Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace

10. září 2020 • 00:00

Vzpomínáte si, jak vám je vařila babička? Ty nejchutnější polévky jsou skromné, z kuchařek našich předků, ze základu připraveného na sádle, z místních surovin a toho, co najdete ve spíži.

Uzená polévka s kroupami a hráškem

Pikantní polévka z uzených vepřových žeber je nestárnoucí klasika, na kterou se už v řadě rodin zapomnělo. Přitom chutná skvěle, uvaříte ji během 20 minut téměř bez práce a natrhaným uzeným masem potěšíte i manžela, který by nad rychlou polévkou bez masa jinak ohrnoval nos. Uzená polévka s kroupami a hráškem je recept, který si zapíšete do svého receptáře a budete se k němu pravidelně vracet.

Poctivá bramboračka

Bramboračku vždycky připravujte na másle. Bude krémová, bude lépe chutnat a krásně vonět. Během chladných dní zahřeje a v létě, kdy jste méně hladoví, ji oceníte jen s křupavým domácím chlebem jako hlavní chod.

Čočková polévka s uzeným

Tradiční polévka z čočky je klasika, které české suroviny nesmírně sluší. Voní majoránkou a novým kořením a také uzeným masem. Je sytá a vydrží vám v lednici i další dva dny, takže je ideálním jídlem na dny, kdy nechcete trávit celé dopoledne v kuchyni u sporáku a následně odpoledne u dřezu.

Zelňačka s klobásou

Polévka s tradicí, to je pikantní zelňačka s klobásou a lžící zakysané smetany navrch. Na téhle polévce není co pokazit, je nesmírně jednoduchá, za necelou hodinu ji můžete servírovat. Jen se nezapomeňte držet dvou pravidel. První je chuť zelí. Pokud je příliš kyselé, propláchněte ho dřív, než ho do polévky dáte, a klidně si schovejte trochu nálevu do hrnečku bokem, kdyby bylo potřeba polévku na konci dochutit. A tím druhým jsou brambory. Ty vždycky uvařte zvlášť a do pokrmu je vmíchejte až nakonec. V kyselé polévce by mohly zgumovatět a to by byla škoda.

Hrachovka s česnekem 

Prostá polévka našich předků, která se původně servírovala na Štědrý den. Později upadla v zapomnění a na slavnostní tabuli ji nahradily honosnější pokrmy. Nicméně vy si ji můžete dopřát kdykoliv během roku. Na surovinách se nežinýrujte, hrachovou polévku s česnekem připravte na sádle s opečenými kousky špeku, ať má plnou chuť.

Buřtguláš

Rychlovka, na kterou má snad každá rodina vlastní recept. Někdo ho připravuje z vody, někdo z vývaru. My radíme, sáhněte při vaření poctivého buřtguláše po masovém nebo zeleninovém vývaru, bude mít mnohem lepší chuť a nezapomeňte ani na kvalitní špekáčky. Složení pravého špekáčku je zaneseno v legislativě, proto se ptejte u řezníka po nich. Buřty, vuřty nebo opékáčky tentokrát v obchodě nechte ležet.

Česnečka

Existuje někdo, kdo nemiluje domácí česnečku? Aby si zachovala co nejvíce vitaminů a zdraví prospěšných sloučenin z česneku, přidejte strouhaný česnek až těsně před podáváním a jen lehce v polévce prohřejte. Podávejte ji jak jinak než s opečenými chlebovými krutony a strouhaným nebo pokrájeným sýrem. Tak chutná nejlépe.

Víc receptů najdete v časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo rovnou do schránky přímo ZDE >>> 

Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte zářijové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

VIDEO: Výborná zeleninová polévka ze zahrádky. Co nám úroda nadělila, to spotřebujme.

Autor: KF, F.O.O.D.