11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
Polévky z rajčat, hlavně těch zralých letních, jsou doslova rajským potěšením. Mají nespočet variací, jsou jednoduché, rychlé, máte-li rajčata z vlastní úrody, tak i velmi levné, a jedna je lepší než druhá. Stačí si vybrat.
Zapomeňte na zředěný rajčatový protlak s rýží, kterému se ve školních jídelnách říkalo rajská polévka. Kazila pověst všem polévkám z rajčat, které jsou oblíbené pro svou jednoduchou přípravu a skvělou chuť.
Polévku můžete uvařit i z cherry rajčátek. Víte, jak je rychle nakrájet?
Ať už je připravíte ze šťavnatých čerstvých rajčat, nebo těch konzervovaných, výsledkem je vždy hustá polévka, která má šmrnc. A nemusíte si ji odpírat ani v parném létě, kdy je ideální její osvěžující studená varianta.
Než se pustíte do výběru receptů, vyzkoušejte si náš rajčatový kvíz:
Rajčatová polévka s kořenovou zeleninou
Polévka z rajčat, čočky a kořenové zeleniny je skvělá i jako lehký oběd. Pikantnost jí dodávají chilli papričky.
Polévka z pečených rajčat
Skvělé italské polévce z rajčat vyzrálých na slunci a předem upečených s olivovým olejem, solí a trochou cukru se jen tak něco nevyrovná.
Rajčatový krém
Rajčatový krém a slané muffiny
K Itálií inspirovanému rajčatovému krému s pancettou a parmazánem jsou ideální slané muffiny.
Pappa al pomodoro
Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Z Itálie, konkrétně z Toskánska, pochází i pořádně hustá rajčatová polévka pappa al pomodoro, ochucená bazalkou a doplněná o plátky pečiva, které se v ní povaří.
Letní bramboračka s rajčaty
Netradiční verze bramborové polévky s čerstvými rajčaty, mrkví, zelenými fazolkami a řapíkatým celerem se hodí třeba jako lehká večeře v parných letních dnech.
Rajčatová polévka s petrželovým pestem
Rajčatová polévka s petrželovým pestem
Výborná polévka se dá uvařit i ze sterilovaných rajčat. Zajímavou chuť jí dodává domácí pesto z petrželové natě, slunečnicových semínek, česneku, parmazánu a olivového oleje.
Rajčatová polévka s čočkou
Sytá a hustá polévka z nakládaných rajčat, brambor, mrkve a čočky, dochucená česnekem a podávaná s listy špenátu je rychlá a jednoduchá na přípravu.
Gazpacho
Studená osvěžující polévka gazpacho pocházející ze španělské Andalusie má mnoho verzí. Základem by ale vždy měla být šťavnatá rajčata vyzrálá na slunci, která polévce dodají krásnou červenou barvu.
Salmorejo
Další studená španělská polévka salmorejo se připravuje podobně jako gazpacho, ale pouze z rajčat, olivového oleje a den starého bílého chleba. Často se podává s plátky uzené ryby nebo s na kostičky nakrájenou sušenou šunkou a nasekaným vařeným vajíčkem.
Rychlá rajská polévka
Rychlá rajská polévka s pistáciemi
Během chvilky je hotová polévka z cherry rajčátek s čerstvou bazalkou a oreganem a posypaná parmazánem a nasekanými pistáciemi.
Toskánská fazolová polévka s rajčaty
Plná rajčat je i toskánská fazolová polévka provoněná sluncem, čerstvými bylinkami a česnekem.