Stupně propečení steaků aneb jak si vybrat ten správný
Medium, rare, nebo well done? Zorientujte se ve stupních propečenosti masa tak, abyste si v restauraci vždy objednali steak podle svých představ. Tepelnou úpravu vyzkoušejte i doma a potěšte své blízké. Uvidíte, že příprava steaků nezabere déle než 15 minut!
Raw = syrové maso
Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio – tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.
Blue rare = velmi jemně propečený steak
Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1–3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.
Maso na steak musí být opravdu kvalitní!
Rare = lehce propečený steak
Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje jsou dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!
Medium rare = středně propečený steak
Medium rare by měl být propečený na 54–56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.
Medium = steak do šeda
Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!
Jaké hovězí maso je na přípravu steaků nejlepší? Podívejte se na video přímo z restaurace Aromi:
Medium well = téměř 100% propečený steak
Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.
Hotový steak nechte chvilku odležet
Well done = maximálně propečený steak
Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!