Bylinkové máslo se hodí k masu i na chleba. Víte, které léčivky k sobě ladí?
K snídani, k obědu nebo k večeři, bylinkové máslo se prostě hodí mít připravené v lednici. Někdo má rád například jen s pažitkou nebo s česnekem, ale my vám prozradíme dva recepty, které se stanou vaším favoritem. Nebojte se netradičních kombinací a vyberte si bylinkové máslo svého srdce.
Abyste si doma připravili voňavé máslo plné bylinek, nemusíte chodit nikam na složité nákupy. Stačí si udělat hezkou procházku do přírody a porozhlédnout se po okolí. Příroda vám nabízí mnoho rostlinek, které se dají použít v běžné kuchyni a rostou na dosah ruky. Léčivky vždy sbírejte z tzv. „čisté půdy“, tedy nikde blízko pozemních komunikací, továren a oblastí se znečištěnou zeminou. Pokud se jedná o bylinky blízko lidských obydlí, vždy je důkladně omyjte. Nikdy nevíte, zda nějakému pejskovi nezavoněla rostlinka už před vámi.
K pomazánkovému máslu se hodí i máslo přepuštěné. Jak na něj, zjistíte ZDE >>>
Saturejkové pohlazení
- 1/2 kostky másla pokojové teploty
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce saturejky, smilu italského, yzopu a tymiánu
nebo
Z luk a zahrady
- 1/2 kostky másla pokojové teploty
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce pažitky, dobromyslu, petržele, libečku a jetele lučního
Změklé máslo nakrájíme na menší kostky a dáme do mixéru. Můžeme také použít tyčový mixér. Přidáme sůl a bylinky. Společně mixujeme, dokud směs není hladká.
Bylinkové máslo můžeme použít hned nebo ponechat v lednici například ke grilovanému masu.
TIP: Bylinky přidávejte raději postupně a po menších částech. Pokud byste jich dali moc, mohlo by být máslo moc voňavé a pro některé jedlíky až moc chuťově výrazné.