Polévky jako hlavní chod: Uvařte si oblíbené klasiky, které opravdu zasytí!

  • 26. července 2021 • 00:15

    Mnoho z nás si obědové menu bez polévky nedokáže ani představit. Ale některé polévky jsou natolik vydatné, že k snědku nepotřebujete již nic dalšího, a v klidu tak plně nahradí i druhý chod. A právě takové jsou i tolik oblíbené klasiky, které jsme pro vás vybrali.

    Říká se, že polévka je grunt, a je to pravda. Poctivé a syté polévky přijdou vždycky vhod, a to zejména v pracovním týdnu, kdy zkrátka nemáme času nazbyt. Za čerstva si na nich pochutnáme doma k večeři a snadno si je můžeme připravit i do krabičky na druhý den do práce. Polévky jsou však oblíbené nejen pro svou snadnou přípravu, ale také pro svoji rozmanitost. My jsme vybrali stálice naší kuchyně, na kterých si jistě pochutnáte. Prolistujte se naším pomyslným meníčkem a vyberte, kterou že si připravíte jako první?

  • Kulajda

    Polévka původem z jižních Čech dobyla srdce gurmánů ze všech koutů naší republiky. Jemnou smetanovou polévku na plotně připravovanou z hub, vajíček a brambor vždy prozradí také vůně kopru, který v této klasice zkrátka nesmí chybět. Inspirovat se můžete receptem na kulajdu paní hajné nebo si připravit lahodnou kulajdu se zakysanou smetanou.

     

    Jihočeská kulajda provoněná čerstvými houbami a koprem je chalupářskou klasikou Jihočeská kulajda provoněná čerstvými houbami a koprem je chalupářskou klasikou • Autor: Profimedia
      

  • Frankfurtská polévka

    Evergreenem naší kuchyně je frankfurtská polévka s párečky a bramborami. Tuto polévku, vonící po majoránce, máme spojenou především se závodním stravováním, ale své místo si našla také v našich receptářích. I tuhle klasiku však můžeme snadno obměnit a připravit si např. frankfurtskou polévku s houbamihlívou ústřičnou nebo se smetanou, které našim čtenářům obzvlášť zachutnaly.

    Majoránkou provoněnou frankfurtskou polévku si můžeme doplnit také např. hlívou ústřičnou Majoránkou provoněnou frankfurtskou polévku si můžeme doplnit také např. hlívou ústřičnou • Autor: Profimedia

  • Bramboračka

    Nejen houbaři si s chutí dopřejí lahodnou bramboračku Nejen houbaři si s chutí dopřejí lahodnou bramboračku • Autor: Profimedia

    Oblíbenou bramboračku plnou zeleniny si můžeme připravit v mnoha jejích obměnách dle dostupnosti sezónních surovin. V létě si lze dopřát bramboračku s rajčaty a čerstvými zelenými fazolkami, na které si pochutnají i ti, kteří houbami provoněné klasice na talíři zatím nepodlehli. Vychutnat si ale můžeme také výbornou variantu s brokolicí, květákemovesnými vločkami či krémovou bramboračku s krutony. Vynikající variantou, která stojí rozhodně za vyzkoušení, je i bramborová polévka s podmáslím a ztracenými vejci.      

  • Gulášová polévka

    Opravdu sytá polévka, jež se stala vyhledávanou stálicí poledních jídelních lístků mnoha hospůdek, ke které si rádi dopřejeme krajíc čerstvého chleba či jiného pečiva, nám plně nahradí hlavní chod. Vyzkoušejte její výbornou variantu z mletého masa.

    Gulášová polévka s pikantním chilli opravdu zasytí i zahřeje Gulášová polévka s pikantním chilli opravdu zasytí i zahřeje • Autor: iStock

  • Čočková polévka

    video

    Česnekem provoněná čočková polévka opravdu zasytí. Oblíbená je v mnoha zemích po celém světě, a tak si ji můžeme připravit i v obměnách inspirovaných rozličnými kuchyněmi. Vyzkoušet můžete čočkovou polévku s batáty, z červené čočky, expres variantu ze sterilovaných rajčat nebo vynikající čočkovku s kari, pórkem a kokosovým mlékem. Ale kdo v kuchyni nerad experimentuje, jistě ho potěší recept na vydatnou čočkovou polévku s klobásou či s uzeným masem.   

    Čočková polévka je oblíbená v mnoha zemích po celém světě Čočková polévka je oblíbená v mnoha zemích po celém světě • Autor: iStock

Autor: VDŠ