Znáte panádlovou polévku? Zavzpomínejme na Jaroslava Foglara s pokrmem, jenž proslavily Rychlé šípy

6. července 2021 • 00:00

Od narození Jaroslava Foglara uplynulo již 114 let. Populární autor mnoha knih a komiksových příběhů pro mládež, který se narodil 6. července 1907 v Praze, však navždy zůstane pevně ukotven v našich srdcích skrze slavné příběhy Rychlých šípů. Ty jsou významnou součástí autorova životního díla a ovlivnily život mnoha chlapců, kteří s hrdiny prožívali četná veselá i tajuplná dobrodružství včetně pomyslné nechuti k panádlové polévce.

V české kuchyni jsou polévky velmi oblíbené a tradičně tvoří součást obědového menu. Avšak hustá a vydatná polévka, jako je ta panádlová, hravě zastoupí i hlavní chod. Její název je odvozen od slova panádl – žemlové či chlebové kaše, která se používá jako základ mnoha pokrmů včetně polévek, omáček či nádivek. Tradičním receptem rakouské kuchyně je Panadelsuppe, tedy chlebová polévka, která se stala součástí i našich jídelníčků.

Vyzkoušejte domácí chléb podle Ládi Hrušky >>>

video

Základem staročeské klasiky je chléb osmažený na sádle, silný vývar, česnek a majoránka. Chléb se nechá rozvařit a do horké husté polévky se nakonec často vmíchá ještě žloutek nebo celé vejce, které je typické zejména pro verzi vévodící rakouské kuchyni. Pokrm tak opravdu zasytí a zároveň spotřebujete starý chléb či pečivo. Nepřijde tak ani drobek nazmar a přípravou zároveň nezatížíte ani rodinný rozpočet. V Itálii můžete ochutnat chlebovou polévku panada, připravovanou z bílého chleba, vývaru, másla, olivového oleje a parmazánu.    

My jsme pro vás vybrali panádlovou polévku zjemněnou smetanou, na kterou přikládáme recept níže. Připravit si však můžete také chlebovou polévku se žampiony či se zelenými bylinkami. Můžeme se jen domnívat, jak by tyto obměny zachutnaly chlapecké pětici z Rychlých šípů, ale věříme, že vám přijde alespoň jedna verze vhod.

Chlebová polévka podle časopisu F.O.O.D.

Doba přípravy: 30 minut

Rozpis na 4 porce

Ingredience:

  • 4 plátky chleba
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • výhonky hrášku k podávání
  • opečená bageta k podávání

Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět. Přidejte smetanu, sůl, pepř a vařte do zhoustnutí 7–10 minut. Polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem, s křehkými výhonky hrášku a opečenou bagetou.

Jak si připravit silný vývar? Snadný návod najdete zde ve videu >>>

Autor: VDŠ