Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety

24. července 2023 • 00:00

Výtečnou teplou večeři s námi jednoduše připravíte i během hektického pracovního týdne. Tentokrát jsme pro vás vybrali recepty z oblíbené zeleniny, která se stala letním hitem mnoha zahrádek – cukety. A jelikož už sklizeň odstartovala, pojďme si ji opravdu vychutnat.

Cukety (nebo také cukíny) jsou ideální zeleninou pro naprosté začátečníky i profi kuchaře. Jen málokdo ví, že cuketa byla vyšlechtěná ve slunné Itálii, odkud si nese i svůj název - zucchine. Její kuchyňské zpracování je jednoduché a výsledek prostě delikátní, stejně jako kulinářské umění této jižanské země. Plodům cukety sluší vaření, pečení i smažení. Pochutnat si na nich tak můžeme opravdu na mnoho způsobů.

Díky své nikterak výrazné, avšak svěží chuti lze cukety neomezeně variovat s mnoha druhy jiné zeleniny, mas, sýrů, luštěnin či bylinek. Cuketa je oblíbená po celém světě, a tak se můžeme setkat i s mnoha pro nás nevšedními kombinacemi a kuchyňskými úpravami. My jsme pro vás vybrali pokrmy, které souzní s naší kuchyní a na něž budete mít jistě všechny ingredience doma ve spíži nebo v lednici.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Báječná cuketová polévka

Úterý: Cukeťáčky s uzeným masem

Středa: Grilované cukety s bulgurem

Čtvrtek: Cuketové cannelloni s ricottou

Pátek: Cukety plněné mletým masem

Pondělí: Báječná cuketová polévka

Video se připravuje ...

S jemnou cuketovou polévkou si můžete opravdu pohrát. Chutná výborně například s kozím sýrem, opečenými krutony a bazalkovým pestem nebo ji jen jednoduše ozdobte zelenými bylinkami. Recept najdete ZDE.

Úterý: Cukeťáčky s uzeným masem

Cuketové placky si můžete udělat s uzeným i bez něj Cuketové placky si můžete udělat s uzeným i bez něj • Autor: iStock

Pro milovníky tradičních bramboráčků jsme vybrali cukeťáčky. Tyto dozlatova vypečené placičky s křupavými okraji jsou kromě česneku a majoránky provoněné navíc ještě nadrobno pokrájeným uzeným, a tak jistě přilákají ke stolu i zatvrzelé odmítače bezmasých pokrmů. Pokud si však přece jen chcete dát vegetariánskou variantu, nepřehlédněte video v úvodu.

Středa: Grilované cukety s bulgurem

Cukety můžeme připravit také na grilu nebo grilovací pánvi Cukety můžeme připravit také na grilu nebo grilovací pánvi • Autor: F.O.O.D.

Pokud o prázdninách rádi grilujete, ale počasí tomu zrovna nepřeje, jistě vám přijde vhod úprava cukety na grilovací pánvi. V kombinaci s rychlým a svěžím salátkem z bulguru a rajčátek doplněným lahodou fetou vykouzlíte skvělou večeři do půl hodiny. Pokud vám recept zachutná, servírovat jej můžete také jako výtečnou přílohu např. k hovězím steakům.    

Čtvrtek: Cuketové cannelloni s ricottou

Cuketové cannelloni jsou lahodným bezmasým pokrmem Cuketové cannelloni jsou lahodným bezmasým pokrmem • Autor: F.O.O.D.

Tento nápaditý recept inspirovaný italskou kuchyní vás jistě osloví svěží kombinací chutí. Na své si přijdou jak milovníci zeleniny a sýrů, tak čerstvých bylinek i koření. A jelikož jsou cuketové cannelloni nejen zcela bez mouky, ale také bez masa, uctít jimi můžete např. i vegetariány.

Pátek: Cukety plněné mletým masem

Výbornou večeří jsou také cukety naplněné šťavnatou masovou směsí Výbornou večeří jsou také cukety naplněné šťavnatou masovou směsí • Autor: F.O.O.D.

Výbornou večeří z trouby jsou cukety plněné mletým masem. Na tomto sytém pokrmu si jistě pochutnají i zarputilí odpůrci zeleniny. Cuketa do sebe totiž při pečení velmi snadno vstřebá lahodnou chuť všech použitých ingrediencí.

A nezapomněli jsme ani na dezert. Vyzkoušet můžete rychlou hrnečkovou buchtu z cukety >>>

Autor: red