Odhalte konečně tajemství alobalu. Opravdu záleží na tom, jestli použijete lesklou nebo matnou stranu?

24. dubna 2024 • 03:12

Hliníkovou fólii neboli alobal používáme už víc než sto let a stal se samozřejmou a oblíbenou součástí mnoha domácností. Dodnes ale řada lidí tápe v tom, jak alobal správně používat. Někdo dává přednost matné straně, někdo zase lesklé. Kdo z nich to vlastně dělá správně?

Alobal nahradil v polovině 20. století do té doby používaný staniol. Ten se vyráběl z cínu a jeho hlavní nevýhodou bylo, že dodával potravinám do něj zabaleným mírnou cínovou pachuť. Důvodem, proč je alobal tak oblíbený, je především to, že je snadno tvarovatelný a bez problému do něj zabalíte nejrůznější potraviny. Odtud také vznikl jeho název Al (chemická značka hliníku) – obal. Má také výborné izolační vlastnosti, nepropouští pachy, světlo, tekutiny ani mastnotu, udržuje teplo. Je nehořlavý, takže se hodí i na grilování nebo pečení.

Alobal využijete třeba při grilování špízů>>>

Video se připravuje ...

Protože má alobal dvě různé strany, lesklou a matnou, mnoha lidem vrtalo a možná ještě stále vrtá hlavou, zda to má nějaký důvod. Když trochu zapátráte na internetu, jistě narazíte na informace o tom, že zatímco lesklá strana teplo odráží, matná ho propouští. Takže když budete chtít uchovat jídlo teplé co nejdelší dobu, měli byste ho zabalit do alobalu matnou stranou dovnitř a lesklou stranou ven. A naopak, kdybyste chtěli třeba ugrilovat maso nebo zeleninu zabalené v alobalu, je vhodnější zabalit je do alobalu tak, aby matná strana směřovala ven a teplo se dostávalo dovnitř. Je to ale opravdu tak? 

Proč má alobal lesklou a matnou stranu? Proč má alobal lesklou a matnou stranu? • Autor: iStock

Proč má alobal dvě různé strany?

To, že má alobal dvě rozdílné strany – lesklou a matnou, souvisí se způsobem jeho výroby. Ta probíhá tak, že se hliníkové pláty válcují mezi různě velkými vysoce leštěnými ocelovými válci a pomocí tepla a tlaku se natahují. A aby byl alobal tenký, je mezi válci menší a menší mezera. Takto se válcují vždy dvě vrstvy hliníku najednou, protože jen jedna vrstva by při válcování praskla. Během válcování se jedna vrstva dotýká té druhé a ta se zase dotýká kovového válce. Výsledkem je, že fólie, která je v kontaktu s druhou hliníkovou vrstvou, zůstane matná, zatímco druhá strana, která se dotýká válce, je lesklá.

Je mezi stranami alobalu rozdíl?

Víme, proč vypadá každá ze stran jinak, stále ale zůstává otázkou, zda mají kromě vzhledu i rozdílné vlastnosti, co se týká použití. Vydrží vám oběd déle teplý, když ho zabalíte do alobalu matnou stranou dovnitř? A bude mít grilované maso křupavější kůrku, pokud ho zabalíte do alobalu tak, aby matná strana směřovala naopak ven? Většina výrobců se shoduje v tom, že při běžném užívání je to úplně jedno, protože rozdílný vzhled stran nemá nic společného s vařením nebo pečením.

V alobalu můžete péct brambory a další zeleninu nebo maso. V alobalu můžete péct brambory a další zeleninu nebo maso. • Autor: iStock

Pokud tedy dáváte přednost lesklé straně alobalu, děláte to správně. A pokud upřednostňujete matnou stranu, děláte to také správně. Používejte zkrátka takovou, která se vám líbí víc. Výjimkou je jen případ, kdy budete chtít alobal použít jako nepřilnavou fólii. To se může hodit třeba právě při grilování, kdy se zabalené jídlo k fólii nepřilepí, i když ji předem nepotřete olejem. Nepřilnavá je jen matná strana a na některých alobalech najdete i natisknutý nápis, který tuto stranu označuje.  

Pozor na moc kyselé nebo slané

Přestože má alobal řadu předností, v některých případech byste ho používat neměli. Při kontaktu s některými potravinami se totiž hliník začne uvolňovat. Týká se to hlavně hodně kyselých nebo slaných potravin, například kyselých okurek, rajčat, ananasu, citrusů, uzenin nebo sýrů. Hliník se často nezačne uvolňovat hned, ale až po několika hodinách. Takže se nemusíte bát do něj zabalit třeba nakrájené ovoce nebo zeleninu, nemělo by to být ale na víc než čtyři hodiny. Výjimkou jsou ředkvičky, špenát nebo houby, na které byste měli použít úplně jiný obal, protože do sebe hliník víc absorbují.

Pomůže v kuchyni nejen při vaření

Alobal využijete v domácnosti i v mnoha dalších případech. Z několika vrstev alobalu můžete vytvarovat vhodné formy na pečení nebo grilování. Zmačkaný alobal vám poslouží místo kuchyňské drátěnky a vyčistíte s ním i mřížku grilu. A také s jeho pomocí naostříte tupé nůžky. Stačí několik vrstev alobalu poskládat do silnějšího obdélníku a ten nůžkami několikrát prostřihnout.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková