Polévky jako hlavní chod: Uvařte si oblíbené klasiky, které opravdu zasytí!
Mnoho z nás si obědové menu bez polévky nedokáže ani představit. Ale některé polévky jsou natolik vydatné, že k snědku nepotřebujete již nic dalšího, a v klidu tak plně nahradí i druhý chod. A právě takové jsou i tolik oblíbené klasiky, které jsme pro vás vybrali.
Říká se, že polévka je grunt, a je to pravda. Poctivé a syté polévky přijdou vždycky vhod, a to zejména v pracovním týdnu, kdy zkrátka nemáme času nazbyt. Za čerstva si na nich pochutnáme doma k večeři a snadno si je můžeme připravit i do krabičky na druhý den do práce. Polévky jsou však oblíbené nejen pro svou snadnou přípravu, ale také pro svoji rozmanitost. My jsme vybrali stálice naší kuchyně, na kterých si jistě pochutnáte. Prolistujte se naším pomyslným meníčkem a vyberte, kterou že si připravíte jako první:
Kulajda
Polévka původem z jižních Čech dobyla srdce gurmánů ze všech koutů naší republiky. Jemnou smetanovou polévku na plotně připravovanou z hub, vajíček a brambor vždy prozradí také vůně kopru, který v této klasice zkrátka nesmí chybět. Inspirovat se můžete receptem na kulajdu paní hajné nebo si připravit lahodnou kulajdu se zakysanou smetanou.
Jihočeská kulajda provoněná čerstvými houbami a koprem je chalupářskou klasikou
Frankfurtská polévka
Majoránkou provoněnou frankfurtskou polévku si můžeme doplnit také např. hlívou ústřičnou
Evergreenem naší kuchyně je frankfurtská polévka s párečky a bramborami. Tuto polévku, vonící po majoránce, máme spojenou především se závodním stravováním, ale své místo si našla také v našich receptářích. I tuhle klasiku však můžeme snadno obměnit a připravit si např. frankfurtskou polévku s houbami, hlívou ústřičnou nebo se smetanou, které našim čtenářům obzvlášť zachutnaly.
Bramboračka
Oblíbenou bramboračku plnou zeleniny si můžeme připravit v mnoha jejích obměnách dle dostupnosti sezónních surovin. V létě si lze dopřát bramboračku s rajčaty a čerstvými zelenými fazolkami, na které si pochutnají i ti, kteří houbami provoněné klasice na talíři zatím nepodlehli. Vychutnat si ale můžeme také výbornou variantu s brokolicí, květákem, ovesnými vločkami či krémovou bramboračku s krutony. Vynikající variantou, která stojí rozhodně za vyzkoušení, je i bramborová polévka s podmáslím a ztracenými vejci.
Nejen houbaři si s chutí dopřejí lahodnou bramboračku
Gulášová polévka
Gulášová polévka s pikantním chilli opravdu zasytí i zahřeje
Opravdu sytá polévka, jež se stala vyhledávanou stálicí poledních jídelních lístků mnoha hospůdek, ke které si rádi dopřejeme krajíc čerstvého chleba či jiného pečiva, nám plně nahradí hlavní chod. Vyzkoušejte její výbornou variantu z mletého masa.
Čočková polévka
Česnekem provoněná čočková polévka opravdu zasytí. Oblíbená je v mnoha zemích po celém světě, a tak si ji můžeme připravit i v obměnách inspirovaných rozličnými kuchyněmi. Vyzkoušet můžete čočkovou polévku s batáty, z červené čočky, expres variantu ze sterilovaných rajčat nebo vynikající čočkovku s kari, pórkem a kokosovým mlékem. Ale kdo v kuchyni nerad experimentuje, jistě ho potěší recept na vydatnou čočkovou polévku s klobásou či s uzeným masem.