Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak

13. června 2025 • 04:54

Ať už dáváte přednost šťavnatému kuřeti, poctivému steaku, pikantním žebrům nebo jemné rybě, správně zvolená marináda dokáže každý kousek povýšit na kulinářský zážitek. Máme pro vás recepty na marinády, díky kterým bude jakékoli maso, které dáte na gril, dokonale šťavnaté, křehké a plné chuti.

Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa

Tato sladká marináda s pikantním tónem se nejlépe hodí na drůbeží maso nebo ryby. Důležité je naložit do ní maso dopředu, nejméně na 4 hodiny.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku medu
  • 1/4 hrnku dijonské hořčice
  • 1 lžičku hořčičného semínka (lze vynechat)
  • 2 lžičky drceného česneku
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
Medovo-hořčičná marináda se hodí na kuře i lososa. Medovo-hořčičná marináda se hodí na kuře i lososa. • Autor: iStock

Postup:

1. Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené marinádou ze všech stran. Nechte v chladu odležet.

2. Před umístěním na gril pak marinádu rukou jemně setřete, aby vám nekapala do grilu a nepřipalovala se. Případně maso grilujte na grilovacím tácku. 

Opečte si na grilu spolu s masem i zeleninu: 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Středozemní marináda na hovězí steak

Svou vůní vám připomene slunnou Itálii a k hovězímu masu se skvěle hodí. Svíčkovou do ní ale nenakládejte, ta vynikne sama o sobě, stačí jí jen sůl a pepř, na roštěnou nebo hovězí pupek je ale tato marináda perfektní. Minimální doba marinování jsou 4 hodiny, ale klidně v ní nechte maso v ledničce přes noc. 

Co budete potřebovat:

  • 4 stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 1 lžičku soli
  • špetku pepře
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžičku cukru
Hovězí steaky nepotřebují výraznou marinádu. Skvěle se k nim hodí česnek a rozmarýn. Hovězí steaky nepotřebují výraznou marinádu. Skvěle se k nim hodí česnek a rozmarýn. • Autor: iStock

Postup:

1. V hmoždíři nebo mixéru rozetřete společně cukr, rozmarýn, sůl a pepř. Jakmile vám vznikne kaše, přidejte olivový olej, vinný ocet a cukr a pokračujte v mixování, dokud se všechny složky dokonale nepromíchají.

2. Marinádu dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte hovězí maso tak, aby bylo obalené marinádou ze všech stran. Nechte v chladu odležet přes noc.

Pikantní jogurtová marináda na kuře

Pátráte po nejlepší marinádě na kuřecí maso? Pak je tato pikantní jogurtová ta pravá. Nejlepší je do ní naložit naporcovaná kuřecí stehna, křídla nebo i prsa, na kterých ovšem zůstala kůže. Odměnou vám bude dokonale šťavnaté maso a bezkonkurenční křupavá kůžička.

Díky jogurtové marinádě získá maso křupavou kůrčičku. Díky jogurtové marinádě získá maso křupavou kůrčičku. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 ml bílého jogurtu (alespoň 3,5 % tuku) 
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • malou cibuli nakrájenou najemno
  • malou hrst najemno nasekané čerstvé máty
  • 4 rozdrcené stroužky česneku 
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky sušeného mletého koriandru
  • špetku mleté skořice
  • špetku mletého zázvoru

Postup:

1. Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně mixujte, dokud se dokonale nespojí. Marinádu dejte do uzavíratelného sáčku a naložte do ní naporcované kuře tak, aby bylo maso obalené ze všech stran. Nechte uležet v ledničce.

2. Před grilováním nechte marinádu pouze okapat, nestírejte ji, naopak jí během přípravy maso ještě potírejte. Pokud se bojíte, že by mohla z kuřete kapat a připalovat se, grilujte maso na hliníkovém grilovacím tácku.

Univerzální fíková barbecue marináda

Výhodou této nasládlé marinády je, že se dokonale hodí ke všem druhům masa. Navíc do ní maso nenakládáte, ale potřete ho marinádou chvíli předtím, než je dokonale propečené a připravené k servírování – aby marináda jen zkaramelizovala, ale nepřepalovala se. Potřete jí kuřecí prsa či stehna, vepřovou kotletu i krkovičku nebo klidně steak z hovězí roštěné.

Fíková marináda se hodí například na vepřové kotlety. Fíková marináda se hodí například na vepřové kotlety. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 100 g sušených fíků
  • 50 ml balsamikového octa
  • 50 ml rajčatového pyré
  • 1 lžičku hrubozrnné soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 bobkový list

Postup:

1. Fíky dejte do misky, zalijte je dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Pak vodu slijte a fíky rozmixujte polečně s balsamikovým octem, rajčatovým pyré a solí na hladké pyré. 

2. V pánvi na středním ohni rozehřejte olej, 30 vteřin na něm restujte česnek a poté přidejte fíkové pyré. Přilijte 200 ml vlažné vody, vhoďte bobkový list a stáhněte teplotu. Na mírném ohni a za občasného míchání povařte zhruba 15 minut. Odstraňte bobkový list, podle potřeby dosolte a nechte vychladit.

3. Touto marinádou maso potřete na grilu zhruba 2 až 3 minuty předtím, než ho budete podávat. Důležité je, aby omáčka na masu jen zkaramelizovala, ale nepřipalovala se. Současně ji k masu podávejte i jako omáčku k namáčení.

Česnekovo-sójová marináda na žebírka

I když je tato marináda nejlepší na hovězí žebírka, zachutná vám na jakémkoli prorostlejším steaku z hovězího masa. Navíc během grilování utvoří tu dokonale zlatavě hnědou barvu, která přímo láká k zakousnutí se.

Česnekovo-sójová marináda se hodí na hovězí žebra i steaky. Česnekovo-sójová marináda se hodí na hovězí žebra i steaky. • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup:

1. Rozetřete česnek a důkladně ho promíchejte s ostatními surovinami.

2. Steak nebo žebra dejte do skleněné nebo plastové nádoby a omáčku na ně nalijte. Přikryjte a nechte marinovat přes noc nebo minimálně 4 hodiny.

3. Před grilováním marinádu z masa důkladně setřete, klidně i kuchyňskou utěrkou, aby se nepřepalovala a nepřehlušila chuť masa.

Pálivá limetová marináda na krevety i maso

Nestihli jste naložit maso a potřebujete jen marinádu, kterou budete maso potírat během jeho přípravy? Vyzkoušejte limetovou se sladkou ostrostí chipotle papriček, neboli celých uzených a vysušených jalapeňo papriček. Nejlépe její chuť vynikne na krevetách, krůtím nebo libovém vepřovém mase.

Limetová marináda je skvělá na krevety. Limetová marináda je skvělá na krevety. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 50 g pomerančové marmelády
  • 1 lžičku čerstvě vymačkané šťávy z limety
  • 1 podrcenou chipotle papričku (podle chuti)
  • sůl

Postup:

1. Ve skleněné misce rozmíchejte marmeládu s limetovou šťávou a solí a podle chuti okořeňte nadrcenou chipotle papričkou. Nechte pár minut odležet.

2. Větší kusy masa, jako jsou vepřové kotlety nebo steaky z lososa, lehce potřete marinádou těsně před grilováním, poté zhruba 2 minuty před koncem grilování a nakonec ještě na talíři, těsně před servírováním. Krůtí medailonky nebo krevety potírejte jen 2 minuty před koncem grilování a poté ještě na talíři.

Univerzální zázvorovo-sójová marináda

Ani do této marinády není potřeba maso předem nakládat. Potírá se jí až během grilování a hodí se na jakékoli maso. Má asijský podtón sójové omáčky a čerstvého zázvoru. Navíc je směšně snadná a její vyvážená chuť potěší snad každého.

Sójovou marinádu využijete třeba na špízy. Sójovou marinádu využijete třeba na špízy. • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 50 ml pomerančové marmelády
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru

Postup:

1. Ve skleněné misce rozmíchejte marmeládu se sójovou omáčkou a zázvorem a nechte pár minut odležet.

2. Maso lehce osolte a dejte na gril. Zhruba 2 minuty před koncem grilování potřete maso z obou stran marinádou a chvíli z obou stran grilujte. Nakonec maso potřete marinádou ještě na talíři, těsně před servírováním.

A znáte pivní marinádu? 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: Zuzana Kučerová