Polévka z rajčat je letním hitem: Gazpacho, rajčatová se smetanou, z pečených rajčat i s pestem

18. července 2019 • 00:00

Vybaví se vám pod pojmem rajská polévka pokrm známý především ze školních jídelen, který byl jen vodou zředěným protlakem, zahuštěným moukou a doplněným rýží zbylou z předešlého dne? Zapomeňte na něj! Rajčatová polévka má totiž nespočet variací. A jedna je lepší než druhá. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z celého světa.

Ať už vám teď dozrávají na zahradě nebo si je přinesete z trhu či obchodu, jsou teď česká rajčata voňavá a plná chuti. V salátu i jen tak samotná chutnají skvěle, proč je ale nevyužít i při přípravě rajčatových polévek. Ať už jsou připravené za studena, vařené, z pečených rajčat, s masem, zavářkou nebo bez, určitě vám zachutnají. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Studené rajčatové polévky

Ani v parném létě si nemusíte polévku odpírat. Studené varianty populární především v jižních přímořských zemích jsou totiž nejen rychle hotové a skvěle zasytí, ale jsou i zdravé a navíc příjemně osvěží. Mezi nejznámější patří asi španělská zeleninová polévka původem z Andalusie, podávaná přímo z lednice. Receptů a způsobů přípravy je celá řada. Základem originálního gazpacha jsou právě čerstvá rajčata, chybět ale nemůže ani salátová okurka a zelená paprika, česnek na ovonění, vinný ocet na dodání chuti, olivový olej a také bílá chlebová střídka pro zahuštění. Servírovat polévku můžete s kostičkami osmaženého chleba. Vyzkoušet můžete i její verzi s krevetami. A pokud máte rádi avokádo, ochutnejte gazpacho s avokádem ze zelených rajčat. Také další ze studených polévek pochází ze Španělska. Rajčatový krém Salmorejo se připravuje podobně jako gazpacho, s tím rozdílem, že je pouze z rajčat, olivového oleje a den starého bílého chleba. Chybět samozřejmě nemůže česnek a vinný ocet na ochucení. Často se servíruje s plátky uzené ryby nebo s na kostičky nakrájenou sušenou šunkou a nasekaným vařeným vajíčkem, skvěle ale chutná i samotný.

Krémové rajčatové polévky

Ochutnejte třeba Itálií inspirovaný rychlý rajčatový krém se slanými muffiny s pancettou, parmazánem a sušenými rajčaty. Kompletní příprava vám i s upečením muffinů nezabere víc jak 45 minut. Z Itálie, konkrétně z Toskánska, je i druhý recept na rajčatovou polévku s názvem pappa al pomodoro, která by měla mít konzistenci hustší kaše. V různých verzích se vaří po celé Itálii, základem jsou ale čerstvá rajčata, rajčatový protlak, zeleninový vývar, bílý chléb a bazalka. Skvěle chutná také lehce pikantní rajčatová polévka, která je nesmírně jednoduchá a hotová za 20 minut. Zahuštěná je čerstvým smetanovým sýrem, použít ale můžete i zakysanou smetanu. Pikantnost jí dodává čerstvá chilli paprička. A pokud vám náhodou čerstvá rajčata dojdou, vyzkoušejte třeba rajčatovou polévku s petrželovým pestem, která je připravená ze sterilovaných rajčat z plechovky. Zajímavou chuť jí dodává domácí pesto z petrželové natě, slunečnicových semínek, česneku, parmazánu a olivového oleje.

Rajčatové polévky s masem

Zkrátka ale nepřijdou ani masožrouti. Rajčatová polévka totiž nemusí být jen ze zeleniny. Zkuste třeba tu z čerstvých rajčat s vepřovým masem, zahuštěnou rozšlehaným vajíčkem. Pokud dáváte přednost spíše asijské kuchyni, ochutnejte čínskou variaci rajské polévky s mletým masem. Nejen dětem uděláte radost vydatnou nasládlou polévkou s masovými kuličkami a těstovinami, připravenou z rajského protlaku. S mletým masem je připravená i rajčatová polévka s červenou řepou a řapíkatým celerem. Do té však budete kromě protlaku potřebovat ještě sekaná rajčata v plechovce. Podává se se lžící zakysané smetany.

Rajčatová polévka se neobejde bez aromatického česneku. Podívejte se na video, jak správně loupat česnek >>>

Autor: Lenka Chvostová