte bílek. Ten slanost z polévky vytáhne • Autor: istock

Jak vyklopit bábovku

Na povrch formy přiklopte rovný talíř a formu obraťte. Pokud se bábovka nevyklopí, namočte utěrky ve studené vodě a povrch formy jimi zchlaďte. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a nepotrhá se.

Bábovka 13x jinak: kelímková, z banánu i z cukety

Formu ochlaďte studenými utěrkami, pokud bábovka nejde vyklopitFormu ochlaďte studenými utěrkami, pokud bábovka nejde vyklopit • Autor: istock

 

Snadné loupání česneku

Když vložíte stroužek česneku do vroucí vody, půjde vám už po chvíli snadno ze slupky vyloupnout, stačí na něj zlehka zatlačit. Pomoci může i mikrovlnka nebo opražení česneku na pánvi. Po pár vteřinách nahřívání se slupka odloupne sama.

Česnek snáze oloupáte, pokud ho dáte do horké vodyČesnek snáze oloupáte, pokud ho dáte do horké vody • Autor: istock

Spálená omáčka

Nepříjemnou chuť spáleniny v omáčce zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem. Stačí deset minut, pak bramboru vyndejte a vyhoďte. Brambora připálenou chuť z omáčky nasaje.

Nepříjemnou chuť spáleniny v omáčce zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramboremNepříjemnou chuť spáleniny v omáčce zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem • Autor: istock


Sraženiny v omáčce

Sraženiny ve smetanové omáčce nebo polévce rozpustí špetka prášku do pečiva. Je však třeba prášek do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu.

Jak rychle vyšlehat sníh

Jestliže chceme šlehání urychlit, můžeme přidat špetku soli, kapku citronové šťávy anebo jablečného octa. Pokud do bílků přidáváte cukr už při šlehání, použijte extra jemný krupicový, který předem přesně navažte a přidávejte ho postupně.

Jak rychle vyšlehat sníh z bílků? 6 triků, jak na to!

Pokud chcete rychleji vyšlehat bílek, přidejte do něj špetku soli, kapku citronové šťávy anebo jablečného octaPokud chcete rychleji vyšlehat bílek, přidejte do něj špetku soli, kapku citronové šťávy anebo jablečného octa • Autor: istock

 

Strouhanka, která drží na pokrmu

Pokud rozšleháme do vajíčka na obalování několik kapek oleje, bude strouhanka na pokrmu lépe držet.

Strouhanka s olejem na pokrmu drží mnohem lépeStrouhanka s olejem na pokrmu drží mnohem lépe • Autor: istock

Odstranění rybiny z nádobí

Rybí aroma se bohužel dost dlouho drží nejenom na rukou, ale také na nádobí, ve kterém jsme ryby připravovali. Zbavit se ho můžeme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.

Ryba bývá někdy na nádobí cítitRyba bývá někdy na nádobí cítit • Autor: istock

 

Příchuť u rozmrazeného masa a ryb

Rozmrazené příchuti u masa a ryb se zbavíte tak, že je rozmrazíte v mléce. Nejenom, že mražená příchuť zmizí, ale pokrmy z nich budou také mnohem jemnější.

Pokud maso rozmrazíte v mléce, mražená příchuť zmizíPokud maso rozmrazíte v mléce, mražená příchuť zmizí • Autor: istock


Vyboulený povrch dortu

Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.

Pečení bez váhy: Stačí vám hrnek, lžička a velká lžíce

Nerovný povrch dortu můžete vyrovnat na váluNerovný povrch dortu můžete vyrovnat na válu • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová